Door naar content

Glen Scotia 15 Years Old favoriet op smaakvolle whiskyavond in Etten-Leur

16 oktober 2024

Op vrijdag 11 oktober 2024 vond in Etten-Leur een whiskyproeverij plaats. Deze werd georganiseerd door Mark Janssen van Gall & Gall Janssen. De locatie voor deze avond was Restaurant Het Havenhuis, een sfeervolle culinaire hotspot aan de Geerkade, gevestigd in een voormalige zeepfabriek.

Naast de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia stonden ook zorgvuldig uitgekozen hapjes op het programma, waardoor de avond een mooie combinatie werd van geur, smaak en beleving.

Loch Lomond en Glen Scotia centraal

Voor deze whiskyavond had Mark Janssen Arjan Hartkamp, brand ambassador bij De Monnik Dranken, uitgenodigd om de gasten mee te nemen op een smaakvolle reis door de Schotse whiskywereld.

De proeverij bestond uit acht verschillende whisky’s van Loch Lomond uit de Highlands en Glen Scotia uit Campbeltown. Beide distilleerderijen hebben een lange historie en produceren uitstekende whisky's. Toch zijn er ook grote verschillen, zo staat de één bekend om zijn veelzijdigheid en de andere om de ambachtelijke aanpak en karakteristieke maritieme whisky’s.

Arjan wist met zijn kennis en enthousiasme de aanwezigen te boeien. Niet alleen vertelde hij over de unieke eigenschappen van elke whisky, hij deelde ook de rijke geschiedenis en de verfijnde technieken die worden toegepast tijdens het distillatieproces.

Met verhalen vol passie, anekdotes en boeiende feiten nam hij het publiek mee op een reis langs de verschillende smaken en aroma’s van de whisky’s die op tafel stonden.

Loch Lomond en Glen Scotia whiskyproeverij Gall & Gall Janssen in Etten-Leur

De line-up in Etten-Leur

De proeverij startte met vier whisky’s van Loch Lomond, elk met hun eigen profiel:

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

Deze whisky, vernoemd naar het grootste eiland in Loch Lomond, verraste de aanwezigen met zijn lichte fruitige tonen en een subtiele hint van kruiden. Dit werd gecombineerd met een cremeux van mango, crumble van bosbessen en anijscress, wat een frisse, fruitige toets toevoegde aan de smaakervaring.

Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Scotch Whisky

Bekend om zijn volle smaak van rijpe perziken en appels, gecombineerd met een lichte rook van eikenhout, deze whisky zorgde voor een uitgebalanceerde start van de avond. Dit werd gecombineerd met appel- en notencake, die de fruitige tonen van de whisky mooi naar voren bracht.

Loch Lomond Steam & Fire

Een opvallende whisky met intense rokerige tonen en een krachtige afdronk, die menig proever wist te verrassen. Hierbij werd een Brie met honing en gerookte amandelen geserveerd, waarbij de romigheid van de brie perfect samenkwam met de rokerige tonen van de whisky.

Loch Lomond Inchmoan Smoky 12 Years Old

De vierde whisky van de avond stond bekend om zijn rijke en robuuste rooksmaak, afkomstig van het veengebied rond Loch Lomond. Dit werd gecombineerd met peperfuet en spinata Romana, waardoor de kruidige en hartige smaken van het hapje perfect in balans waren met de rokerigheid van de whisky.

Pauze

Na deze eerste ronde was het tijd voor een korte pauze, waarin de aanwezigen even konden bijkomen van de intense smaken en zich voorbereidden op de volgende reeks whisky’s.

Gezellige whiskyproeverij in Etten-Leur met Loch Lomond en Glen Scotia

Glen Scotia

Na de pauze was het de beurt aan Glen Scotia en dit bleek al snel het hoogtepunt van de avond te worden. De whisky’s van deze Campbeltown-distilleerderij, één van de laatste overgebleven distilleerderijen in deze regio, staan bekend om hun complexe en uitgesproken smaken. De volgende whisky’s werden geschonken:

Glen Scotia Double Cask Rum Finish

Deze whisky, met zijn rijke rum-invloeden, bood een zoete en kruidige smaakervaring die uitstekend paste bij de geserveerde gehaktballetjes met grove pittige mosterd.

Glen Scotia Double Cask Single Malt Campbeltown

Een elegante whisky met tonen van vanille en kruidigheid, die mooi werd gecombineerd met een bladerdeeghapje gevuld met rundvlees.

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt

De absolute favoriet van de avond. Deze whisky stond bekend om zijn diepte en complexiteit, met rijke smaken van karamel, sinaasappel en subtiel vleugje eikenhout. De combinatie met gerookte zalm op toast met roomkaas zorgde voor een culinaire sensatie die door veel gasten werd geroemd.

Glen Scotia Victoriana 54,2% Single Malt

Een krachtige whisky met een hoog alcoholpercentage, maar tegelijkertijd verrassend zacht en romig in de mond. Deze whisky werd vergezeld door een chocoladefondant, een perfect sluitstuk voor een avond vol rijke smaken.

Perfecte combinaties van whisky en gerechten

Een belangrijk onderdeel van de avond waren de zorgvuldig samengestelde hapjes die bij elke whisky werden geserveerd. Het team van Het Havenhuis had de whisky’s nauwkeurig geanalyseerd en passende gerechten ontwikkeld om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. De combinatie van de Glen Scotia 15 Years Old met de gerookte zalm en roomkaas op toast was daarbij voor velen het hoogtepunt van de avond.

Daarnaast werden er bijzondere gerechten geserveerd, zoals een cremeux van mango met crumble van bosbessen en anijscress, die perfect combineerde met de fruitige tonen van de Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old. De avond werd afgesloten met een heerlijke chocoladefondant, waarbij de diepe, rijke smaken van de Glen Scotia Victoriana prachtig naar voren kwamen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Mark Janssen van Gall & Gall Janssen, Marylene Ferwerda en Ivan Smulders en het team van Restaurant Het Havenhuis hartelijk bedanken voor het organiseren van deze whiskyproeverij! Ook willen wij de aanwezige whiskyliefhebbers bedanken voor hun enthousiasme en de interesse in de whisky's van Loch Lomond en Glen Scota deze avond. Een avond waarbij de liefde voor whisky en goed eten centraal stond en waarbij de Glen Scotia 15 Years Old zich kroonde tot favoriet.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Bij Glen Scotia produceert men al sinds 1832 de kenmerkende kruidige en maritieme Campbeltown whisky’s. In 2008 werd onder leiding van Iain McAlister een nieuwe weg ingeslagen.

Dit betaalde zich uit in 2021 toen de distilleerderij werd uitgeroepen tot Scottish Whisky Distillery of the Year en de Glen Scotia 25 YO werd bekroond tot 'best single malt whisky in the world'.

Deze prestatie markeert een opmerkelijke wederopstanding van Campbeltown als vooraanstaande whiskyregio. De toewijding en vastberadenheid van het team inspireren anderen om het stadje opnieuw in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top