Door naar content
LORGERIL Chateau de Ciffre Saint Chinian BIO

Over deze wijn

Temidden van de natuur die imponeert met zijn woeste schoonheid, aan de voet van de Mont Carou, op zo’n 25 km boven Pezenas, ligt het wijngoed van Château de Ciffre. De ligging is bijzonder: op de grens tussen de appellations Faugères en Saint-Chinian. Hoewel aansluitend zijn de bodems heel verschillend, een beekje dwars door de wijngaard vormt de grens tussen beide terroirs. In Saint-Chinian zijn het vooral kalkbodems, in Faugères schist.

Sinds de oogst van 2019 is het wijngoed gecertificeerd als ”biologisch”. Door de ligging op de steile hellingen is het in de wijngaard wat koeler dan beneden in het dal. Daaraan dankt deze wijn zijn frisheid, die het rijpe fruit complementeert.

De druiven worden volledig rijp geoogst en ondergaan voor de vergisting een koude schilweking. Tijdens en na de vergisting blijven de schilletjes 20-30 dagen in contact met de most en jonge wijn.

Diep granaatrood van kleur.

In de geur vooral fris rood fruit, met peperige tonen van de syrah.

Breed en zacht in de mond, met heerlijke ronde, rijpe tannines.

Over het wijnhuis Lorgeril Maison & Domaines

De geschiedenis van de adelijke familie de Lorgeril gaat al vele eeuwen terug. Sinds 1620 wonen ze op het Chateau in het plaatsje Pennautier, dichtbij Carcassonne / regio Languedoc-Roussillon. In al die tijd is er natuurlijk veel veranderd, maar de wijnen die ze maken zijn al eeuwen beroemd. Ook Lodewijk XIII verbleef er korte tijd om dit te ontdekken.

Nicolas en Miren de Lorgeril (de 10e generatie) hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en zelfs uitgebreid: naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardes) hebben ze ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid Frankrijk. Deze wijngaarden bevinden zich voornamelijk op de hoger gelegen heuvels waardoor de druiven meer koelte krijgen in het warme klimaat van het Middellandse Zee gebied. Met hun aanpak willen Nicolas en Miren de Lorgeril een duidelijke signatuur zetten op de wijnen, die authentiek moeten zijn voor de Lanquedoc, het terroir goed moeten weerspiegelen, met daarbij steeds grootsheid, frisheid en elegantie in het achterhoofd hebbend.

Daarnaast is er een zeer nauwe samenwerking met een aantal wijnboeren in de regio, waarvan Nicolas en Miren de Lorgeril de wijnen heel erg goed vinden. Onder strenge normen worden ook die wijnen verkocht onder hun naam. Ook voor deze wijnen geldt, dat ze moeten voldoen aan wat zij zoeken in een wijn: het moet een plezier zijn om de Lorgeril wijnen te drinken; zowel voor de consument als de kenner. En dat betekent frisheid, elegantie en grootsheid.

Bernard Durand, oenoloog, is directeur van de domaines en chateaux. Hij werkte eerder 18 jaar lang voor Francois Lurton en die ervaring nam hij mee naar Lorgeril. Bernard Durand is verantwoordelijk voor de wijngaarden en voor de wijnmakers van elk afzonderlijk domaine en chateau. Patrick Leon, sinds 2007 adviseur van Nicolas en Miren de Lorgeril, heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij Alexis Lichine en Baron Philippe de Rotschild . Zijn kennis en ervaring bij het maken van grote wijnen en zijn respect voor de geschiedenis van het huis Lorgeril, leiden tot de mooiste resultaten bij de Collections d'Altitudes en de Grand Vins. Bij de ingang van het dorpje Pennautier, dichtbij het kasteel van de Lorgerils, bevinden zich het restaurant en de kelders. Ze zijn een bezoek zeker waard. Ook het kasteel kunt u bezoeken. Kortom, een meer dan interessant bezoek aan het dorp Pennautier, het Chateau de Lorgeril en alles eromheen. En dat alles vlakbij de prachtige citadel van Carcassonne.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven SyrahCarignanGrenacheMourvèdre Appellation Saint Chinian Alcohol 14.0 Smaak Fruitig Subgroep Rode wijn Kleur Rood
Wijnhuis Lorgeril Maison & Domaines Jaargang 2022 Serveertemperatuur 16⁰-18⁰C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten

Perfect bij gegrilde kip en kaas.

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot ‘The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top