Over deze wijn
De druiven (40% marselan, 40% petit verdot, 20% cabernet sauvignon) komen van een klei-kiezelbodem. De schilweking duurt lang, 21 dagen, om zo een goede structuur aan de wijn te geven en voor een volle extractie van de fruitaroma's. Dit wordt gevolgd door de rijping, deels in amfora en deels op hout. De druivenrassen worden apart van elkaar gevinifieerd en gerijpt, van ieder ras rijpt een deel op amfora en een deel op hout. Het andere deel van de marselan rijpt in foeders, van de petit verdot en cabernet sauvignon in barriques. Na rijping vindt de assemblage plaats.
Het resultaat is een verrassende rode wijn met rijpe tannines: complex, krachtig, met tonen van rijp rood en zwart fruit en wat kruidigheid. Het beste van de drie druivensoorten komt naar voren: de schitterende rijkheid van de petit verdot, de elegantie van de cabernet sauvignon en het zijdezachte van de marselan.
Narratur komt uit het Latijn en betekent zoveel als “Er wordt een verhaal over ons verteld”. Het verhaal dat met deze drie Narratur wijnen verteld wordt, is de geschiedenis van deze plek, waar meer dan 2000 jaar wijngeschiedenis ligt. Het huidige château is op de overblijfselen van deze Romeinse villa gebouwd, Villa Preixanum. De gevonden amfora’s wijzen erop dat er in die tijd op deze plek al wijn werd gemaakt. In 1202 werd het huidige kasteel gebouwd en begin van de vorige eeuw kocht de familie Vic het château. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer; Jerôme Vic, samen met zijn vrouw Aurélie.
In 2022 brachten zij de drie Narratur wijnen uit, wijnen gerijpt in amforen. Het resultaat van rijping in amfora’s is dat je wijnen krijgt die veel expressiever zijn dan na rijping op RVS-vaten, het lijkt meer op wijnen die houtrijping hebben gehad. Aromatisch en fris, met zijdezachte tannines, maar zonder enige houttonen.
De amforen van Narratur zijn gemaakt van een bijzonder materiaal, namelijk zandsteen! Vaak worden amforen gemaakt van terracotta. Het voordeel van zandsteen ten opzichte van terracotta is dat het heel sterk materiaal is, aangezien zandsteen bestaat uit sedimentair gesteente. Daarnaast kunnen de amforen op zeer hoge temperatuur gebakken worden, waardoor de porositeit (en daarmee de doorlating van zuurstof) kan worden afgestemd op de wensen van de wijnmaker.
Door het materiaal (zandsteen) krijg je in de wijn geen houttonen en door de bijzondere amforavorm komen de aroma’s in de wijn nog beter tot zijn recht. Door rijping in amfora’s behouden de wijnen de frisheid van een jonge wijn: de bloemige en fruitige aroma’s worden zeer goed behouden.
De Narratur wijnen worden niet gefilterd voordat ze in de amfora’s worden overgestoken voor de rijping, de wijn rust dus op de fijne lie. Dit zorgt voor rondeur en wat vettigheid, wat de wijnen perfect in balans brengt. De wijnen zijn complex, elegant en volumineus tegelijk. Dit maakt deze wijn echt een gastronomische wijn, maar door de balans ook zeer geschikt om op zichzelf van te genieten.
De balans tussen de vettigheid en frisheid, in combinatie met de mooie, lange afdronk maakt de Narratur wijnen buitengewoon.
bij een mooi stuk rundvlees, zoals rib eye. Stevige (stoofvlees)gerechten
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.