Door naar content

Glengoyne, Tamdhu en Smokehead laten zich smaken in Zwolle

08 juni 2021

Op vrijdagavond 4 juni vond er in Zwolle een online whiskyproeverij plaats voor de klanten van Mitra Assendorp. De altijd actieve ondernemer Jaco Schaap had Joël de Kock uitgenodigd om de whisky’s van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead te laten proeven en het verhaal achter deze whisky’s te vertellen.

Via Zoom konden de deelnemers de proeverij volgen. Jaco had vooraf al aangegeven dat zich onder zijn klantenkring ware whiskyliefhebbers bevinden en wilde dan ook graag enkele unieke whisky’s in de line-up terug zien. Met Glengoyne Lagacy Chapter Two, Tamdhu Cask Strength Batch #5 en Smokehead Rum Rebel werden de Zwolse whiskyliefhebbers op hun wenken bediend.

Line-up online proeverij Mitra Assendorp Whiskymerk
Glengoyne Highland Single Malt 12 Years Old Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Glengoyne Legacy Chapter Two Glengoyne Highland Single Malt Whisky
Tamdhu Speyside Single Malt 12 Years Old Tamdhu Speyside Single Malt Whisky
Tamdhu Cask Strength Batch #5 Tamdhu Speyside Single Malt Whisky
Smokehead Islay Single Malt Smokehead Islay Single Malt Whisky
Smokehead Rum Rebel Smokehead Islay Single Malt Whisky

Valley of the Wild Geese

Als eerste whisky kreeg men in Zwolle de Glengoyne 12 YO te proeven. Dit is geen limited edition, maar een whisky die behoort tot de core-range van Glengoyne. Het is een toegankelijke, fruitige en licht kruidige single malt die heeft gerijpt op first-fill sherryvaten, first-fill bourbonvaten en refill vaten.

De volgende whisky – de Glengoyne Legacy Chapter Two – is wel een limited edition. En niet zomaar eentje. De whisky rijpt voornamelijk op first-fill bourbonvaten en dat is bijzonder aangezien men bij Glengoyne normaal gesproken meestal sherry-vaten gebruikt.

De naam Glengoyne betekent 'Valley of the Wild Geese' (vallei van de wilde ganzen) en komt uit het Gaelic. De zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen waar de whisky’s van Glengoyne om bekend staan ontstaan door het uiterst langzame distillatieproces. Het langzaamste van Schotland.

From Spain to Speyside

Bij Tamdhu heeft men de rijping op sherry-vaten tot kunst verheven. Met uiterste precisie selecteert men de beste Oloroso sherryvaten uit Spanje. Vroeger was dit standaard in de whiskyindustrie, maar tegenwoordig zijn er nog slechts een paar distilleerderijen die de whisky op uitsluitend sherry-vaten laten rijpen. In het artikel Tamdhu Single Malt Whisky staat uitgebreid te lezen hoe het tijdrovende 'From Spain to Speyside' proces tot stand komt.

In Zwolle kreeg men eerst de Tamdhu 12 YO te proeven en vervolgens de Tamdhu Cask Strength Batch #5. Beide whisky’s vielen zeer goed in de smaak.

Islay Single Malt Whisky

Via de Highlands en de Speyside eindigde de proeverij met 2 whisky’s van Islay. Voor een echte ‘Islay-ervaring’ is Smokehead de aangewezen whisky! Deze krachtige combinatie van gebrande turf, rook en BBQ zorgt voor een intense smaakbeleving.

Nadat eerst de Smokehead Islay Single Malt werd geproefd, eindigde de proeverij met de Smokehead Rum Rebel. Deze rokerige krachtpatser heeft de laatste maanden op rumvaten gerijpt.

Bij deze whisky worden geuren en smaken van rook en turf gevolgd door wat meer rustgevende tonen van citrus en tropisch fruit. En proeven we daar ook marshmallow en bacon?

Deze limited edition Rum Rebel was een mooie afsluiter van deze smaakvolle avond!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Jaco van Mitra Assendorp bedanken voor het organiseren van deze online proeverij. En we zien de online-proeverij deelnemers graag in levende lijve terug bij de eerst volgende editie van het Whisky Festival Zwolle.

Back to top