Door naar content
DOPFF AU MOULIN Domaine Familial Pinot Blanc Sur Lie

Over deze wijn

Een unieke Pinot Blanc, afkomstig van wijnstokken die staan aangeplant op een perceel met een klei en kalksteen houdende bodem. De wijngaard is gelegen op een oosthelling in Riquewihr. De druiven zijn met de hand geoogst. Na een strenge selectie bij aankomst in de kelders vindt er een zachte persing plaats, gevolgd door een langzame, temperatuur gecontroleerde vergisting. Vervolgens rijpt de wijn op de fijne lie voor circa 9 maanden waarna de wijn gefilterd en gebotteld wordt.
De wijn heeft een prachtig goudgele kleur. In de geur uitgesproken aroma’s van mirabelpruimen, bloemen en gedroogd fruit. In de mond rijk en vol door de lange lie rijping. Fris en droog van smaak, met en prachtige complexiteit, waarbij zuren voor een heerlijke lengte zorgen. Een uitgesproken gastronomische Pinot Blanc.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Pinot blanc Jaargang 2022 Serveertemperatuur 12 ⁰C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten

Asperges, risotto, gevogelte en gegrilde vis.

Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 12.5 Smaak Droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top