Door naar content

Villa Trasqua Chianti Classico Gran Selezione Nerento in Bibenda’s top 10 beste wijnen Italië

12 december 2022

De Italiaanse wijnbijbel Bibenda, voorheen ‘Duemilavini’ genaamd, is een uitgave van de Italiaanse vereniging van Sommeliers (AIS). Hoe de wijngids ook heet, de publicatie, die sinds 1998 ieder jaar verschijnt, is naast Gambero Rosso dé wijngids voor Italiaanse wijnen.Ieder jaar beoordelen 2000 gerenommeerde sommeliers ruim 20.000 Italiaanse wijnen en waarderen zij de wijn met grappoli oftewel druiventrosjes. Vijf grappoli (druiventrosjes) is de hoogste onderscheiding van de gids, die alleen wordt toegekend aan de beste wijnen.

Bibenda 2023

Bibenda 2023

Bibenda 2023 heeft afgelopen week de 10 beste Italiaanse wijnen (allen beoordeeld met 5 grappoli) bekend gemaakt.

Met trots kunnen wij mededelen dat de Villa Trasqua Chianti Classico Nerento Gran Selezione 2016 tot deze top 10 beste Italiaanse wijnen behoort.

Daarmee is Villa Trasqua, volgens wijngids Bibenda 2023, de beste Chianti Classico wijnproducent van Toscana.

CHIANTI CLASSICO DOCG GRAN SELEZIONE

CHIANTI CLASSICO DOCG GRAN SELEZIONE

In 2014 wordt de kwalificatie Gran Selezione geïntroduceerd, de (nieuwe) toplaag in de wijnpiramide van de wijnen uit het Chianti-Classicogebied.

Kortom, Gran Selezione vertegenwoordigt de kwalitatief beste Chianti Classico’s en kan worden gezien als een tegenhanger van de Grand Vin van een grote Bordeaux.

Wijnpiramide

Wijnpiramide

De wijnpiramide van wijnen uit het Chianti-Classicogebied is nu als volgt opgebouwd. Aan de basis staat de Chianti Classico Annate, deze moet minimaal 12 maanden ouderen.

Daarboven komt de Chianti Classico Riserva, deze moet minimaal 24 maanden ouderen waarvan 3 maanden op fles en heeft nog hogere eisen op organoleptisch (smaak- & geur) gebied.

Aan de top staat de Chianti Classico Gran Selezione, een wijn afkomstig uit één perceel (single vineyard), gemaakt van de beste sangiovese druiven en minimaal 30 maanden rijping ondergaan, waarvan ook minimaal 3 maanden op fles.

Villa Trasqua Chianti Classico Gran Selezione Nerento

Villa Trasqua Chianti Classico Gran Selezione Nerento

De Villa Trasqua Chianti Classico Gran Selezione Nerento, is volledig afkomstig van de oudste wijngaard (genaamd ‘Nerento’) van Villa Trasqua.

Deze majestueuze wijn, 100% gemaakt van sangiovese-druiven, is groots, meeslepend en complex.

Vergisting en rijping

Vergisting en rijping

De sangiovese druiven van de Nerento Gran Selezione ondergaan een vergisting bij 26-28°C in conische houten gistkuipen van 5.000 L, met 22 tot 25 dagen schilcontact.

Het doel van deze lange vergisting op de schillen is extractie van zowel kleur, geur- & smaakstoffen als tannine. Dit resulteert in een krachtige en volle wijn met een lang bewaarpotentieel.

De wijn rijpt vervolgens minstens 30 maanden op Frans eikenhouten vaten. Na botteling rijpt de wijn nog minstens 12 maanden op fles.

Allocatie en verkoopinformatie

De verkoop van Villa Trasqua verloopt via de bekende verkoopkanalen van De Monnik Dranken.

Art.nr. 785619  Villa Trasqua - Chianti Classico Gran Selezione 'Nerento'

De Villa Trasqua - Chianti Classico Gran Selezione 'Nerento' is op voorraad en vrij bestelbaar.

Back to top