Over dit product
De nieuwe release van de Tamdhu Quercus Alba Distinction viert de onmiskenbare kenmerken van first-fill Amerikaanse eikenhouten sherryvatrijping. Tamdhu is het enige Schotse whiskymerk dat zijn single malt volledig rijpt in oloroso-sherryvaten. De vaten voor deze whisky beginnen hun reis in de eikenbossen van Noord-Amerika, alvorens naar Spanje te worden getransporteerd, waar deze vaten in de loop van het jaar zorgvuldig worden vervaardigd in het vermaarde sherry gebied.
De duigen worden aan de lucht gedroogd in de mediterrane zon voordat ze door ervaren kuipers in elkaar worden gezet en geroosterd. Ten slotte worden de vaten gevuld met de Oloroso sherry om het hout te doordrenken van de specifieke smaak en geur. Hierna vervolgden de vaten hun reis naar de Tamdhu distilleerderij. Na verloop van tijd combineert de levendige jonge whisky, of spirit van de distilleerderij met het sherryvat van Amerikaans eiken om rijke fruitige smaken en een prachtige natuurlijke amberkleur te leveren.
Proefnotities:
Neus: Moutig en romig met vanille, kaneel, honing, appelcrumble, kersen, citrus en delicate munt.
Smaak: Mondvullend met een weelderige rijke smaak, dik en fruitig met zacht eiken, pruimen, kruisbessen, chocolade en limoen.
Afdronk: Lang met de sherrytonen die blijven hangen in een fruitige afdronk met dadels en cake overgoten met stroop.
Er was een tijd dat de wereld voor de volgende innovatie naar Schotland keek. Van de stoommachine, die het begin van de industriële revolutie inluidde, tot de uitvinding van penicilline; het gebeurde allemaal in Schotland.
Gedreven door het optimisme dat heerste aan het eind van de 19e eeuw startten vijf Schotse whiskyhandelaren met een ambitieus plan: het produceren van 's werelds beste Single Malt Whisky.
Na een unieke locatie aan de oever van de Spey te hebben verworven wordt charles C. Doig Esq, een voorname distillery-architect en ingenieur, erbij betrokken. Doig dringt eropaan om alleen de meest geavanceerde technieken van whiskyproductie te gebruiken, om zo een ongeëvenaarde consistentie in kwaliteit te leveren.
In 1897, het jaar dat koningin Victoria haar diamanten jubileum viert, start de bouw van de meest geavanceerde distilleerderij van die tijd. Zo wordt een waterwiel onder de vloer geplaatst voor een optimale prestatie, ovens zijn zo ontworpen dat het warmteverlies wordt gereduceerd, het restafval van de Schroef van Archimedes wordt rechtstreeks afgevoerd naar het eigen station aan de (toenmalige) Strathspey Railway waar de spoorlijn zorgt voor een snelle aanvoer van ingrediënten en een snelle afvoer van de whisky.
Tamdhu wordt ook wel de "Can-Dhu-Spirit" van de grote Industriële Revolutie genoemd. De distilleerderij doorstaat vervolgens de ups en downs van de 20e eeuw, wordt een aantal maal gesloten en heropend, om in 2010 opnieuw gesloten te worden. Maar niet voor lang, want in 2011 neemt Ian Macloud, familiebedrijf en onafhankelijk bottelaar de distilleerderij over. Vanaf 2012 wordt er weer geproduceerd, geheel in de geest van de "founing fathers" van de distilleerderij.
De grondstoffen, zoals gerst en turf komen uit de directe omgeving van de distilleerderij en de whisky's van Tamdhu kenmerken zich door hun opvoeding op ex-sherry vaten, dus eigenlijk de traditionele Speyside whisky's, zoals die heden ten dage nog maar weinig voorkomen.
Ervaar onze spirits zelf
Festivals & Beurzen
International Whisky Festival 2024 in Den Haag
Het International Whisky Festival 2024 in Den Haag staat weer voor de deur en natuurlijk is De Monnik Dranken ook dit jaar aanwezig op dit prestigieuze evenement. Van vrijdag 15 november tot en met zondag 17 november 2024 wordt de sfeervolle Grote Kerk in Den Haag omgetoverd tot het walhalla voor whiskyliefhebbers. Dit jaarlijkse festival trekt bezoekers van over de hele wereld die komen genieten van de rijke diversiteit aan whiskyโs en de diepgaande kennis die hier wordt gedeeld.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.