Door naar content

Glen Scotia Seasonal Release warm ontvangen op winterse avond in Hoorn

06 april 2022

Op donderdagavond 31 maart 2022 vond er in Hoorn een whiskyproeverij plaats. De proeverij werd georganiseerd door Slijterij ’t Fust en namens De Monnik Dranken liet Arjan Hartkamp deze avond een aantal heerlijke whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia proeven.

De Glen Scotia Seasonal 12 YO Release behoorde daarbij tot één van de favorieten. En dat was niet alleen vanwege de winterse weersomstandigheden. De whisky’s van Glen Scotia vielen sowieso goed in de smaak in Hoorn.

Rijke maritieme geschiedenis

Dat de Glen Scotia whisky's zo goed in de smaak vielen is niet zo gek gezien de rijke maritieme geschiedenis van dit West-Friese stadje. Al vóór 1500 bezochten de schepen uit Hoorn havens in Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Duitsland. Er werd gehandeld in hout, zout, wijn en haring.

Toen in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht was Hoorn één van de 6 steden met een Kamer. Eén van de bekendste medewerkers van de VOC was de in Hoorn geboren Jan Pieterszoon Coen.

Roode Steen

Hij werd o.a. bekend door het behalen van een monopolie op de lucratieve nootmuskaathandel en het stichten van de handelspost Batavia. Op de Roode Steen, het centrale plein in Hoorn, staat een groot standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Daarmee wordt stil gestaan bij een belangrijke tijd in de Nederlandse geschiedenis. Een tijd om trots op te zijn, maar ook een tijd die een donkere schaduwkant kent.

Slijterij ’t Fust

Op slechts een tiental meters van de Roode Steen zit Slijterij ’t Fust gevestigd in een monumentaal pand van meer dan 300 jaar oud. Het fraaie pand is al vanaf 1782 in gebruik voor de handel in wijn en gedistilleerde dranken.

Beste slijter van Nederland

In 2007 nam Rob de Boer de zaak over en begon een slijterij, gespecialiseerd in single malt whisky’s en mooie wijnen. Dat deed Rob uitstekend, want al in 2011 werd hij verkozen tot ‘Beste slijter van Nederland’.

Met enige regelmaat organiseert hij proeverijen voor de Hoornse whisky- en wijnliefhebbers. Zo ook op donderdagavond 31 maart 2022.

Het Huis Verloren

De proeverij vond plaats aan de overkant van de straat bij ‘Het Huis Verloren’. Dit stijlvolle pand stamt uit 1430 en beschikt over een fraai gerestaureerde cafézaal.

Terwijl buiten het aangename lenteweer van de afgelopen dagen had plaatsgemaakt voor sneeuw en een koude noorderwind, stonden binnen 8 proefglazen klaar voor de 37 whiskyliefhebbers die aan deze proeverij deelnamen.

De line-up bestond uit de volgende whisky’s:

Loch Lomond Spearhead Single Grain Whisky
Loch Lomond 12 Years Old Inchmurrin
Loch Lomond 12 Years Old Single Malt Whisky
Glen Scotia 10 Years Old Campbeltown Single Malt Whisky
Glen Scotia Double Cask Campbeltown Single Malt Whisky
Glen Scotia 15 YO Campbeltown Single Malt Whisky
Glen Scotia 12 YO Seasonal Release 2021
Loch Lomond 12 Years Old Inchmoan

Loch Lomond

Het maritieme en kruidige karakter van de Glen Scotia whisky’s sprak Horinezen natuurlijk aan. Maar ook de whisky’s van Loch Lomond vielen in de smaak. Loch Lomond en Glen Scotia zijn overigens 2 totaal verschillende distilleerderijen.

Glen Scotia is namelijk één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Terwijl men bij Loch Lomond vanwege het grote aantal verschillende stills maar liefst 8 stijlen whisky kan maken.

Het roer om

In 2014 besloot men bij Loch Lomond het roer om te gooien. Tot dan toe produceerde de distilleerderij voornamelijk blended whisky. Dit is nog steeds een belangrijk onderdeel, maar het accent ligt nu vooral op de productie van single malt whisky.

Sterke groei

Deze nieuwe koers slaat aan bij de whiskyliefhebbers. Loch Lomond maakte de laatste jaren een sterke groei door en behoort tot de vijf snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Zeldzame platinum award

Een mooi voorbeeld van het succes van deze koerswijziging is de Loch Lomond 12 Years Old. Deze whisky won 3 jaar achter elkaar een double gold award in San Francisco en werd daardoor beloond met een platinum award. En dat is een zeldzaamheid in de whiskyindustrie!

Glen Scotia

Net als Hoorn kent ook Campbeltown een imposant verleden. In vervlogen tijden was het stadje het episch centrum van de Schotse whiskyindustrie. Daarbij telde Campbeltown op het hoogtepunt meer dan 30 distilleerderijen.

Anoniem bestaan

Lange tijd telde Campbeltown slechts 2 distilleerderijen, waarvan Glen Scotia er één was. De distilleerderij leidde een betrekkelijk anoniem bestaan doordat de hier gemaakte whisky grotendeels werd gebruikt in blends.

Iain McAlister

Dat veranderde toen Iain McAlister in 2008 distillery manager van Glen Scotia werd. Vanaf dat moment onderging de historische distilleerderij een verfrissende transformatie, waarbij de focus werd verlegd naar de productie van single malt whisky.

Ultieme beloning

In 2021 volgde de ultieme beloning voor Iain McAlister en ‘zijn’ Glen Scotia. Bij de San Francisco World Spirits Competition werd Glen Scotia 25 Years Old uitgeroepen tot beste single malt whisky ter wereld en ook de 15-jarige Glen Scotia werd met een gouden medaille beloond.

Daarnaast riep de jury van The Scottish Whisky Awards’ de distilleerderij uit Campbeltown uit tot ‘Scottish Whisky Distillery of the Year 2021’.

Heerlijke avond in Hoorn

In Hoorn genoot men van de whisky’s. En tussen het proeven en beoordelen door vertelde Arjan Hartkamp alles over de geschiedenis en achtergronden van zowel Loch Lomond als Glen Scotia.

Seasonal Release 2021

Het was al met al een heerlijke proefavond in Hoorn. Daarbij had een ieder zijn of haar voorkeur qua whisky, maar de Glen Scotia 12 Years Old Seasonal Release 2021 was de favoriet van de avond.

De combinatie van sherry- en bourbonvaten zorgt voor een heerlijk verwarmend en kruidig karakter. Een heerlijke whisky om van te genieten tijdens de koude wintermaanden.

Bedankt

Rond 23:15 uur waren de glazen leeg en keerde iedereen tevreden huiswaarts via de met sneeuw bedekte straten van Hoorn.

Langs deze weg willen wij Rob de Boer van Slijterij ’t Fust en Christiaan Mulder van Het Huis Verloren bedanken voor de organisatie.

 

Back to top