Over deze wijn
Tara is een heel bijzonder project, van met name Felipe Tosso, de chef wijnmaker van Ventisquero. Aan de zuidrand van de Atacama woestijn, het droogste gebied op aarde, werden twee kleine wijngaarden aangeplant: de 3,66 ha metende Nicolasa-wijngaard in 2010 en de bijna 10 ha metende Loncomilla-wijngaard.
Een op het eerste gezicht onwaarschijnlijke plek voor wijnbouw. Maar elke dag komt er vanuit de nabijgelegen oceaan een dichte mist opzetten: pas als die mist in de middag optrekt kan de zon gaan schijnen en wordt het zelfs in de zomer zelden warmer dan 27⁰C. En de bodem: 70 cm zand op een ondergrond van kalk. En er is de zilte lucht vanuit de oceaan.
De Tara wijnen zijn juweeltjes, in kleine oplages met de hand gemaakt. Ongeklaard en ongefilterd en het summum van puurheid.
De Tara Solera Viognier heeft geen toevoeging van gekweekte gisten gehad. De wijn is een blend van de jaargangen 2011 t/m 2018. Jaargangen 2011 t/m 2014 zijn 100% vergist op 5e jaars vaten van Frans eikenhout. Vanaf 2015 is de wijn volledig vergist in RVS tanks. De wijn heeft een Solera rijping ondergaan, waarbij de jongere jaargangen worden gebruikt om de vaten bij te vullen. Kortom, de oudste wijn (jaargang 2011) heeft ruim 10 jaar gerijpt, terwijl de jongste wijn (2018) ongeveer 3 jaar heeft gerijpt.
Goudgeel. De wijn heeft een lichte waas van troebeling.
In de geur complex met aroma's van gekonfijte sinasappelschil, sinasappelbloesem, citrus, cake en wat tonen van gedroogd fruit.
In de mond komt de wijn langzaam tot ontwikkeling en ontvouwt dan één voor één vooral al zijn facetten. Wat opvalt is met name de minerailteit en het duidelijk zilte karakter. Een unieke wijn met een geheel eigen persoonlijkheid.
Over het wijnhuis Viña Ventisquero
Viña Ventisquero is het geesteskind van Don Gonzalo Vial, een selfmade man, wiens succesverhaal in 1955 begon op de boerderij van zijn familie, in het landelijk gebied rond Rancagua. Zijn passie voor de wijnstok en zijn vader´s liefde voor het land en de landbouw waren zijn inspiratie bij het realiseren van zijn droom: in 1998 legde hij de basis voor Vina Ventisquero.
Ventisquero is zeer vooruitstrevend, dynamisch en buitengewoon succesvol als het gaat om het maken van wijnen van hoge kwaliteit, waarbij in ieder stadium de zorg voor het milieu voorop staat. Ventisquero bezit eigen wijngaarden in Chili´s belangrijkste wijnbouwgebieden: Coastal Maipo, Casablanca, Colchagua, Leyda en Huasco (Atacama).
Viña Ventisquero ontving in 2011 als allereerste wijnbedrijf in Chili de kwalificatie “Gecertificeerd duurzame Chileense wijn”. Sinds 2013 strekt de certificering zich ook uit tot de wijnmakerij en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Meer informatie over het wijnhuis
Zeevruchten, vette vis (waaronder tonijn & zalm) & eend
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.