Door naar content

Mooiplaas Sauvignon Blanc, een heerlijke wijn en verrassend in combinatie met asperges

07 mei 2024

Voor de maand mei 2024 proefde wijnjournalist Hubrecht Duijker de Sauvignon Blanc van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Mooiplaas uit Stellenbosch. Hij deed dit samen met Louis Roos, eigenaar en wijnmaker van dit kleine, maar interessante wijnhuis.

Louis Roos - wijnmaker en mede-eigenaar van het historische Mooiplaas landgoed - presenteerde met trots de Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023.

Deze bekroonde wijn, gewaardeerd met vier sterren door de Platter's Wine Guide, is een sublieme mix van citrusaroma's en een vleugje buxus, verweven met levendige frisheid en een zachte structuur. Een waar genot voor de zintuigen en een toonbeeld van het vakmanschap van de Roos-familie.

Stellenbosch

Stellenbosch

Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve zoals het wijnhuis voluit heet, is prachtig gelegen tussen de majestueuze, vruchtbare bergen en twee oceanen in het beroemde wijngebied Stellenbosch.

Nederlanders

Met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, toen de Nederlanders de eerste wijngaarden plantten, heeft Stellenbosch een erfenis van vakmanschap en traditie in de wijnbouw.

Vandaag de dag staat de wijnregio bekend om zijn gevarieerde terroir, variërend van vruchtbare valleien tot steile hellingen, waardoor een scala aan microklimaten ontstaat die perfect zijn afgestemd op verschillende druivensoorten.

Mooiplaas

Het totale Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Mede omdat het natuurreservaat vlak naast de wijngaarden ligt is milieuvriendelijke en duurzame wijnbouw essentieel.

Er worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden gebruikt. Eén van de belangrijkste kenmerken is het vele hoogteverschil op het terrein. Dit zorgt voor veel verschillende microklimaten binnen de 100 hectare aan wijngaarden. Dit biedt uiteraard veel mogelijkheden, maar vraagt ook veel kennis van wijnmaker Louis Roos.

Een groot aantal traditionele methodes wordt gebruikt tijdens het wijnmaakproces. Louis Roos is van mening dat wijnen authentiek moeten zijn en eer doen aan hun herkomst. Wijnen dienen elegant, in balans en gestructureerd te zijn.

Hubrecht Duijker over Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023

“Het was wijnmaker (en mede-eigenaar met zijn broer Tielman) Louis Roos die mij zijn Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023 persoonlijk liet proeven. Met plezier én met trots, want het is een buitengewoon geslaagde wijn die terecht vier sterren ontving van de Platter’s Wine Guide.

Hubrecht Duijker over Mooiplaas Sauvignon Blanc 2023
Buxus en levendig fris

De wijn offreerde naast citrus een vleugje van de voor zijn druif zo kenmerkende buxus, alsmede een levendige frisheid en tegelijk een goede structuur.

Fynbos

Kortom, een echt mooie wijn. Terecht zo genoemd is het domein Mooiplaas, bij en boven Stellenbosch.

Want behalve 100 hectare met druivenstokken beschikt dit over een eigen natuurreservaat van 70 hectare waar veel fynbos groeit.

Nationaal monument

Bovendien is de historische, in Kaaps-Hollandse stijl gebouwde boerderij uit 1806 zo mooi dat hij in Zuid-Afrika tot nationaal monument werd verklaard.”

Wijn en spijs

Omdat het aspergetijd is hebben we drie aspergegerechten gevonden die uitstekend combineren bij de Mooiplaas Sauvignon Blanc.

Gegrilde asperges met citrusdressing

De frisheid van de asperges wordt versterkt door de citrusnoten van de dressing, terwijl de wijn een verfijnde tegenhanger biedt met zijn zachte structuur.

Asperge risotto met Parmezaanse kaas

De romige textuur van de risotto wordt in evenwicht gebracht door de levendige zuurgraad van de wijn, terwijl de Parmezaanse kaas een hartige noot toevoegt aan het geheel.

Gebakken zalm met asperges en Hollandaisesaus

De delicate smaak van de zalm combineert perfect met de frisheid van de asperges, terwijl de romige hollandaisesaus een zijdezachte aanvulling vormt op de wijn.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top