Loch Lomond Diner 2025 met drie zeer oude whisky’s
In het Experience Centre van De Monnik Dranken vond maandagavond 8 september 2025 het Loch Lomond Diner plaats. Zo’n 45 genodigden genoten van een driegangenmenu en een zorgvuldig samengestelde line-up whisky’s. Naast de proeverijen van Glen Scotia en Loch Lomond stond dit jaar vooral de Fine & Rare Tasting centraal, waarin drie zeer oude whisky’s – waaronder een 50-jarige Loch Lomond – de hoofdrol speelden.
Een warm welkom in Oldenzaal
Tussen half vijf en vijf uur druppelden de gasten binnen in het Experience Centre. Bij aankomst werd een welkomstdrankje geserveerd op basis van Spearhead en Franklin & Sons Ginger Ale, voorzien van een schijfje limoen.
Daarbij hoorde een amuse van carpaccio met hazelnoot, pecorino en een frisse vlierbessensaus. Deze combinatie vormde een smaakvolle binnenkomer en zette de toon voor de avond.
Vervolgens werden de bezoekers verdeeld in drie groepen, zodat iedereen in een intieme setting kennis kon maken met de verschillende tastings. De eerste ronde startte om vijf uur en luidde het begin van een gevarieerd programma in.
Glen Scotia Tasting met Ross Lawrence
De Glen Scotia-tasting vond plaats in het museum, waar Ross Lawrence de bezoekers meenam naar Campbeltown.
Hij vertelde hoe deze beroemde whiskyregio in de vorige eeuw bijna haar industrie verloor en hoe Glen Scotia dankzij distillery manager Iain McAlister een nieuwe weg vond. “Je moet wel een beetje obsessief zijn om Glen Scotia te laten overleven,” vertelde McAlister eens in een interview – een mentaliteit die nog altijd voelbaar is in de distilleerderij.
Tijdens de proeverij werden drie whisky’s geschonken: de Double Red Wine Cask, de 12 Years Old en de Victoriana.
Loch Lomond Tasting
Aan de bar nam Arjan Hartkamp de gasten mee naar de wereld van Loch Lomond. Hij legde uit hoe de distilleerderij, aan de rand van het Loch Lomond & The Trossachs National Park – een van de bekendste en oudste nationale parken van Schotland, gebruikmaakt van verschillende keteltypen.
Naast de traditionele pot stills staan hier ook Lomond stills, hybride ketels die continue distillatie mogelijk maken. Hierdoor ontstaan whisky’s die technisch gezien niet als single malt mogen worden gelabeld, ondanks dat ze volledig uit gemoute gerst zijn gemaakt.
Een voorbeeld is de Loch Lomond Single Grain. Deze unieke manier van distilleren maakt de distilleerderij tot een buitenbeentje in de Schotse whiskywereld.