
Over deze wijn
De pinotagedruiven komen van bush vines, uit een wijngaard in de Bottelary Hills op 250 meter boven zeeniveau. De bodem bevat veel graniet, waardoor de druiven wel goed groeien aan de bush vines, maar niet té goed. Hierdoor krijg je mooie rijpe druiven met een hoge concentratie aan aroma's.
De druiven worden met de hand geplukt. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks en duurt 7 dagen, met zowel remontage (de gistende wijn wordt over de drijvende hoed van schilletjes gesproeid) als délestage (waarbij de wijn van onderen in een tweede tank wordt gepompt om later over de hoed gesproeid te worden die is achtergebleven in de eerste tank). De jonge wijn rijpt 12 maanden in 225 liter vaten van Frans eikenhouten. 10% rijpt in nieuwe vaten, de rest in vaten die voor de derde of vierde keer gebruikt wordt.
Het resultaat is een volle wijn, met een dieppaarse kleur. In de neus komen aroma's van pruimen duidelijk naar voren, wat typerend is voor deze Zuid-Afrikaanse klassieker. De wijn is vol, maar zacht, toegankelijk en sappig van smaak. Er zit genoeg structuur en concentratie in de wijn om zich nog verder te kunnen ontwikkelen op de fles, je kan deze zeker 8-10 jaar wegleggen.
Over het wijnhuis Mooiplaas
Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve zoals het bedrijf voluit heet, is prachtig gelegen tussen de majestueuze, vruchtbare bergen en twee oceanen in het beroemde wijngebied Stellenbosch. Het totale Estate bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Het bedrijf is al jaren eigendom van de familie Roos.
Mede omdat het natuurreservaat vlak naast de wijngaarden ligt is milieuvriendelijke en duurzame wijnbouw essentieel. Er worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden gebruikt. Één van de belangrijkste kenmerken is het vele hoogteverschil op het terrein. Dit zorgt voor veel verschillende microklimaten binnen de 100 hectare aan wijngaarden. Dit biedt uiteraard veel mogelijkheden maar vraagt ook veel kennis van wijnmaker Louis Roos.
Een groot aantal traditionele methodes worden gebruikt tijdens het wijnmaakproces. Louis Roos is van mening dat wijnen authentiek moeten zijn en eer doen aan hun herkomst. Wijnen dienen elegant, in balans en gestructureerd te zijn. Kortom: plezier toevoegen aan het leven!
Meer informatie over het wijnhuis
gegrild vlees van de barbecue, gebraden kip of lamsvlees, varkensgebraad, pizza, pastagerechten.
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden 2025
Op zaterdag 24 mei 2025 wordt de Hooglandse Kerk in Leiden omgetoverd tot een paradijs voor whiskyliefhebbers. Tijdens dit eendaagse festival (meerdere sessies) kunnen bezoekers tussen 13:00 en 22:00 uur kennismaken met een breed scala aan whisky's uit binnen- en buitenland. Ook De Monnik Dranken is aanwezig met een selectie bijzondere whisky's uit ons assortiment.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.