Mooiplaas Sauvignon Blanc, een heerlijke wijn en verrassend in combinatie met asperges
Voor de maand mei 2024 proefde wijnjournalist Hubrecht Duijker de Sauvignon Blanc van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Mooiplaas uit Stellenbosch. Hij deed dit samen met Louis Roos, eigenaar en wijnmaker van dit kleine, maar interessante wijnhuis.
Louis Roos - wijnmaker en mede-eigenaar van het historische Mooiplaas landgoed - presenteerde met trots de Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023.
Deze bekroonde wijn, gewaardeerd met vier sterren door de Platter's Wine Guide, is een sublieme mix van citrusaroma's en een vleugje buxus, verweven met levendige frisheid en een zachte structuur. Een waar genot voor de zintuigen en een toonbeeld van het vakmanschap van de Roos-familie.
Mooiplaas
Het totale Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Mede omdat het natuurreservaat vlak naast de wijngaarden ligt is milieuvriendelijke en duurzame wijnbouw essentieel.
Er worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden gebruikt. Eén van de belangrijkste kenmerken is het vele hoogteverschil op het terrein. Dit zorgt voor veel verschillende microklimaten binnen de 100 hectare aan wijngaarden. Dit biedt uiteraard veel mogelijkheden, maar vraagt ook veel kennis van wijnmaker Louis Roos.
Een groot aantal traditionele methodes wordt gebruikt tijdens het wijnmaakproces. Louis Roos is van mening dat wijnen authentiek moeten zijn en eer doen aan hun herkomst. Wijnen dienen elegant, in balans en gestructureerd te zijn.
Hubrecht Duijker over Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023
“Het was wijnmaker (en mede-eigenaar met zijn broer Tielman) Louis Roos die mij zijn Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023 persoonlijk liet proeven. Met plezier én met trots, want het is een buitengewoon geslaagde wijn die terecht vier sterren ontving van de Platter’s Wine Guide.
Wijn en spijs
Omdat het aspergetijd is hebben we drie aspergegerechten gevonden die uitstekend combineren bij de Mooiplaas Sauvignon Blanc.
Gegrilde asperges met citrusdressing
De frisheid van de asperges wordt versterkt door de citrusnoten van de dressing, terwijl de wijn een verfijnde tegenhanger biedt met zijn zachte structuur.
Asperge risotto met Parmezaanse kaas
De romige textuur van de risotto wordt in evenwicht gebracht door de levendige zuurgraad van de wijn, terwijl de Parmezaanse kaas een hartige noot toevoegt aan het geheel.
Gebakken zalm met asperges en Hollandaisesaus
De delicate smaak van de zalm combineert perfect met de frisheid van de asperges, terwijl de romige hollandaisesaus een zijdezachte aanvulling vormt op de wijn.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken
Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.
Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.
Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.