Door naar content

Whiskyproeverij Ridderkerk in Victoriaanse stijl afgesloten

20 maart 2024

Tijdens de whiskyproeverij van Slijterij De Wijngenoten in Ridderkerk op donderdagavond 14 maart 2024 werd als laatste whisky de Glen Scotia Victoriana in het glas geschonken. Deze whisky is een moderne versie van de Campbeltown-whisky’s uit de Victoriaanse tijd en viel goed in de smaak bij de aanwezige whiskyliefhebbers.

Grandcafé Burgerzaken

Robert Jan Lips van De Wijngenoten ontving precies 40 whiskyliefhebbers in de Bovenzaal van Grandcafé Burgerzaken in Ridderkerk. De naam van dit grandcafé verwijst naar de locatie van de horecagelegenheid; in het Gemeentehuis van Ridderkerk.

Naast lunchen, dineren en borrelen is Grandcafé Burgerzaken ook zeer geschikt voor het houden van whiskyproeverijen. Robert Jan had Arjan Hartkamp uitgenodigd om de whiskyliefhebbers een 8-tal heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia te laten proeven.

Gezellige en smaakvolle avond

Het werd een gezellige en smaakvolle avond in Ridderkerk, waar men de volgende whisky’s kon proeven:

  • Loch Lomond 12 YO Single Malt Whisky
  • Loch Lomond Steam & Fire Single Malt Whisky
  • Loch Lomond Single Grain Mizunara Finish Coopers Collection
  • Loch Lomond 12 YO Inchmoan Smoky

 

  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky
  • Glen Scotia 15 YO Single Malt Whisky
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt Whisky
Diverse bijpassende hapjes op whiskyproeverij in Ridderkerk
Diverse bijpassende hapjes

Tijdens het proeven van de whisky’s en het luisteren naar de verhalen achter Loch Lomond en Glen Scotia kon men in Ridderkerk ook genieten van diverse heerlijke hapjes.

De tafels waren voorzien van stokbrood, nootjes en een etagère met paaseitjes, worst en kaas.

Daarnaast werd er bij de Loch Lomond 12 Years Old een zalmrolletje geserveerd, kon men bij de Glen Scotia 15 Years Old een bitterbal proberen en combineerde de 70% pure chocolade uitstekend bij de Glen Scotia Victoriana.

World Whisky Awards Scotland 2024

Deze Glen Scotia Victoriana werd tijdens de World Whisky Awards Scotland 2024 uitgeroepen tot categorie-winnaar en deze whisky lichten we in dit nieuwsbericht wat verder uit.

Victoriaanse tijd

In de Victoriaanse tijd (1837 tot 1901) bloeide Schotland op als een centrum van industriële en culturele vooruitgang. De prachtige Schotse landschappen werden het decor voor een tijdperk van ongekende welvaart, waarin steden als Edinburgh en Glasgow uitgroeiden tot broeinesten van bedrijvigheid en creativiteit.

Alexander Graham Bell en James Watt schreven wereldgeschiedenis met het uitvinden van de telefoon en het verbeteren van de stoommachine.
Whisky capital of the world

Het was een inspirerende tijd waarbij Campbeltown – met bijna 30 distilleerderijen – uitgroeide tot ‘whisky capital of the world’.

De whisky's uit Campbeltown - zoals die van Glen Scotia - werden al snel bekend om hun uitstekende kwaliteit en vakmanschap en droegen bij aan de roem van de regio als een centrum van whiskyproductie.

Glen Scotia Victoriana, een eerbetoon aan de Victoriaanse tijd

Eerbetoon

Innovatie en vooruitgang

Glen Scotia Victoriana is een eerbetoon aan de innovatie en vooruitgang die de Victoriaanse tijd in Schotland kenmerkten.

Het beste van meerdere werelden

Gedistilleerd met eeuwenoude technieken en gerijpt in een combinatie van traditionele (first fill & second fill) bourbonvaten en gefinished op Pedro Ximénez-vaten en ‘heavy charred’-vaten vertegenwoordigt deze whisky het beste van meerdere werelden.

Brug tussen verleden en heden

De Victoriana vormt een brug tussen verleden en het heden, die samenkomt in een fles whisky.

Smaakvolle reis door het verleden

De verfijnde aroma's van crème brûlée en gekaramelliseerd fruit roepen beelden op van weelderige banketten en elegante bijeenkomsten. De smaken van zwarte bessen en kruiden nemen de whiskyliefhebber mee op een smaakvolle reis door het verleden, terwijl een subtiel vleugje eikenhout herinneringen oproept aan het ambachtelijke vakmanschap dat kenmerkend was voor die tijd.

Perfecte afsluiting

De whisky vormde een perfecte afsluiting van een smaakvolle avond waarbij ook de Single Grain Mizunarra van Loch Lomond en de Glen Scotia 15 Years Old tot de favorieten behoorden.

Bedankt

We kijken terug op een zeer geslaagde en smaakvolle avond. Langs deze weg willen wij Robert Jan Lips en Gert Verbeek van De Wijngenoten en het team van Grandcafé Burgerzaken hartelijk bedanken voor de perfecte organisatie.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top