Door naar content

Loch Lomond 12 YO, Glen Scotia Festival Edition en ‘mystery spirit’ stelen de show in Beuningen

30 mei 2024

Op vrijdagavond 24 mei 2024 vond er bij Gall & Gall in Beuningen een bijzondere whiskyproeverij plaats met de whisky’s van Loch Lomond, Glen Scotia én een zachte goudgele ‘mystery spirit’. Rolf van Lin had Arjan Hartkamp uitgenodigd en hij begeleidde de avond, waarbij 22 enthousiaste gasten genoten van de heerlijke whisky’s en de bijbehorende boeiende verhalen.

Van licht en fruitig tot maritiem en robuust

Tijdens de proeverij werden acht whisky’s gepresenteerd: vier van Loch Lomond en vier van Glen Scotia. Deze selectie was zorgvuldig samengesteld om de gasten een breed scala aan smaken en stijlen te bieden.

De whisky’s van Loch Lomond varieerden van lichte en fruitige tonen tot complexe, rokerige varianten. De uit Campbeltown afkomstige whisky’s van Glen Scotia boden een unieke mix van maritieme invloeden en robuuste smaken.

Loch Lomond 12 YO en Glen Scotia Festival Edition favoriet bij Gall & Gall in Beuningen

Favorieten

De Loch Lomond 12 jaar en de Glen Scotia Festival Editie sprongen eruit als favorieten onder de gasten. De Loch Lomond 12 jaar werd geprezen om zijn uitgebalanceerde smaak van vanille, honing en een subtiel vleugje rook, wat zorgde voor een harmonieuze en plezierige drinkervaring.

De Glen Scotia Festival Edition verraste de aanwezigen met zijn rijke aroma’s, de droge smaak van fino sherry en de lange, complexe afdronk met een indrukwekkende vatsterkte van 56,2%.

Beide whisky’s vielen goed in de smaak bij de gasten en maakten een sterke indruk.

Bijpassende hapjes

Om de smaakbeleving te versterken, werden er vier zorgvuldig geselecteerde hapjes geserveerd. Elk hapje was perfect afgestemd op de whisky, wat zorgde voor een harmonieuze combinatie van smaken. Van gerookte zalm met een lichte citrusdressing tot rijke pure chocolade, de hapjes vulden de complexe smaakprofielen van de whisky’s perfect aan.

Gezellige en ontspannen sfeer

De avond verliep in een gezellige en ontspannen sfeer. Gasten deelden hun ervaringen en gedachten over de verschillende whisky, terwijl Arjan Hartkamp met zijn uitgebreide kennis en passie voor whisky iedereen wist te boeien.

Zijn verhalen over de geschiedenis, productie en unieke eigenschappen van elke whisky gaven de proeverij een extra dimensie. Al met al was het een smaakvolle avond bij Gall & Gall Beuningen. De gasten verlieten de proeverij met nieuwe inzichten en een hernieuwde waardering voor de kunst van het whiskymaken.

Loch Lomond Single Grain Mizunara

Loch Lomond Single Grain Mizunara

De Loch Lomond Single Grain Mizunara was voor velen een onbekende whisky. Dit is de eerste in een reeks van jaarlijkse limited releases van Master Blender Michael Henry.

Gedistilleerd met alleen 100% gemoute gerst en vervolgens gerijpt in American Oak casks met een finish op Japanse Mizunara casks.

Het resultaat is een soepele whisky met een elegant fruitig en bloemig karakter, versterkt met rijke geurige kruiden uit de Mizunara casks, op een sterkte van 50% alcohol.

Wat maakt Loch Lomond Single Grain uniek?

Loch Lomond maakt uitsluitend gebruik van 100% gemoute gerst, die in een Coffey still worden gedistilleerd. Dit is zeer zeldzaam voor een single grain, aangezien meestal ook andere granen worden gebruikt. Dit resulteert in een soepele, zoete spirit met meer complexiteit dan je normaal zou verwachten in een single grain whisky.

Loch Lomond Inchmoan

Als afsluiter van de Loch Lomond serie werd de Loch Lomond Inchmoan geproefd. Arjan liet de gasten eerst aan het glas ruiken, waarbij de geur van turf nog niet sterk aanwezig was. Vervolgens liet hij de gasten een paar druppels in hun handpalm druppelen om daarna de handen te wrijven en de heerlijke turfgeur op te snuiven. Dit gaf een bijzonder effect door de warmte van de handen. Bij de eerste slok kwam de turf ook al direct naar voren en men was enthousiast over deze manier van ruiken en proeven.

Glen Scotia

Na de pauze was het tijd voor Glen Scotia. De rijke geschiedenis van vervlogen tijden en de meer dan 30 distilleerderijen in het stadje Campbeltown klonk voor de gasten bijna als een sprookje. Lange tijd leed de distilleerderij een anoniem bestaan, maar dat veranderde toen Iain McAlister in 2008 in dienst trad bij Glen Scotia. Vanaf de eerste dag was het zijn doel om de roemruchte historie en traditie van Campbeltown naar voren te laten komen in de whisky’s van Glen Scotia.

En dat is gelukt, want tegenwoordig is Glen Scotia opnieuw succesvol. De distilleerderij werd bijvoorbeeld uitgeroepen tot 'beste distilleerderij ter wereld' en ook twee whisky's werden bekroond tot 'beste whisky ter wereld'.

De vier Glen Scotia whisky's
  • Glen Scotia Double Cask Rum Finish
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt Campbeltown
  • Glen Scotia 9YO Fino Sherry Festival
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt

 

Mystery spirit

Mystery spirit

Dan nog even terug naar het begin van de avond. Om alvast in de juiste sfeer te komen voor de proeverij, kregen de bezoekers bij binnenkomst een glas met onbekende inhoud te proeven. Onwetend begonnen ze te ruiken aan de zachte goudgele drank. "Heerlijk, lekker fris en citrus," was een eerste reactie. Dit was het begin van een geweldige avond whisky proeven!

Na afloop van de proeverij kwam Arjan terug op het eerste glas van de avond. Ongeveer de helft van de gasten was zeer te spreken over de inhoud en één iemand merkte op dat er jeneverbes in zat. Dat was correct; ze hadden een 12 jaar oude vatgerijpte jenever van Filliers geproefd. De gasten waren aangenaam verrast en vonden het een geweldige ervaring.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Rolf van Lin van de Gall & Gall in Beuningen en alle enthousiaste bezoekers hartelijk bedanken voor deze zeer geslaagde avond.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top