Door naar content

Loch Lomond Diner 2025 met drie zeer oude whisky’s

12 september 2025

In het Experience Centre van De Monnik Dranken vond maandagavond 8 september 2025 het Loch Lomond Diner plaats. Zo’n 45 genodigden genoten van een driegangenmenu en een zorgvuldig samengestelde line-up whisky’s. Naast de proeverijen van Glen Scotia en Loch Lomond stond dit jaar vooral de Fine & Rare Tasting centraal, waarin drie zeer oude whisky’s – waaronder een 50-jarige Loch Lomond – de hoofdrol speelden.

Een warm welkom in Oldenzaal

Tussen half vijf en vijf uur druppelden de gasten binnen in het Experience Centre. Bij aankomst werd een welkomstdrankje geserveerd op basis van Spearhead en Franklin & Sons Ginger Ale, voorzien van een schijfje limoen.

Daarbij hoorde een amuse van carpaccio met hazelnoot, pecorino en een frisse vlierbessensaus. Deze combinatie vormde een smaakvolle binnenkomer en zette de toon voor de avond.

Vervolgens werden de bezoekers verdeeld in drie groepen, zodat iedereen in een intieme setting kennis kon maken met de verschillende tastings. De eerste ronde startte om vijf uur en luidde het begin van een gevarieerd programma in.

Boann Single Pot Still op WTF 2025 in Utrecht

Drie rondes, drie smaken

De opzet van de avond: een afwisseling van proeverijen en gerechten. Na elke tasting volgde een gang in het restaurantgedeelte van het Experience Centre. Zo werd het proeven van whisky nauw verbonden met de culinaire invulling.

De eerste gang bestond uit dikke spareribs met whiskyglazuur en oregano-knoflooksaus. Daarna volgde – na de tweede tasting - een gerecht met kabeljauw, gegrilde komkommer, Parmezaanse kaas, noten en een dressing op basis van soja en whisky.

Het diner werd – na de derde tasting -afgesloten met een flambéed cake, vergezeld door whiskygemarineerde ananas, pure chocolade, noten en passievruchtenijs.

Glen Scotia Tasting met Ross Lawrence

De Glen Scotia-tasting vond plaats in het museum, waar Ross Lawrence de bezoekers meenam naar Campbeltown.

Hij vertelde hoe deze beroemde whiskyregio in de vorige eeuw bijna haar industrie verloor en hoe Glen Scotia dankzij distillery manager Iain McAlister een nieuwe weg vond. “Je moet wel een beetje obsessief zijn om Glen Scotia te laten overleven,” vertelde McAlister eens in een interview – een mentaliteit die nog altijd voelbaar is in de distilleerderij.

Tijdens de proeverij werden drie whisky’s geschonken: de Double Red Wine Cask, de 12 Years Old en de Victoriana.

Introductie van de Glen Scotia 12 Years Old

Introductie van de Glen Scotia 12 Years Old

Speciaal tijdens deze tasting werd de Glen Scotia 12 Years Old geĂŻntroduceerd, die voortaan het hart vormt van de core range. Deze whisky staat voor de typische Campbeltown-stijl met tonen van tropisch fruit, ziltige invloeden en een stevige structuur.

De rijping in first fill bourbonvaten levert lagen van gekarameliseerde suiker en subtiel getoast eikenhout op. Gebotteld op 46% en zonder kleurstoffen blijft Glen Scotia trouw aan haar traditionele werkwijze.

Voor veel gasten was dit een mooie kennismaking met een whisky die de balans tussen toegankelijkheid en karakter sterk weet neer te zetten – een ware ambassadeur van het Glen Scotia assortiment.

Loch Lomond Tasting

Aan de bar nam Arjan Hartkamp de gasten mee naar de wereld van Loch Lomond. Hij legde uit hoe de distilleerderij, aan de rand van het Loch Lomond & The Trossachs National Park – een van de bekendste en oudste nationale parken van Schotland, gebruikmaakt van verschillende keteltypen.

Naast de traditionele pot stills staan hier ook Lomond stills, hybride ketels die continue distillatie mogelijk maken. Hierdoor ontstaan whisky’s die technisch gezien niet als single malt mogen worden gelabeld, ondanks dat ze volledig uit gemoute gerst zijn gemaakt.

Een voorbeeld is de Loch Lomond Single Grain. Deze unieke manier van distilleren maakt de distilleerderij tot een buitenbeentje in de Schotse whiskywereld.

Boann Single Pot Still op WTF 2025 in Utrecht

Veelzijdigheid in de glazen

Tijdens de tasting kwamen drie expressies van Loch Lomond voorbij. De Steam & Fire, die rijpte op hergebruikte vaten en werd gefinisht in zwaar getoast eiken, liet de robuuste kant van het huis zien.

De 12 Years Old gaf juist de klassieke fruitige stijl weer, met frisse appel en peer naast lichte vanilletonen. Hoogtepunt van deze sessie was de 16 Years Old Waypoint Series “Falls of Falloch”.

Deze botteling, gelanceerd in 2025, brengt de natuurlijke schoonheid van de Schotse Highlands samen in een complexe single malt met tonen van honing, gedroogd fruit en een lange afdronk.

Back to top