Door naar content

Alles over cognac

In de 16e eeuw is de gedistilleerde drank Cognac ontstaan, in de gelijknamige Franse streek. Cognac is een brandy, die gemaakt wordt van witte wijn. Een pure drank waarbij geen sulfiet en andere stabilisatoren worden gebruikt. Deze wijn moet voor minstens 90% bestaan uit colombard, ugni blanc en folle blanche-druiven. Voor de overige 10% mogen andere witte druivenrassen toegevoegd worden.

De naam cognac heeft geografische restricties, waardoor de naam brandy gebruikt wordt voor soorten die niet in deze cognacstreek geproduceerd worden.

Het proces van cognac

Cognac wordt gemaakt door de witte wijn dubbel te distilleren. De wijn die als basis gebruikt wordt voor cognac, is echter niet drinkbaar. Tijdens het distillatieproces worden de goede smaken naar voren gehaald. De drank mag de naam cognac pas dragen na een rijpingstijd van 2,5 jaar in eikenhouten vaten, waardoor er zuurstof op het distillaat kan inwerken. Hierdoor verkrijgt het zijn karakteristieke vanillesmaak en krijgt het zijn mooie volle kleur. Door de cognac langer te rijpen, krijgt het meer smaakstoffen uit de houten vaten. Cognac moet een alcoholpercentage hebben van minimaal  40%.

Leeftijdsaanduiding cognac

Op het etiket van cognac staat een code die de leeftijd aangeeft. Bij een blend is de leeftijd op het etiket de leeftijd van het jongste bestanddeel.

  1. V.S. = Very Special: het jongste bestanddeel is ten minste 2 jaar oud
  2. V.S.O.P. = Very Superior Old Pale: het jongste bestanddeel is ten minste 4 jaar oud
  3. X.O. = Napoléon of Extra Old: het jongste bestanddeel is ten minste 10 jaar oud


Hoe drink je cognac?

Cognac kan na de maaltijd gedronken worden, bij voorkeur uit een tulpvormig glas. Deze behoudt de aroma’s langer dan een klassiek ballonglas. De beste serveertemperatuur is tussen de 18 en 21 graden. Een jonge VS is zeer smakelijk als longdrink of in een cocktail, terwijl een VSOP lekker geserveerd kan worden met ijs en bruiswater. 

Floor
Neem contact op met onze cognac-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top