Door naar content

Smaakvolle theatervoorstelling in Best met Loch Lomond en Glen Scotia

26 januari 2023

Op vrijdagavond 20 januari 2023 vond er in Best een fantastische theatervoorstelling plaats. De avond werd georganiseerd door Melissa Janssen van Wijnhuis Best en de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia speelden de hoofdrol.

Loch Lomond en Glen Scotia ambassadeur

Melissa Janssen van Wijnhuis Best geldt al jarenlang als een ware ambassadeur van Loch Lomond en Glen Scotia. Daardoor won ze een – door Loch Lomond Whiskies verzorgde reis – naar Schotland.

The Open

In de zomer van 2022 reisde ze samen met Arjan Hartkamp en een aantal andere slijters af naar St. Andrews. Daar vond de 150e editie van The Open plaats. De bezoekers uit Nederland namen een kijkje achter de schermen en begaven zich in de VIP-area van het door Loch Lomond gesponsorde toernooi.

Theater Tasting

Weer terug in Nederland bleef het idee van een whiskyproeverij door haar hoofd spelen. En toen Melissa zag dat Arjan Hartkamp in samenwerking met Wijn & Whiskyhuis Nijverdal een ‘Theater Tasting’ had georganiseerd, dacht ze: “Dat wil ik ook!”

Vervolgens werden de plannen verder uitgewerkt. Best beschikt met het BioBest Theater over een eigen bioscoop en deze gold gelijk als ideale locatie voor deze Theater Tasting.

In november startte de kaartverkoop en de 150 beschikbare kaarten waren binnen een mum van tijd uitverkocht.

 

BioBest Theater

Op vrijdag 20 januari was het dan zover. ’s Morgens haalde Arjan Hartkamp Alan Reid van het vliegveld. Alan is Europees ambassadeur van Loch Lomond Whiskies en weet net als Arjan werkelijk alles over de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia te vertellen.

Samen reisde het duo naar het zuiden des lands. In Best aangekomen maakte Alan eerst kennis met de familie Janssen en hun slijterij. Daarna werd koers gezet richting Theater Biobest.

Glas en goodiebag

In het theater werden nog de laatste voorbereidingen getroffen voordat de deuren van de zaal om 19:00 uur open gingen. Een half uur later zat de zaal helemaal vol. Alle bezoekers hadden een glas in hun hand en een goodiebag om tijdens de tasting te gebruiken.

Om in typische Schotse sferen te komen mocht een pipe band natuurlijk niet ontbreken; twee dames met een doedelzak en een man met een trom gaven het startsein voor deze bijzondere whiskyproeverij.

Line-up bij theater tasting Loch Lomond en Glen Scotia in Best

Line-up

Tijdens de tasting passeerden de volgende whisky’s de revue:

  • Spearhead Single Grain Scotch Whisky
  • Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old
  • Loch Lomond 12 Years Old Single Malt
  • Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old Single Malt
Pauze
  • Glen Scotia Double Cask Single Malt
  • Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt
  • Glen Scotia 15 Years Old Single Malt
  • Glen Scotia Victoriana Cask Strength

Introductie

Arjan Janssen – eigenaar van Wijnhuis Best – stelde Arjan Hartkamp en Alan Reid voor aan het publiek, waarna de voorstelling echt kon beginnen. De gasten kregen – aan de hand van foto’s en filmpjes - een interessant kijkje in de distilleerderijen van Loch Lomond en Glen Scotia.

Spearhead Single Grain Whisky

Na deze introductie waren de eerste flessen Spearhead Single Grain al onderweg. De glazen werden gevuld, waarbij het tempo er dankzij de tune De Tandenborstel Jive - Orkest C'est Tout goed in zat.
Alan vertelde vol enthousiasme over deze speciale whisky. Spearhead heeft namelijk gerijpt op een infrarood gebrand vat uit Amerika en een (opnieuw gebrand) bourbonvat uit de eigen cooperage.

Soepel en zoet

Voor Spearhead Single Grain whisky gebruikt Loch Lomond alleen de beste gemoute gerst. De whisky wordt gedistilleerd in een Coffey Still en is soepel en zoet met een complexiteit die men niet vaak tegenkomt in een single grain whisky.

Heerlijke kennismaking

Deze heerlijk zachte whisky was nieuw voor het publiek en betekende een mooie start van de avond.

3 stijlen Loch Lomond Single Malt 12 Years Old

Loch Lomond

Loch Lomond is één van de meest innovatieve en grootste distilleerderijen van Schotland. De distilleerderij beschikt over een uniek aantal distilleerketels, waardoor men in staat is om 8 verschillende stijlen whisky te produceren.

3 stijlen Loch Lomond Single Malt 12 Years Old

In Best kregen de bezoekers drie verschillende 12 jaar oude whisky’s van Loch Lomond te proeven.

Arjan Hartkamp: “Het is interessant om tijdens zo’n tasting grote smaakverschillen te proeven tussen whisky’s met dezelfde leeftijd en dezelfde houtrijping. Het verschil in smaak zit hem in het gebruik van verschillende stills en verschillende soorten gemoute gerst.

Loch Lomond Inchmurrin 12 Years Old

De 2e whisky van de avond viel bij de dames in de zaal direct in de smaak. Inchmurrin 12 YO is fluweelzacht van smaak met tonen van fruit.

Inchmurrin wordt gedistilleerd in de Lomond Still en in combinatie met een stukje gedroogde pruim kwam het fruitige karakter – waar Loch Lomond om bekend staat – helemaal tot zijn recht.

Loch Lomond 12 Years Old

Bij de 3e whisky viel direct de perfecte balans tussen de licht rokerige en de fruitige tonen op. Deze whisky – tijdens de San Francisco World Spirits Competition bekroond met een platina medaille - viel zeer goed in de smaak in Best.

Loch Lomond Inchmoan 12 Years Old

Met Inchmoan kreeg men de laatste whisky uit de Triple Twelve reeks van Loch Lomond te proeven. Deze whisky is gedistilleerd op een combinatie van twee verschillende stills; de straight-neck still en swan-neck still.

De whisky heeft een rokerig karakter met een kruidige ondertoon. De rijping op bourbonvaten geeft de whisky de zoetheid van vanille en smaakte heerlijk in combinatie met bonbons.

Quiz bij theater tasting Loch Lomond en Glen Scotia in Best

Theatervoorstelling in Best met Loch Lomond en Glen Scotia

Loch Lomond quiz en pauze

Vlak voor de pauze testte Melissa middels een quiz of iedereen goed had opgelet tijdens de verhalen van Alan en Arjan.

QR-code

Via een QR-code op het grote scherm kon iedereen meedoen en uiteindelijk bleken 2 bezoekers alle vragen goed te hebben. Zij werden beloond met een mooie prijs!

Pauze

Vervolgens was het tijd voor 30 minuten pauze. De gasten konden even de benen strekken en met een koud biertje de mond neutraliseren.

Glen Scotia

Glen Scotia

Nadat iedereen zijn of haar plekje weer had gevonden ging het programma verder met 4 whisky’s van Glen Scotia.

Distillery of the Year

Alan en Arjan vertelden uitgebreid over de kleine Campbeltown distilleerderij. Glen Scotia werd in 2021 uitgeroepen tot beste distilleerderij van Schotland en in datzelfde jaar werd Glen Scotia 25 Years Old verkozen tot Best Whisky in the World.

Nieuwsgierig

De meeste bezoekers waren nog onbekend met Glen Scotia, maar na de mooie introductie werd men nieuwsgierig naar de whisky’s.

Glen Scotia Double Cask Single Malt

Men begon met de Double Cask. De invloed van de zee werd gelijk herkend in deze whisky die gerijpt heeft op een combinatie van first fill bourbonvaten en PX-sherryvaten.

Glen Scotia Double Cask Rum Single Malt

De 2e whisky van Glen Scotia was net als zijn voorganger een double cask. Alleen heeft deze whisky niet op een PX-vat gerijpt, maar op een vat waar Demerara rum in heeft gezeten. Deze Double Cask Rum werd eind vorig jaar geïntroduceerd.

Glen Scotia 15 Years Old

Dit is een uitzonderlijke single malt whisky die voorzichtig rijpt op de mooiste Amerikaanse vaten. De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille en subtiele ziltige tonen in combinatie met kruidige aromatische vruchten. Voor velen gold deze whisky als favoriet van de avond.

Glen Scotia Victoriana Cask Strenght

Als afsluiter van deze mooie proeverij kreeg men de Victoriana in het glas. Dit is een cask strenght whisky (54,2% alc.) en de whisky werd recent in San Francisco – uit 3800 ingezonden whisky’s – verkozen tot beste whisky ter wereld in de categorie zonder leeftijd.

Glen Scotia quiz

Glen Scotia quiz

De Glen Scotia voorstelling werd ook afgesloten met een quiz. De gasten konden met hun telefoon vragen over de distilleerderij en het distillatieproces beantwoorden.

2 winnaars

Dit leverde - net als bij Loch Lomond - 2 winnaars op. Zij mochten op het podium hun prijs in ontvangst nemen.

Nagenieten

Op het bioscoopscherm verscheen de line-up met speciale prijzen voor deze avond. Na afloop was er gelegenheid om direct een flesje mee te nemen, om zo thuis nog na te genieten van deze avond.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Melissa en Arjan van Wijnhuis Best, het BioBest Theater en alle bezoekers hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde en gezellige avond waarin proeven, genieten en beleven centraal stonden.

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld. Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Glen Scotia distilleerderij

WHISKY FROM THE WHISKIEST PLACE IN THE WORLD

Glen Scotia

Glen Scotia is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest. De distilleerderij werd verkozen tot Distillery of the year 2022 en daarnaast ook nog eens bekroond werd met de oorkonde voor de Best Single Malt of the Year 2022.

De distilleerderij uit Campbeltown was daarmee de eerste distilleerderij ooit die beide titels in één jaar verkreeg.

Lees meer over Glen Scotia whisky uit Campbeltown

Back to top