Door naar content

Aquavit is een Scandinavische sterke drank gemaakt van aardappelen of graan. De drank wordt voornamelijk gedronken in Scandinavische landen en het noorden van Duitsland. De naam aquavit is afkomstig van de Latijnse uitdrukking aqua vītae, dat ‘water van het leven’ betekent.

De drank heeft een basis van neutrale alcohol, dat gestookt is van aardappelen of graan.Deze drank wordt twee keer gedistilleerd. Bij de tweede distillatie worden er kruiden zoals karwij en dillezaad toegevoegd. 

Aquavit wordt na het voltooien van het brouwproces opgeslagen in eikenhouten vaten. De manier waarop dit gebeurt is van grote invloed op het eindproduct en verschilt sterk per land. In Zweden en Denemarken is het gebruikelijk om het slechts kort te laten rijpen. Hierdoor blijft de kleur helder. In Noorwegen wordt de drank langere tijd opgeslagen, soms wel 12 jaar lang. Hierdoor krijgt het een veel sterke smaak en donkere kleur.

Herkomst

De oudste verwijzing naar een drankje genaamd akvavit stamt uit een brief uit 1531. Hierin schrijft Eske Bille, de Deense heer van Bergenhus, aan Olav Engelbrektsson, de laatste rooms-katholieke aartsbisschop van Noorwegen, over een drankje genaamd ‘Aqua vite’ dat “een hulpmiddel vormt tegen alle ziektes die een mens kan hebben, zowel van binnen als van buiten”. Hoewel deze alles genezende werking van akvavit inmiddels door wetenschappers in twijfel wordt getrokken, zijn veel mensen er nog steeds van overtuigd dat de drank onder meer goed helpt bij het verteren van veel voedsel.

Floor
Neem contact op met onze rum-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot ‘The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top