Over deze wijn
Deze cuvée is een hommage aan Monsieur Julien Dopff, de pionier van de méthode traditionelle in de Elzas.
De basis voor deze wijn is een heel lichte persing van de hele trossen: slechts 100 l per 150 kg druiven. De eerste vergisting vindt plaats in cuves. De tweede vergisting vindt plaats in de fles, geheel volgens de ‘méthode traditionelle’. Rijping op de fijne lie in de fles: ca. 18 maanden. Tot slot krijgt de wijn een dosage van niet meer dan 7 g/l (waar max 12 g/l is toegestaan).
Helder goudgeel van kleur; heel fijne belletjes.
De geur is fris en elegant, met een discrete florale toon.
De wijn is droog, met een zekere rijkdom in de mond. Kortom, de verfijning van de pinot blanc en de ‘body’ van de pinot auxerrois komen optimaal tot hun recht dankzij de ‘méthode traditionelle’ en de lange rijping op de fijne lie.
Deze mousserende Crémant d'Alsace is uitermate geschikt als basis voor "Kir Royal".
Over het wijnhuis Dopff au Moulin
De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren.
Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d'Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel wordt het bedrijf geleid door Etienne-
Arnaud Dopff, die daarmee de 13e generatie vertegenwoordigt. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr's beroemde Grand Cru 'Schoenenbourg'.
Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.
Meer informatie over het wijnhuis
Ervaar onze wijnen zelf
Festivals & Beurzen
Horecava 2025
Van 13 tot en met 16 januari 2025 opent de RAI Amsterdam haar deuren voor de Horecava, het grootste evenement voor professionals in de foodservice-industrie. Natuurlijk is De Monnik Dranken ook aanwezig op deze jaarlijks terugkerende beurs trekt de Horecava duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die op zoek zijn naar de nieuwste trends, producten en innovaties in de horeca.
Wat we doen
De kracht van De Monnik Dranken
Ask away!
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?
Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.