Door naar content
DOPFF AU MOULIN Riesling Domaine Familial

Over deze wijn

De familie Dopff heeft, met ruim 72 ha aan wijngaarden, het grootste wijndomein in het hart van de Elzas. De druiven voor de Dopff ‘au Moulin’ Riesling Domaine Familiale zijn afkomstig van een wijngaard die op een helling op het zuiden en zuidoosten ligt, aan de noordrand van Riquewihr, op een hoogte van zo´n 250 m. De bodem bestaat voornamelijk uit Vogezer zandsteen en muschelkalk, typisch een bodem die een uitstekend waterhuishouding heeft en zeer geschikt is voor riesling.

De druiven zijn met de hand geoogst. De hele trossen ondergingen een lichte persing, zonder voorafgaande kneuzing. Na een statische klaring werd de most over geheveld naar een schone cuve en vergist onder temperatuur gecontroleerde omstandigheden. Na afloop van de vergisting rijpte de jonge wijn in oude eikenhouten foeders tot het moment van botteling. Deze Riesling kan uitstekend tot zeker 10 jaar na de oogst op fles verder rijpen en ontwikkelt dan een opmerkelijke aromatische complexiteit.

Helder geel van kleur.

De geur is elegant en karakteristiek, met aroma´s van citrus en witte bloesem.

De smaak is droog, rijk, met goed fruit en goede zuren. De afdronk is lang.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Riesling Jaargang 2019 Serveertemperatuur 10 - 12 Β°C Houtlagering Enkele maanden in groot oud hout. Groep Wijnen Gerechten Fijne visgerechten, zeevruchten, gevolgelte (in wijnsaus), aperitief.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 13.0 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Perfect Serve Barshow
03 & 04 sep 2024

Perfect Serve Barshow

De Perfect Serve Barshow keert terug voor de 10e editie en de kaarten zijn beschikbaar! Op 3 en 4 september 2024 zal de Westergas Amsterdam weer omgetoverd worden tot β€˜The place to be’ voor bartenders, horecamedewerkers en spirits professionals.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top