Door naar content

Alles over aquavit

Aquavit is een gedistilleerde drank uit Scandinavië. Het wordt voornamelijk gedronken in Scandinavische landen en in het noorden van Duitsland. De naam van het goedje is afkomstig van de Latijnse uitdrukking aqua vītae, dat ‘water van het leven’ betekent.

De drank heeft een basis van neutrale alcohol, dat gestookt is van aardappelen of graan. De zetmelen in de aardappels worden met behulp van enzymen omgezet in suikers, die gefermenteerd en gedistilleerd worden. Deze drank wordt twee keer gedistilleerd. Bij de tweede distillatie worden er kruiden, karwij en dillezaad toegevoegd. 

Aquavit wordt na het voltooien van het brouwproces opgeslagen in eikenhouten vaten. De manier waarop dit gebeurt is van grote invloed op het eindproduct en verschilt sterk per land. In Zweden en Denemarken is het gebruikelijk om het slechts kort te laten rijpen. Hierdoor blijft de kleur helder. In Noorwegen wordt de drank langere tijd opgeslagen, soms wel 12 jaar lang. Hierdoor krijgt het een veel sterke smaak en donkere kleur.

Herkomst

De oudste verwijzing naar een drankje genaamd akvavit stamt uit een brief uit 1531. Hierin schrijft Eske Bille, de Deense heer van Bergenhus, aan Olav Engelbrektsson, de laatste rooms-katholieke aartsbisschop van Noorwegen, over een drankje genaamd ‘Aqua vite’ dat “een hulpmiddel vormt tegen alle ziektes die een mens kan hebben, zowel van binnen als van buiten”. Hoewel deze alles genezende werking van akvavit inmiddels door wetenschappers in twijfel wordt getrokken, zijn veel mensen er nog steeds van overtuigd dat de drank onder meer goed helpt bij het verteren van veel voedsel.

Floor
Neem contact op met onze rum-specialist Floor

Festivals & Beurzen

The Art of Drinks 2021
30 okt 2021 - 01 nov 2021

The Art of Drinks 2021

The Art of Drinks vindt plaats van zaterdag 30 oktober tot en met maandag 1 november 2021.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top