Loch Lomond Diner 2025 met drie zeer oude whisky’s
In het Experience Centre van De Monnik Dranken vond maandagavond 8 september 2025 het Loch Lomond Diner plaats. Zo’n 45 genodigden genoten van een driegangenmenu en een zorgvuldig samengestelde line-up whisky’s. Naast de proeverijen van Glen Scotia en Loch Lomond stond dit jaar vooral de Fine & Rare Tasting centraal, waarin drie zeer oude whisky’s – waaronder een 50-jarige Loch Lomond – de hoofdrol speelden.
Een warm welkom in Oldenzaal
Tussen half vijf en vijf uur druppelden de gasten binnen in het Experience Centre. Bij aankomst werd een welkomstdrankje geserveerd op basis van Spearhead en Franklin & Sons Ginger Ale, voorzien van een schijfje limoen.
Daarbij hoorde een amuse van carpaccio met hazelnoot, pecorino en een frisse vlierbessensaus. Deze combinatie vormde een smaakvolle binnenkomer en zette de toon voor de avond.
Vervolgens werden de bezoekers verdeeld in drie groepen, zodat iedereen in een intieme setting kennis kon maken met de verschillende tastings. De eerste ronde startte om vijf uur en luidde het begin van een gevarieerd programma in.
Glen Scotia Tasting met Ross Lawrence
De Glen Scotia-tasting vond plaats in het museum, waar Ross Lawrence de bezoekers meenam naar Campbeltown.
Hij vertelde hoe deze beroemde whiskyregio in de vorige eeuw bijna haar industrie verloor en hoe Glen Scotia dankzij distillery manager Iain McAlister een nieuwe weg vond. “Je moet wel een beetje obsessief zijn om Glen Scotia te laten overleven,” vertelde McAlister eens in een interview – een mentaliteit die nog altijd voelbaar is in de distilleerderij.
Tijdens de proeverij werden drie whisky’s geschonken: de Double Red Wine Cask, de 12 Years Old en de Victoriana.
Loch Lomond Tasting
Aan de bar nam Arjan Hartkamp de gasten mee naar de wereld van Loch Lomond. Hij legde uit hoe de distilleerderij, aan de rand van het Loch Lomond & The Trossachs National Park – een van de bekendste en oudste nationale parken van Schotland, gebruikmaakt van verschillende keteltypen.
Naast de traditionele pot stills staan hier ook Lomond stills, hybride ketels die continue distillatie mogelijk maken. Hierdoor ontstaan whisky’s die technisch gezien niet als single malt mogen worden gelabeld, ondanks dat ze volledig uit gemoute gerst zijn gemaakt.
Een voorbeeld is de Loch Lomond Single Grain. Deze unieke manier van distilleren maakt de distilleerderij tot een buitenbeentje in de Schotse whiskywereld.
De Loch Lomond 50 Years Old liet zien hoe veelzijdig de distilleerderij is. Na een complexe rijping in refill American oak hogsheads, gevolgd door first fill bourbon en oloroso sherryvaten, bood de whisky een brede gelaagdheid. Proefnotities varieerden van sinaasappel, munt en gegrilde perzik tot mango, nootmuskaat en donker fruit, afgerond met vanillefudge en warme houtkruiden. Het lange rijpingsproces zorgde voor een verfijnde balans tussen fruitigheid en kruidigheid.
De Glen Scotia 50 Years Old bracht het maritieme karakter van Campbeltown overtuigend naar voren. In het glas kwamen tonen van amandel, vanillefudge en een zilte toets naar voren, aangevuld met gember, witte peper en een vleugje kokos. De whisky liet een complexe en elegante maturiteit zien die past bij de status van Glen Scotia als een van de laatste overlevende distilleerderijen uit de “Victorian Whisky Capital of the World”.
Tot slot werd de Littlemill 33 Years Old Cask Reflections #1 geschonken. Littlemill, een distilleerderij die in 1994 werd gesloten en later door brand verloren ging, leeft voort in zeldzame bottelingen zoals deze. De whisky combineerde florale tonen van vlierbloesem en groene appel met hints van sandelhout, honing en kiwi. De lange afdronk bood frisse citrus en warme eik. Voor velen was dit een tastbare herinnering aan de oudste geregistreerde distilleerderij van Schotland, waarvan slechts nog enkele vaten bestaan
Loch Lomond Diner voor Mitra slijters
Een dag later, op dinsdag 9 september 2025, stond het Experience Centre opnieuw in het teken van Loch Lomond. Ditmaal waren zo’n vijftig Mitra-ondernemers te gast. In plaats van de Fine & Rare Tasting namen zij deel aan een speciale vatselectie-competitie.
Vier single casks werden geproefd en beoordeeld:
- Loch Lomond 8 YO Refill Bourbon Barrel
- Loch Lomond 9 YO First Fill Bourbon Barrel
- Loch Lomond 8 YO First Fill Madeira Hogshead
- Loch Lomond 10 YO First Fill Bourbon Barrel
Het vat met de meeste stemmen wordt exclusief gebotteld voor Mitra. De uiteindelijke winnaar blijft voorlopig geheim en wordt op een later moment bekend gemaakt.
Wat doen wij?
De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel
Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer
Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur
Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.