Door naar content

Whisky & Rum aan Zee in IJmuiden

13 oktober 2022

Op 7 en 8 oktober 2022 vond het festival Whisky & Rum aan Zee plaats in het Leonardo Hotel in IJmuiden. Dit jaarlijkse evenement werd georganiseerd door Richard Blesgraaf van Slijterij Zeewijck te IJmuiden. De Monnik Dranken was met een stand aanwezig met mooie en diverse whisky’s en rum.

Whisky & Rum aan Zee is één van de eerste festivals geweest dat een podium gaf aan rum. Sinds een paar jaar groeit deze categorie sterk en zijn er veel kwalitatieve rumsoorten te vinden. Zo waren o.a. de onderstaande merken te vinden bij de stand van de Monnik Dranken.

 

El Dorado 12

Deze premium en elegante multi-award winnende rum van de Demerara Distillers uit Guyana heeft minimaal 12 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Geblend tot perfectie waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van de Enmore en Diamond Coffey Stills en de Port Mourant Double Wooden Pot Still. El Dorado 12YO is het kenmerkende en delicate product van Demerara Distillers.

Hampden Estate Pure Jamaican Rum

Geproduceerd met unieke en deels geheime methodes die sinds de 18e eeuw onveranderd zijn gebleven. Het resultaat is een distillaat met een duidelijk aromatisch profiel dat grotendeels te danken is aan een extreem hoog gehalte aan esters. De rum heeft 8 jaar gerijpt in het tropische klimaat van Jamaica, wat bijna gelijk is aan 25 jaar rijping in Europees klimaat. 

Clairin Communal

Deze authentieke traditionele rum is het resultaat van een blend van vier verschillende spirits uit vier verschillende dorpjes in Haïti. Uiteraard geproduceerd op de wijze waar Clairin bekend om staat: organisch suikerriet, chemisch-vrije landbouw, spontane gist op natuurlijke wijze en gedistilleerd in kleine pot stills.

Whisky

Daarnaast waren er mooie whisky’s meegenomen. Voorafgaand aan de sessie op zaterdagavond gaf Sales ambassador Joël de Kock een masterclass met Glengoyne. De single malts van Glengoyne lenen zich uitstekend voor bezoekers om een whiskyfestival mee te starten. Het fruitige en vriendelijke karakter met lichte sherryvatrijping op de jongere varianten is een mooi begin op elk whiskyfestival.

Glengoyne Legacy Chapter Three

De Glengoyne Legacy Chapter Three is een bijzondere variant. Deze gelimiteerde editie heeft een hoog gehalte sherryvatrijping. Daarnaast geeft het iets hogere alcoholpercentage van 48% een rijke smaakervaring met mooie complexiteit.

Namens De Monnik Dranken bedanken wij Richard Blesgraaf van Slijterij Zeewijck voor de uitstekende organisatie van het festival.

Back to top