Door naar content

WFNN 2024; van Heiligerlee naar Yilan met Kavalan

27 maart 2024

In de voormalige suikerfabriek in Groningen vond op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart 2024 alweer de 17e editie van Whisky Festival Noord-Nederland plaats. WFNN is een begrip in de whiskywereld en ook dit jaar stroomden de whiskyliefhebbers weer massaal toe.

De Suiker

Groningen is een bruisende studentenstad en beschikt al sinds 1614 over een universiteit, waarbij geschiedenis een belangrijke studierichting is. En geschiedenis, traditie en whisky zijn vaak nauw met elkaar verbonden.

De ruim 2200 bezoekers die hun weg vonden naar De Suiker op het voormalige Suikerunie-terrein waren echter niet alleen studenten, er was juist sprake van een gemêleerd gezelschap.

Uitgebreid whiskyassortiment

Namens De Monnik Dranken waren Arjan Hartkamp, Joël de Kock, Ronald Anneveldt en Vincent Tijink naar Groningen afgereisd. Zij lieten de bezoekers een mooie selectie van het uitgebreide whiskyassortiment van De Monnik Dranken proeven.

Schotse whisky’s

Daaronder veel Schotse whisky’s zoals Loch Lomond, Glen Scotia, Glencadam, Tomintoul, anCnoc, Balblair, Speyburn en Old Pulteney.

Van Heiligerlee naar Yilan met Kavalan whisky op Whisky Festival Noord-Nederland 2024

Van Heiligerlee naar Yilan

Voor de wereld-whisky’s van De Monnik Dranken was bijzonder veel belangstelling in Groningen. De bezoekers konden bijvoorbeeld Amrut en Rampur uit India, Ninkasi uit Frankrijk, Mars Whisky uit Japan en Kavalan uit Taiwan proeven.

Ronald raakte op zaterdagmiddag in gesprek met twee whiskyvrienden en voormalig studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze universiteit is gesticht in 1614 en daarmee na de Universiteit Leiden de oudste nog bestaande universiteit van Nederland.

Onder het genot van een glas Distillery Select No1 en de Single Malt Triple Sherry Cask besprak het drietal een interessant gedeelte van de wereldgeschiedenis, waarbij een wonderlijke connectie werd gelegd tussen de Slag bij Heiligerlee, de invloed van Nederland op het wereldtoneel en de whisky’s van Kavalan.

Slag bij Heiligerlee

Een kleine 50 jaar voordat de Rijksuniversiteit Groningen werd opgericht – op 23 mei 1568 om precies te zijn – vond in het Groningse land de Slag bij Heiligerlee plaats. Deze veldslag markeerde het begin van de Tachtigjarige Oorlog, waarin Nederland zich probeerde los te maken van de Spaanse overheersing.

Onder leiding van Lodewijk van Nassau versloegen de Nederlandse opstandelingen de Spaanse troepen onder graaf Aremberg, wat een belangrijke overwinning was voor de opstandelingen en hun streven naar onafhankelijkheid.

Formosa

Terwijl deze gebeurtenis de koers van de Nederlandse geschiedenis beïnvloedde, waren de Nederlanders elders actief bezig met het uitbreiden van hun invloedssfeer. De VOC, opgericht in 1602, was een machtig handelsimperium dat zich uitstrekte over Azië.

In 1624 vestigde de VOC een fort genaamd Fort Zeelandia op het eiland dat ze "Formosa" noemden, het huidige Taiwan. Hier begon hun handel in specerijen, suiker en andere waardevolle goederen die ze verscheepten naar Europa.

Zowel de Slag bij Heiligerlee als de invloed die Nederland – als relatief klein land - tijdens de Gouden Eeuw uitoefende op het wereldtoneel zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, die verweven is met gebeurtenissen over de hele wereld.

Kavalan whisky's maken indruk op Whisky Festival Noord-Nederland 2024

Yilan

Via de Slag bij Heiligerlee en Formosa kwamen Ronald en de twee whiskyvrienden uit bij de Kavalan Distillery, gelegen in de Yilan-regio in het noordoosten van Taiwan.

Kavalan

De whisky’s van Kavalan zijn vandaag de dag enorm populair bij whiskyliefhebbers wereldwijd. Dat is te danken aan de vastberadenheid van Kavalan-oprichter Mr. Tien-Tsai, masterblender Lee Ian Chang en whiskylegende Dr. Jim Swan.

Groningse land & Yilan

Vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn twee mooie overeenkomsten tussen de slag op het Groningse land en het bouwen van een whiskydistilleerderij in de regio Yilan.

Perfecte omstandigheden

Een andere overeenkomst is het profiteren van de juiste omstandigheden; in Yilan bieden het klimaat en het zuivere water de perfecte omstandigheden voor het maken van whisky van hoge kwaliteit.

In Heiligerlee sloegen de Nederlandse opstandelingen hun slag door de Spaanse troepen het moeras in te lokken, daar waren ze een makkelijke prooi voor het Nederlandse geuzenleger.

Whisky Festival Noord-Nederland 2024 met veel whisky traditie en geschiedenis

Bedankt

Whisky Festival Noord-Nederland 2024

Het Whisky Festival Noord-Nederland 2024 in Groningen vormde een boeiende ontdekkingsreis door zowel het verleden als het heden, waarbij de bezoekers konden genieten van een gevarieerde selectie whisky’s uit alle hoeken van de wereld.

17e editie

Langs deze weg willen wij de organisatie en alle vrijwilligers bedanken voor het organiseren van alweer de 17e editie van dit traditierijke whiskyfestival in Groningen.

Whisky, traditie en geschiedenis

Ook willen wij alle bezoekers bedanken voor hun komst en de leuke en interessante gesprekken, die niet alleen gingen over whisky, maar ook over tradities en geschiedenis.

Proefnotities Kavalan Single Cask Ex Bourbon 8 YO The Netherlands

Kavalan Single Cask Ex Bourbon 8 YO The Netherlands

Kavalan brengt met enige regelmaat bijzondere whisky's op de markt. Kavalan Single Cask Ex Bourbon 8 YO The Netherlands is er daar één van. Deze single cask botteling is exclusief voor de Nederlandse markt. Het is een prachtig juweel van een whisky, zoals we mogen verwachten van Kavalan.

De kenmerkende romige en tropische smaak waar Kavalan bekend om staat, komt prachtig tot uiting in deze whisky die 8 jaar onder tropische omstandigheden heeft gerijpt. De subtiele tonen van vanille en kokos van het bourbonvat vullen het geheel perfect aan.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top