Door naar content

Een heerlijke avond in Zuid-Afrikaanse sferen met Alvi’s Drift

13 juni 2023

Als Alvi en Junel van der Merwe van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Nederland zijn, moet je van de gelegenheid gebruik maken om een mooi evenement te organiseren. En dat hebben we dus gedaan; op donderdagavond 8 juni 2023 vond er een heerlijke proeverij annex diner plaats bij het Hof van Bussloo in Voorst.

Alvi en Junel van der Merwe

Alvi is als huisarts afgestudeerd, maar uiteindelijk toch bij het familiebedrijf teruggekomen om wijn te maken. Zijn scheikundige kennis en wetenschappelijke insteek komt geweldig van pas bij het wijnmaken. Junel is Cape Wine Master, slechts 106 mensen hebben deze titel behaald.

Zij hebben niet alleen een grote passie voor het maken van uitstekende wijnen, zij weten deze passie ook geweldig over te brengen op wie het maar horen wil. Ze kunnen je alles vertellen over de wijnen, de vinificatie en hoe het er op de boerderij en in de wijnkelder aan toe gaat.

Schitterend weer

Het was schitterend weer toen de bijna 40 gasten uit het hele land binnendruppelden. Ze werden ontvangen met een heerlijk glas MCC, een wijn die net zo sprankelt als Junel zelf. Terwijl de gasten buiten genoten van deze bubbel, werd binnen de eerste wijn van de proeverij al ingeschonken. En wel in een zwart glas.

Dat zorgt ervoor dat je zelfs niet kan zien welke kleur de wijn heeft. De gasten werden bij binnenkomst dus meteen flink aan het werk gezet, men moest namelijk de wijn analyseren en proberen te ontdekken welke wijn er in het zwarte glas zat.

Alvi’s Drift Sauvignon Blanc Reserve

Dat het een witte wijn was hadden alle gasten goed, maar welke het was… Dat bleek toch erg lastig te zijn! Uiteindelijk kwamen 9 mensen op de juiste wijn en zij gingen naar huis met een mooie fles Alvi’s Drift Sauvignon Blanc Reserve, de wijn die ze goed geraden hadden.

Vol en smaakvol programma

Na een interessante presentatie van Alvi en Junel over het wijnhuis en de wijnen in het algemeen, begon de proeverij echt. Met 15 wijnen om te proeven was het een vol programma. De proeverij was ingedeeld met vijf flights van drie wijnen, die telkens door Alvi en Junel geïntroduceerd werden. Ook werden er bij iedere flight bijpassende gerechtjes geserveerd.

3x Alvi’s Drift Sauvignon Blanc
Sauvignon blanc

De eerste flight bestond uit drie glazen sauvignon blanc; de Signature, een 221 en de Reserve.

De 221 Sauvignon Blanc is net nieuw en zelfs nog niet verkrijgbaar in Nederland. Deze werd erg positief ontvangen door de gasten.

Chenin blanc

Toen was het tijd voor een typische Zuid-Afrikaanse druif: de chenin blanc. Hiervan werd ook de Signature, de 221 en de Reserve ingeschonken.

Ook hier kon je de verschillen duidelijk proeven tussen de levendige Signature, die op RVS gemaakt wordt en de houtgelagerde Reserve.

De 221 wordt deels vergist en gerijpt op houten vaten en deels op RVS. Best of both worlds!

Chardonnay

Ook een flight met drie chardonnays mocht niet ontbreken; de Signature, de Reserve en de topwijn Albertus Viljoen. Hier kon je alleen al in de kleur de verschillen duidelijk zien qua leeftijd en vinificatie. Waar rode wijnen hun kleur verliezen bij oudering, worden witte wijnen juist dieper van kleur.

3x Alvi’s Drift Sauvignon Blends
Blends

Toen was het alweer tijd voor de rode wijnen, er werden 3 blends ingeschonken. Je zou het blenden van wijn Alvi’s specialiteit kunnen noemen.

Eerst de fruitige 221 Special Cuvée, gevolgd door de wat steviger Cape Blend, de Reserve Drift Fusion met vooral cabernet sauvignon en pinotage.

Albertus Viljoen Bismarck Blend

Ook deze flight eindigde met een topwijn; de Albertus Viljoen Bismarck Blend. Dit is een blend met maar liefst zeven druivenrassen.

De wijn is vernoemd naar Bismarck, de geliefde Deense Dog van de familie van der Merwe, die bij de wijnkelder alle bezoekers vriendelijk verwelkomde.

Pinotage

We eindigden de proeverij met drie wijnen van nog een typische Zuid-Afrikaanse druif: de pinotage.

Van de Signature, via de nieuwe 221 Pinotage eindigden we de avond met de absolute top van Alvi’s Drift: de prijswinnende Verreaux Pinotage. Een majestueuze wijn, vernoemd naar de majestueuze adelaar van Verreaux, dé vogel van Zuid-Afrika.

Heerlijke avond

De avond was nog niet ten einde, want terwijl binnen volop geproefd werd, bereidde de chef buiten op de barbecue de laatste heerlijke gerechtjes.

Onder het genot van nog een heerlijk glas rode wijn was dit een mooie afsluiter van deze heerlijke avond!

Back to top