Door naar content

Dopff au Moulin Winemakersdiner in Zeewolde

25 november 2022

Op donderdag 10 november 2022 bracht Etienne-Arnoud, 13e generatie van de Dopff familie een bezoek aan de Nederlandse markt.

Dopff Au Moulin is uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas. Met 70 hectare aan eigen wijngaarden is Dopff uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste wijngoed binnen de Grand Cru-regio. Het bedrijf is nog altijd volledig in handen van de familie.

Een goede start is het halve werk

De dag begon vroeg bij Mitra Tommie & Bonnie in Amstelveen. Zowel de geschiedenis, uitleg over de verschillende wijnen en een inzicht over de verschillende wijngaardpercelen kwamen ter sprake. Daarnaast stond er een mooie line-up klaar om te proeven. De Grand Cru Gewurztraminer viel bij iedereen goed in de smaak.

Dopff au Moulin - Gewurztraminer Grand Cru Brand

Dopff au Moulin

Gewurztraminer Grand Cru Brand

Het gedeelte van de Brand-wijngaard dat aan Domaines Dopff toebehoort is aangeplant met de Gewurztraminer. Deze wijn valt op door zijn verfijning en subtiliteit.

Dit is te danken aan de schrale bodem van de Brand-wijngaard, die maar weinig organisch materiaal bevat. Een wijn als deze zal zich na de oogst ook nog vele jaren blijven ontwikkelen.

Winemakersdiner

Restaurant Fika

Winemakersdiner

Nadat de reis werd voorgezet en er verschillende slijters werden bezocht eindigde de dag bij Restaurant Fika in Zeewolde. In samenwerking met Martijn van Mitra Thiele organiseerde Etienne-Arnaud een winemakersdiner. Tijdens het 7 gangen diner konden 80 gasten genieten van een heerlijk menu met bijpassende wijnen.

Storytelling

Storytelling

Tussen elke gang vertelde wijnmaker Etienne-Arnaud over de wijn en waarom de wijn zo geschikt is bij het desbetreffende gerecht.

Daarnaast liep hij tijdens het diner ook langs de tafels om een praatje te houden en de gasten de gelegenheid te geven om vragen te stellen. 

Dopff au Moulin - Crémant de Alsace Brut ‘Cuvée Julien’

Aperitief

Dopff au Moulin - Crémant de Alsace Brut ‘Cuvée Julien’

Deze cuvée is een hommage aan monsieur Julien Dopff, de pionier van de méthode traditionelle in de Elzas.

De eerste vergisting vindt plaats in cuves. De tweede vergisting vindt plaats in de fles, geheel volgens de ‘méthode traditionelle’. Rijping op de fijne lie in de fles voor circa 24 maanden.

Helder goudgeel van kleur; heel fijne belletjes. De geur is fris en elegant, met een discrete florale toon. De wijn is droog, met een zekere rijkdom in de mond.

Dopff au Moulin - Just Alsace

Gang 1: Zalm tartaar, Salsa verde, Citroen crumble

Dopff au Moulin - Just Alsace

Just Alsace is een perfecte kennismaking met de heerlijke Elzasser wijnen van Dopff au Moulin. Fris, aromatisch en elegant. En gemaakt in de kenmerkende Dopff-stijl: droog en fruitig.

De wijn is een blend van riesling- en pinot gris-druiven. De wijn is helder lichtgeel van kleur. De geur is verfijnd, met de frisse citrus-aroma’s van de riesling verpakt in de rijke, ronde geuren van de pinot gris. In de mond is de wijn soepel en fruitig, met een verrukkelijke frisheid.

Dopff au Moulin - Pinot Gris Tradition

Gang 2: Gamba quenelle, Gamba bechamel, Gamba krokant, Gamba olie

Dopff au Moulin - Pinot Gris Tradition

Pinot gris wordt beschouwd als een mutatie van de Pinot Noir. De smaak is veelal rond en rijk, met een verfrissende afdronk.

De opbrengst per hectare is laag. De pinot gris gedijt vooral goed op diepe, droge kalkrijke bodems die in de volle zon liggen.

Deze pinot gris kan uitstekend enige jaren op fles rijpen. Diep goudgeel van kleur. De neus is aromatisch en complex en ontwikkelt al snel een breed scala aan geuren van rokerig tot tonen van gedroogd fruit, abrikozen, honing, bijenwas en gemberkoek.

Dopff au Moulin – Pinot Blanc Domaine Familial

Gang 3: Kingboleet tartaar, Schuim van risotto

Dopff au Moulin – Pinot Blanc Domaine Familial

Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven. Een unieke Pinot Blanc, afkomstig van wijnstokken die staan aangeplant op een perceel met een klei en kalksteen houdende bodem.

De wijngaard is gelegen op een oosthelling in Riquewihr. De druiven zijn met de hand geoogst.

Na de vergisting rijpt de wijn een aantal maanden op de fijne lie (gistcellen). De wijn heeft een prachtig goudgele kleur. In de geur uitgesproken aroma’s van mirabelpruimen, bloemen en gedroogd fruit. In de mond rijk en vol door de lange lie-rijping. Fris en droog, met prachtige complexiteit, waarbij zuren voor een heerlijke lengte zorgen.

Dopff au Moulin - Riesling Domaine Familial

Gang 4: Uien chutney, Hangende zuurkool dressing, creme van spek, zeebaarsfilet, appelparels

Dopff au Moulin - Riesling Domaine Familial

Domaine Familial staat voor het beste terroir en de beste druiven. De druiven voor deze riesling zijn afkomstig van een wijngaard die op een helling op het zuiden en zuidoosten ligt, aan de noordrand van Riquewihr, op een hoogte van zo´n 250 m.

De bodem bestaat voornamelijk uit Vogezer zandsteen en muschelkalk. Dit is een riesling met ouderdomspotentieel van zeker 10 jaar.

De druiven zijn met de hand geoogst. Na de vergisting rijpte de jonge wijn een aantal maanden in oude eikenhouten foeders. Helder geel van kleur. De geur is elegant en karakteristiek, met aroma´s van citrus en witte bloesem. De smaak is droog, rijk, met citrus fruit en goede zuren. De afdronk is lang.

Dopff au Moulin - Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Gang 5: Marbre van gerookte eend, eendenlever & kweepeer

Dopff au Moulin - Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Schoenenbourg (letterlijk: de mooie heuvel) geldt als één van de meest prestigieuze Grand Cru-wijngaarden van de Elzas. Direct ten noorden van Riquewihr gelegen, ligt de wijngaard op en steile zuid- en zuidwest helling op een hoogte van 265-380 m boven zeeniveau.

De ondergrond bestaat uit mergel en kalksteenlagen, overdekt met een laag zandsteen en muschelkalk. 

De druiven zijn met de hand geoogst. Na de vergisting rijpt de jonge wijn in oude eikenhouten foeders, op de fijne ‘lie’. Uiteindelijk wordt de wijn 16-17 maanden na de oogst gebotteld. Deze Riesling kan uitstekend 10 jaar of langer na de oogst op fles verder rijpen en ontwikkelt dan een fantastische aromatische complexiteit.

Helder geel van kleur, met een groene weerschijn. In de geur aroma’s van citrus en ananas. De smaak is mineraal (iets steenachtigs in de smaak) rijk, krachtig en evenwichtig, met tonen van witte peper en gekonfijt citrusfruit. De afdronk is lang, mede dankzij de prachtige zuren.

Dopff au Moulin - Pinot Noir ‘Rouge des 2 Cerfs’

Gang 6: Fazant, Rouleau van fazant, millefeuille, pastrami & geroosterde aardpeer

Dopff au Moulin - Pinot Noir ‘Rouge des 2 Cerfs’

Pinot Noir is de rode druif in de Elzas. Levert fruitige exemplaren op, zoals deze.

De wijn is helder lichtrood van kleur. Hij heeft een fruitige en charmante geur met nuances van rood fruit (kers) en iets van die typische Elzasser kruidigheid. Zacht, levendig en aangenaam fruitig van smaak, met een goede structuur.

Dopff au Moulin - Crémant Xtra Ice Demi-Sec

Gang 7: Tonkabonen roomijs, peren compote, praline crème, pure chocolade

Dopff au Moulin - Crémant Xtra Ice Demi-Sec

Deze cuvée is gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle,’ waarbij de eerste vergisting plaats vindt in cuves. De tweede vergisting vindt plaats in de fles. Rijping op de fijne lie in de fles voor circa 24 maanden.

De wijn heeft een bleek gouden kleur en fijne bubbels. In de neus elegant met een discrete bloemigheid. In de mond zacht van smaak met een duidelijk zoetje, de wijn combineert de finesse van Pinot Blanc met de body van Auxerrois.

Bedankt

Het was een smakelijke avond met heerlijke wijn/spijs combinaties. De 80 aanwezigen hebben stuk voor stuk genoten. Kortom, het was een fantastische avond!

Via deze weg willen wij restaurant Fika, Martijn en Etienne-Arnaud bedanken voor een zeer geslaagde avond!

Back to top