Tilburgers verrast door veelzijdigheid Transcontinental Rum Line!
Afgelopen zaterdag 8 december 2018 vond in Tilburg alweer de laatste Mitra Whisky & More van dit jaar plaats. Maar liefst 350 bezoekers togen naar Zalencentrum Boerke Mutsaers.
Rum, cognacs en korenwijnen
Zij maakten kennis met de wereld van whisky, maar ook mooi gelagerde rum soorten, bijzondere cogacs en korenwijnen stonden klaar om geproefd te worden. Namens De Monnik Dranken waren Ronald Anneveldt en Joris Post aanwezig.
Rum
De groeiende populariteit van rum is onder meer te danken aan de enorme veelzijdigheid. Er zijn veel uiteenlopende smaken en stijlen. Rum is in grofweg drie stijlen in te delen: de Engelse, de Spaanse en de Franse.
Deze indeling hangt samen met de kolonisatie van destijds, iedere regio had typische smaken, aroma's, distilleermethodes en tradities. Iedere stijl heeft daardoor een bepaald smaakprofiel, maar zoals gezegd; rum is veelzijdig, dus er zijn ook veel uitzonderingen. Veel van de bezoekers hadden na de proeverij een geheel ander beeld van rum, hieronder een overzicht van de verschillende rum stijlen.
Spaanse stijl
De Spaanse stijl is de meest voorkomende manier van rum maken. De rum wordt gemaakt van molasse, een stroperig bijproduct van rietsuiker. Voor het stoken worden meestal column stills gebruikt. De rum wordt opgeslagen in houten vaten. Vanwege de tropische weersomstandigheden in het Caribische gebied verdampt er nogal wat rum uit de vaten. Dit wordt middels het Spaanse solera-systeem, bekent uit de sherry productie, weer aangevuld.
De smaak (denk aan honing, karamel en rozijnen) is vaak wat lichter, ronder en zachter dan de hieronder genoemde Engelse stijl. Deze stijl is gebruikelijk in landen als Panama en Guatemala, waarbij de leeftijd op het etiket meestal de oudste rum in de blend is. Een mooi voorbeeld van de Spaanse stijl is Transcontinental Rum Panama Batch III.
Engelse stijl
De Engelse stijl lijkt veel op de Spaanse stijl, maar de rum rijpt langer houten vaten. Hierdoor is de Engelse stijl rum vaak donkerder van kleur, sterk in smaak en heeft het een kruidig, levendig en krachtig aroma. De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s, ook zijn het vaak blends van verschillende jaren om de smaak van de rum perfect uit te balanceren.
Het complete arbeidsproces is erg intensief, maar dit komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd! Bij de Engelse stijl wordt de leeftijd van de jongste rum uit de blend op het etiket vermeldt. Een mooi voorbeeld van de Engelse stijl is El Dorado Rum uit Guyana, maar ook Transcontinental Rum Barbados 2012 valt in deze categorie.
Franse stijl
De Franse rumstijl 'Rum Agricole' wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden, zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique. Bij deze methode maakt men over het algemeen gebruik van de column still.
De Agricole Rum, zoals Neisson Rhum, Clairin Rhum of Transcontinental Rum Guadeloupe 2014 is doorgaans fruitig, intens en heeft een bloemig karakter. Net als bij de Spaanse stijl wordt de oudste rum op het etiket vermeld.
Transcontinental Rum Line
De hierboven genoemde stijlen/soorten rum komen samen in de Transcontinental Rum Line. Dit is een reeks small batch en single cask releases waarbij de rum deels in het Caribische gebied en deels in Europa heeft gerijpt. De rum is afkomstig van diverse landen uit het Caribische gebied, zoals bijvoorbeeld Barbados, Jamaica, Fiji, Guadeloupe en Guyana.
De Transcontinental Rum Line is geïnspireerd op de historische reizen van de rum vaten tussen de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld. Op elke fles staat aangegeven hoe lang de rum in tropisch gebied heeft gerijpt en hoe lang in Europa. Kleur etiket De kleur van het etiket/label geeft een indicatie van de kracht van het alcoholpercentage aan van de soort: Groen = 43% Lichtrood = 46% Blauw = 57% Donkerrood = Cask Strength
Masterclass Glengoyne
Een uur voor aanvang van het festival vond er een volledig volgeboekte masterclass met de whisky's van Glengoyne plaats. De Glengoyne Distillery is de meest zuidelijke distilleerderij van de Highlands en de hier gedistilleerde whisky rijpt op eikenhouten vaten waar voornamelijk sherry in heeft gezeten, dit is duidelijk terug te proeven in de range van Glengoyne. In Tilburg kon men de gehele range proeven, beginnend bij de Glengoyne 10 YO en eindigend bij de Glengoyne 21 YO.
Mitra Tilburg
Via deze weg willen wij het team van Mitra Tilburg (Besterdplein / Schouwburgring / Westermarkt) en Zalencentrum Boerke Mutsaers wederom enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond.