Door naar content
DOPFF AU MOULIN Gewurztraminer Terres Epicees

Over deze wijn

Het druivenras gewurztraminer is het resultaat van een lang selectieproces. De aromatische eigenschappen zijn in ieder geval ten dele terug te voeren op de schil, die heel licht roze gekleurd is. De oorspronkelijke traminer heeft daarentegen de meer gebruikelijke groengele schil en is van oorsprong afkomstig uit het dorpje Tramin, in Sud Tirol, in Noord-Italië.

Ongeveer 20% van de Elzasser wijngaarden is beplant met gewurztraminer. De meest geschikte bodems zijn mergel-kalksteen, graniet en zandige klei, die elk een iets ander type wijn voortbrengen. Een blend hiervan levert vaak de meest complexe wijnen op. In de Elzas liggen de beste gewurztraminer-wijngaarden rond Riquewihr en Turckheim.

Voor deze Gewurztraminer werd een selectie gemaakt van de rijpste, met de hand geoogste druiven uit een aantal wijngaarden rond Riquewihr.

Gewurztraminer als deze kan tot 5 jaar na de oogst op fles rijpen en wint daarbij de eerste jaren zeker aan kwaliteit.

Helder goudgeel van kleur.

De neus is zeer aromatisch, met o.a. de geur van bloemen (wilde rozen), specerijen en tropisch fruit, zoals lychees.

In de mond is de wijn buitengewoon krachtig en rijk van smaak, met veel structuur en een aangename rondheid.

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Gewurztraminer Jaargang 2020 Serveertemperatuur 10 - 12 °C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten Rijke kazen (Munster), Aziatische keuken, foie gras, aperitief, gerechten met een uitgesproken smaak.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 14.0 Smaak Licht droog Subgroep Witte wijn Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top