Door naar content

Een traditionele Italiaanse drank, gestookt uit druivendraf die overblijft na het maken van wijn. Hierdoor kent Grappa net als wijn veel verschillende variaties. Oorspronkelijk werd het gemaakt om de overtollige druiven en de overblijfselen niet weg te hoeven gooien, aan het einde van het wijnseizoen. Tegenwoordig wordt vaak de druivendraf van echte kwaliteitswijnen gebruikt. Er bestaan hedendaags bedrijven waar de oogst geheel voor de productie van grappa wordt aangewend.

De koek van druivenschillen, pitten en steeltjes die na de persing overblijft, wordt pomace genoemd. Na de vergisting van de met water aangelengde pomace vindt de distillatie plaats, in zowel de distilleerketel als in een kolom. Erg belangrijk is om zo snel mogelijk te distilleren. Topdistillateurs willen altijd zo snel mogelijk over de pomace kunnen beschikken.

De kwaliteit van grappa hangt af van gebruikte druivenras, het productieproces en de vaten waarin de jonge grappa eventueel gerijpt wordt.

De productie van grappa

Grappa wordt gemaakt door de resten van de druiven te laten fermenteren en vervolgens de overblijfselen te distilleren. De koek van druivenschillen, pitten en steeltjes die na de persing overblijft, wordt pomace genoemd. Na de vergisting van de met water aangelengde pomace vindt de distillatie plaats, in zowel de distilleerketel als in een kolom. Erg belangrijk is om zo snel mogelijk te distilleren. Topdistillateurs willen altijd zo snel mogelijk over de pomace kunnen beschikken.

Het is van belang dat de druivendraf puur is en hier geen extra water aan toegevoegd wordt bij de distillatie en fermentatie. Indien gewenst wordt de smaak zoeter gemaakt door het toevoegen van zoete fruitsiropen of kruiden.

Variatie

De grappa’s variëren van fijn met een rijk bouquet tot sterk, zwaar en scherp. Vaak wordt de streek van herkomst op het etiket genoemd.

Italië

De meeste beschermde druivendrafdistillaten komen uit Italië en dragen het woord ‘grappa’ in de naam. Grappa kan uit elke Italiaanse regio afkomstig zijn, terwijl het buiten Italië verboden is deze naam op het etiket te zetten.

Serveren

Jonge grappa wordt veelal koud geserveerd, soms in combinatie met een kop koffie. De oudere en betere grappen worden vaak op kamertemperatuur gedronken. De smaak komt op deze temperatuur meer tot zijn recht.

Floor
Neem contact op met onze grappa-specialist Floor

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top