Over deze wijn
Om 4 uur 's ochtends worden de druiven met de hand geoogste, zodat ze geheel fris in de kelder arriveren. Daar worden ze direct geperst, zonder eerst te worden gekneusd. Dan volgt een statische klaring die 48 uur duurt. De Grenache (55%) wordt op rvs vergist bij een temperatuur van 16-18 °C. De Macabeu (45%) wordt vergist op (gebruikte barriques van Frans eikenhout en rijpt vervolgens nog 10 maanden op barrique verder, waarna de assemblage volgt. Het is een zeer elegante wijn die opvalt door zijn mineraliteit en frisheid. De heuvels met schaliegronden spelen hierbij een grote rol.
Over het wijnhuis Lorgeril Maison & Domaines
De geschiedenis van de adelijke familie de Lorgeril gaat al vele eeuwen terug. Sinds 1620 wonen ze op het Chateau in het plaatsje Pennautier, dichtbij Carcassonne / regio Languedoc-Roussillon. In al die tijd is er natuurlijk veel veranderd, maar de wijnen die ze maken zijn al eeuwen beroemd. Ook Lodewijk XIII verbleef er korte tijd om dit te ontdekken.Nicolas en Miren de Lorgeril (de 10e generatie) hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en zelfs uitgebreid: naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardes) hebben ze ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid Frankrijk. Deze wijngaarden bevinden zich voornamelijk op de hoger gelegen heuvels waardoor de druiven meer koelte krijgen in het warme klimaat van het Middellandse Zee gebied. Met hun aanpak willen Nicolas en Miren de Lorgeril een duidelijke signatuur zetten op de wijnen, die authentiek moeten zijn voor de Lanquedoc, het terroir goed moeten weerspiegelen, met daarbij steeds grootsheid, frisheid en elegantie in het achterhoofd hebbend.
Daarnaast is er een zeer nauwe samenwerking met een aantal wijnboeren in de regio, waarvan Nicolas en Miren de Lorgeril de wijnen heel erg goed vinden. Onder strenge normen worden ook die wijnen verkocht onder hun naam. Ook voor deze wijnen geldt, dat ze moeten voldoen aan wat zij zoeken in een wijn: het moet een plezier zijn om de Lorgeril wijnen te drinken; zowel voor de consument als de kenner. En dat betekent frisheid, elegantie en grootsheid.
Bernard Durand, oenoloog, is directeur van de domaines en chateaux. Hij werkte eerder 18 jaar lang voor Francois Lurton en die ervaring nam hij mee naar Lorgeril. Bernard Durand is verantwoordelijk voor de wijngaarden en voor de wijnmakers van elk afzonderlijk domaine en chateau. Patrick Leon, sinds 2007 adviseur van Nicolas en Miren de Lorgeril, heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij Alexis Lichine en Baron Philippe de Rotschild . Zijn kennis en ervaring bij het maken van grote wijnen en zijn respect voor de geschiedenis van het huis Lorgeril, leiden tot de mooiste resultaten bij de Collections d'Altitudes en de Grand Vins. Bij de ingang van het dorpje Pennautier, dichtbij het kasteel van de Lorgerils, bevinden zich het restaurant en de kelders. Ze zijn een bezoek zeker waard. Ook het kasteel kunt u bezoeken. Kortom, een meer dan interessant bezoek aan het dorp Pennautier, het Chateau de Lorgeril en alles eromheen. En dat alles vlakbij de prachtige citadel van Carcassonne.
Meer informatie over het wijnhuis
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen
The Art of Drinks 2024 op nieuwe locatie
Op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 oktober 2024 zal de vierde editie van The Art of Drinks plaats vinden
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.