Door naar content

Assen geniet van Loch Lomond en Glen Scotia

24 oktober 2024

De whiskyliefhebbers uit Assen keken er al een tijdje naar uit en op vrijdagavond 19 oktober 2024 was het dan eindelijk zo ver: Arjan Hartkamp kwam op bezoek en hij had 8 heerlijke whisky’s meegenomen.

De whiskyproeverij vond plaats in Plaza Sportz Assen en werd georganiseerd door Drankenspeciaalzaak Nienhuis - Mitra Marsdijk Assen. Maar liefst 76 whiskyliefhebbers waren op deze avond afgekomen en dat betekend dat er in totaal 608 glazen whisky werden gevuld.

De line-up in Assen
  • Spearhead Single Grain Scotch Whisky
  • Loch Lomond 12 YO Single Malt Scotch Whisky
  • Loch Lomond Steam & Fire
  • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 YO

Pauze

  • Glen Scotia Double Cask Single Malt Campbeltown
  • Glen Scotia 15 YO Single Malt
  • Glen Scotia 9 YO Fino Sherry Festival Botteling
  • Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt

Schotse Highlands

In het herfstachtige Assen nam Arjan de aanwezigen in gedachten mee naar de oevers van Loch Lomond. Deze prachtige regio, gelegen in de Schotse Highlands, heeft net als Drenthe een rijke natuurlijke omgeving, maar in plaats van bossen en heidevelden biedt het uitgestrekte loch adembenemende uitzichten en een rijke historie.

De Loch Lomond Distillery werd opgericht in 1814 en weerspiegelt de veelzijdigheid van het gebied. Ondanks enkele sluitingen in de loop der jaren, staat de distilleerderij sinds 1964 weer stevig in het whiskylandschap en sinds 2014 - toen de focus op single malt whisky werd gelegd – wordt het brede scala aan whisky's wereldwijd geroemd.

Single Grain & Single Malt

De proeverij in Assen begon met de Spearhead Single Grain Scotch Whisky, een lichte whisky met een fruitig karakter en zoete tonen van karamel en vanille. Daarna volgde de klassieke Loch Lomond 12 YO Single Malt, een mooie balans tussen fruitige en rokerige smaken, waarbij de drie soorten eikenhout waarin deze whisky heeft gerijpt, bijdroegen aan de complexiteit.

Wat Loch Lomond onderscheidt van veel andere distilleerderijen, is hun unieke opzet. Ze produceren zowel single malt als single grain whisky’s op één locatie, wat zeldzaam is in de whiskywereld.

Met een indrukwekkend arsenaal aan distilleerketels – van traditionele pot stills tot de zeldzame straight neck pot stills – kunnen ze een breed scala aan whisky’s maken, van licht en fruitig tot rijk en zwaar.

Coopers van Loch Lomond

Eigen kuiperij

Een ander bijzonder aspect van de Loch Lomond Distillery is hun eigen kuiperij. Slechts een handvol distilleerderijen beschikt nog over een eigen vatenmakerij en Loch Lomond is er één van.

Op deze manier heeft men maximale controle over het rijpingsproces van hun whisky’s.

Kuipers

De kuipers zorgen ervoor dat elk vat perfect wordt onderhouden en gereconditioneerd, wat de distilleerderij in staat stelt om de gewenste smaakprofielen nauwkeurig te ontwikkelen.

Per jaar worden er in de Loch Lomond Cooperage zo’n 20.000 vaten gemaakt en herstelt.

Steam, Fire & Smoky

De avond in Assen werd vervolgd met de Loch Lomond Steam & Fire, een krachtige whisky die de techniek van stoomdistillatie viert. Met zijn rokerige en moutige ondertonen was dit voor velen een hoogtepunt. Ook de Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 YO, een zwaar geturfde whisky, wist indruk te maken.

Deze dram vulde de ruimte met aroma’s van rook, aarde en een vleugje citrus, en vormde een gelaagde ervaring die nog lang bleef hangen.

Glen Scotia brengt Campbeltown naar Assen

Na de pauze, waarbij de gasten genoten van hapjes zoals stokbrood, worst en kaasstengels, was het tijd voor een reis naar Campbeltown met de whisky’s van Glen Scotia. Deze distilleerderij, gelegen aan de zuidwestkust van Schotland, staat bekend om haar complexe en maritieme whisky’s.

De Glen Scotia Double Cask PX was een dram die direct wist te verleiden met zijn zoete tonen van dadels, vijgen en honing, afkomstig van de rijping in Pedro Ximénez-vaten. Geserveerd met een stukje caramel fudge, bracht deze whisky een harmonieuze balans tussen zoet en kruidig. De zachte textuur en diepe smaak maakten deze whisky een duidelijke favoriet onder de liefhebbers van zoetere drams.

Daarna was het tijd voor de Glen Scotia 15 YO, een klassieke Campbeltown whisky met een vleugje rook en een combinatie van fruitige en zoute tonen. De smaak van donkere chocolade en sinaasappelschil, in combinatie met pure chocolade als begeleidend hapje, zorgde voor een intense en lang aanhoudende afdronk die de gasten even stil deed vallen.

Een afsluiting in stijl

De avond werd afgesloten met twee bijzondere whisky’s. De Glen Scotia 9 YO Fino Sherry Festival Botteling, speciaal uitgebracht voor het jaarlijkse Campbeltown Malts Festival, bood een verfrissende en complexe ervaring. De invloed van Fino Sherry-vaten gaf de whisky een droge en ziltige smaak met tonen van citrus en bloemen, typerend voor de maritieme omgeving van Campbeltown.

Tot slot werd de majestueuze Glen Scotia Victoriana geserveerd, een whisky met diepe, rijke aroma’s van donkere vruchten, chocolade en eikenhout. Deze krachtige dram, met een alcoholpercentage van 54,2%, werd door velen als de perfecte afsluiter van de avond gezien. In combinatie met een stukje pure chocolade, bood de Victoriana een luxueuze smaakbeleving die nog lang in de herinnering van de gasten bleef hangen.

Loch Lomond en Glen Scotia vallen in de smaak in Assen

Bedankt

De whiskyproeverij in Assen werd goed ontvangen. De deelnemers genoten van de verschillende whisky’s en waardeerden de ontspannen sfeer en de deskundige begeleiding van Arjan Hartkamp.

De proeverij bood een mooie kennismaking met de veelzijdigheid van Loch Lomond en de rijke smaken van Glen Scotia.

Dank gaat uit naar Jeroen Nienhuis en het team van Drankenspeciaalzaak Nienhuis - Mitra Marsdijk, en naar Robert en Annemiek voor de organisatie. Door de betrokkenheid van de gasten en de selectie van bijzondere whisky’s blijft deze avond zeker nog lang in het geheugen van de whiskyliefhebbers hangen.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top