Door naar content

Douglas Laing viert 75-jarig bestaan met nieuwe Rock Island 14 YO Sherry Limited Edition

04 april 2023

Douglas Laing bestaat 75 jaar en om dit te vieren brengt de onafhankelijke bottelaar o.a. een speciale Rock Island op de markt. Het betreft een Limited Edition met sherry-invloeden. Rock Island 14 YO is de tweede uitgave van een serie Remarkable Regional Malts Limited Editions.

Deze editie is een prachtige aanvulling op de in 2020 uitgebrachte Rock Island Sherry Edition. Met groots succes werd deze botteling toendertijd ontvangen, dit maakt de verwachtingen voor deze Limited Edition des te hoger!

Rock Island, een eerbetoon aan de zee

De 14 jaar oude Rock Island Sherry is gebotteld op een sterkte van 46,80%, het traditionele alcoholpercentage van Rock Island. De whisky is een huwelijk van single casks afkomstig van de eilanden Orkney, Arran, Jura en het meest bekende eiland van Schotland; Islay.

Alle single casks zijn minstens 14 jaar oud en binnen deze periode hebben de whisky’s voornamelijk op sherryvaten gerijpt.

Een ware schat voor de whiskyliefhebber

De fles is gehuld in een schitterend design. Het samenspel tussen grijs en 'zeeblauw' creëert een prachtige frisse look. De oester op het label van Rock Island is gekozen met een reden. Degene die een oester opent wordt beloond met het vinden van een parel, in dit geval de whisky. Een ware schat voor de whiskyliefhebber.

Binnen Hebriden - Islands Schotland - Rock Oyster

Schotse whiskyeilanden

Rock Island is een onderdeel van de Remarkable Regional Malts en staat bekend om zijn rijke en complexe smaken. Het merk is vernoemd naar een kleine eilandengroep voor de westkust van Schotland, genaamd de Hebriden. Het kenmerkende karakter van Rock Island whisky komt voort uit de combinatie van whisky's van verschillende eilanden, waaronder Islay, Jura, Arran en Orkney.

Het ruige klimaat op deze eilanden resulteert in robuuste en complexe spirits. Zo bevat het zoete, zoute en rokerige tonen die in mooie harmonie samenkomen. De laatste jaren hebben deze whisky’s vele prijzen in ontvangst mogen nemen van gerenommeerde vakjury’s, zoals bijvoorbeeld een Double Gold award tijdens de San Francisco World Spirits Competition.

Emma Reid, Rock Island’s Brand Manager over deze Limited Edition en Rock Island: “Het merk Rock Island belicht het allerbeste van onze Schotse whisky producerende eilanden. De complexe smaken die op de Schotse eilanden te vinden zijn, zijn onvergelijkbaar en komen harmonieus samen.

Dit resulteert in een zoet- geturfde stijl, waarbij zowel beginners als ervaren whiskyliefhebbers van kunnen genieten. In de Rock Island 14-year-old Sherry Edition hebben we twee van de meest populaire Schotse whiskystijlen (sherry en peated) samengevoegd.

Deze combinatie voegt unieke kenmerken van fruitigheid en kruiden toe aan de kenmerkende turftonen. Door de whisky 14 jaar te laten rijpen hebben we de whisky de tijd gegeven om diepte in de smaak te krijgen terwijl het rijpt in kwalitatief hoogstaande sherryvaten.”

Rock Island 14 YO Sherry Limited Edition proefnotities en bestelinformatie

Proefnotities en bestelinformatie

  • Neus: barst van frisse maritieme invloeden, gevolgd door rokerige tonen en zoete rode druiven.
  • Smaak: zeezout, peperig en gezouten spek.
  • Afdronk: blijft lang aanhouden, subtiele tonen van honing worden afgewisseld met rood fruit.

Bestelinformatie

De allocatie van deze botteling verloopt via Valentijn Klop van De Monnik Dranken.

106761 | ROCK ISLAND 14YO Sherry Limited Edition 0,70 ltr

75 jaar Douglas Laing

Het jaar 2023 belooft een bijzonder jaar te worden voor het Schotse familiebedrijf Douglas Laing, omdat het zijn 75-jarig jubileum viert. Het bedrijf wordt momenteel geleid door Fred en Cara Laing. Cara vertegenwoordigt daarmee alweer de derde generatie binnen dit familiebedrijf. Sinds de oprichting heeft Douglas Laing een reputatie opgebouwd als bottelaar van enkele van de meest hoogwaardige en gewaardeerde whisky's ter wereld.

Ter gelegenheid van deze mijlpaal heeft het bedrijf besloten om een serie Remarkable Regional Malts Limited Editions uit te brengen, waaronder dus de hiervoor genoemde Rock Island Limited Edition. Dit geeft whiskyliefhebbers over de hele wereld de kans om te genieten van een exclusieve whisky met een uniek smaakaroma.

Het is bewonderenswaardig hoe Douglas Laing, als een familiebedrijf, erin is geslaagd om zijn positie te handhaven en te groeien in de zeer competitieve whisky-industrie. Het jubileumjaar zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Het bedrijf heeft een belangrijke stempel gedrukt op de Schotse whiskyindustrie en de whiskywereld in het algemeen. Dit is een prestatie om trots op te zijn en om te vieren!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Back to top