Een traditionele Italiaanse drank, gestookt uit druivendraf die overblijft na het maken van wijn. Hierdoor kent Grappa net als wijn veel verschillende variaties. Oorspronkelijk werd het gemaakt om de overtollige druiven en de overblijfselen niet weg te hoeven gooien, aan het einde van het wijnseizoen. Tegenwoordig wordt vaak de druivendraf van echte kwaliteitswijnen gebruikt. Er bestaan hedendaags bedrijven waar de oogst geheel voor de productie van grappa wordt aangewend.
De koek van druivenschillen, pitten en steeltjes die na de persing overblijft, wordt pomace genoemd. Na de vergisting van de met water aangelengde pomace vindt de distillatie plaats, in zowel de distilleerketel als in een kolom. Erg belangrijk is om zo snel mogelijk te distilleren. Topdistillateurs willen altijd zo snel mogelijk over de pomace kunnen beschikken.
De kwaliteit van grappa hangt af van gebruikte druivenras, het productieproces en de vaten waarin de jonge grappa eventueel gerijpt wordt.
De productie van grappa
Grappa wordt gemaakt door de resten van de druiven te laten fermenteren en vervolgens de overblijfselen te distilleren. De koek van druivenschillen, pitten en steeltjes die na de persing overblijft, wordt pomace genoemd. Na de vergisting van de met water aangelengde pomace vindt de distillatie plaats, in zowel de distilleerketel als in een kolom. Erg belangrijk is om zo snel mogelijk te distilleren. Topdistillateurs willen altijd zo snel mogelijk over de pomace kunnen beschikken.
Het is van belang dat de druivendraf puur is en hier geen extra water aan toegevoegd wordt bij de distillatie en fermentatie. Indien gewenst wordt de smaak zoeter gemaakt door het toevoegen van zoete fruitsiropen of kruiden.
Variatie
De grappa’s variëren van fijn met een rijk bouquet tot sterk, zwaar en scherp. Vaak wordt de streek van herkomst op het etiket genoemd.
Italië
De meeste beschermde druivendrafdistillaten komen uit Italië en dragen het woord ‘grappa’ in de naam. Grappa kan uit elke Italiaanse regio afkomstig zijn, terwijl het buiten Italië verboden is deze naam op het etiket te zetten.
Serveren
Jonge grappa wordt veelal koud geserveerd, soms in combinatie met een kop koffie. De oudere en betere grappen worden vaak op kamertemperatuur gedronken. De smaak komt op deze temperatuur meer tot zijn recht.
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat wij doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.