Door naar content
Rampur Indian Single Malt Whisky

Dat er niet alleen in Schotland, Ierland en Amerika, maar ook in landen als Japan en Canada uitstekende whisk(e)y geproduceerd wordt is bij de meeste Nederlandse whiskyliefhebbers bekend. Onbekender zijn landen als Nieuw-Zeeland, Duitsland, Zuid-Afrika en ook India. Deze landen produceren steeds meer whisky’s van hoge kwaliteit. India is eigenlijk een whiskyland bij uitstek! Hier wordt, gekeken naar het totaal aantal flessen, de meeste whisky ter wereld gedronken. Natuurlijk is India met 1,3 miljard inwoners het op één na grootste land ter wereld, maar ook het Britse imperialisme speelt een grote rol in de populariteit van whisky.

Britse invloeden

Zo’n honderd jaar geleden begon men in India zelf whisky te produceren omdat de whisky uit Schotland te duur was. Er gold echter één beperking: als basis mocht geen graan gebruikt worden. Alle alcoholische dranken in India moesten een melasse-basis hebben. De Britse overheersers hadden namelijk enorme suikerrietplantages aangelegd. Vanwege de opkomst van de Europese suikerbieten waren deze echter volkomen nutteloos geworden. En op deze manier werd een nieuw afzetgebied afgedwongen. Tegenwoordig gelden deze regels niet meer en wordt er ook gebruik gemaakt van Schotse en/of Indiase gerst. Deze gerst in combinatie met het heldere water uit de Himalaya zorgt voor een uitstekende basis voor kwalitatief goede whisky.

Rampur Indian Single Malt Whisky

Rampur wordt gedistilleerd in traditionele koperen pot stills. De distillery, gebouwd in 1943, ligt ten oosten van New Delhi op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde  klimaatomstandigheden. Dit geeft de whisky extra dimensie en diepte. Rampur Indian Single Malt Whisky wordt op dezelfde wijze gemaakt als in Schotland. Er is echter één groot verschil.De whisky in Schotland en Ierland, eigenlijk in heel Europa, moet veel langer rijpen om tot hetzelfde resultaat te komen. Door het warme en vochtige klimaat rijpt de whisky hier namelijk erg snel. Waar de ‘Angels Share‘, de verdamping van de whisky uit het vat in Schotland 2% per jaar is, is dit in India maar liefst 11 á 12% per jaar.

Eerbetoon

Rampur is een eerbetoon aan de Maharajas en de rijke Indiase geschiedenis. De Maharajas heersten vroeger over de Indiase koninkrijken. Het logo met de twee sabels verwijst naar deze tijd. Op de San Francisco World Spirits Competition in 2017 won deze ‘Kohinoor of Single Malts’ een dubbele gouden medaille. Een fraaie beloning voor deze ‘109 karaat diamant’ uit India!

Website: Rampur Indian Single Malt

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top