Door naar content
DOPFF AU MOULIN Cremant d'Alsace -Cuvee Julien-Brut

Over deze wijn

Deze cuvée is een hommage aan Monsieur Julien Dopff, de pionier van de méthode traditionelle in de Elzas.

De basis voor deze wijn is een heel lichte persing van de hele trossen: slechts 100 l per 150 kg druiven. De eerste vergisting vindt plaats in cuves. De tweede vergisting vindt plaats in de fles, geheel volgens de ‘méthode traditionelle’. Rijping op de fijne lie in de fles: ca. 18 maanden. Tot slot krijgt de wijn een dosage van niet meer dan 7 g/l (waar max 12 g/l is toegestaan).

Helder goudgeel van kleur; heel fijne belletjes.

De geur is fris en elegant, met een discrete florale toon.

De wijn is droog, met een zekere rijkdom in de mond. Kortom, de verfijning van de pinot blanc en de ‘body’ van de pinot auxerrois komen optimaal tot hun recht dankzij de ‘méthode traditionelle’ en de lange rijping op de fijne lie.

Deze mousserende Crémant d'Alsace is uitermate geschikt als basis voor "Kir Royal".

Over het wijnhuis Dopff au Moulin

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.

Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.


Meer informatie over het wijnhuis
Land van herkomst Frankrijk Druiven Pinot blancPinot auxerrois Serveertemperatuur 8 - 10 °C Houtlagering Geen Groep Wijnen Gerechten Aperitief, hapjes met vis, fijne ham, Elzasser zuurkool.
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Alcohol 12.0 Smaak Droog Subgroep Mousserend Kleur Wit

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top