Door naar content

5e editie Whisky Festival Driebergen met nieuwe schare fans voor Amrut en Kavalan

08 maart 2023

Op zondag 5 maart 2023 organiseerde Drankenspecialist De Mol alweer de 5e editie van Whisky Festival Driebergen. Vanwege de steeds verder toenemende belangstelling koos Rogier de Mol ervoor om het festival dit jaar bij Cultuur & Congrescentrum Antropia te houden.

Groene oase

Cultuur- en congrescentrum Antropia bevindt zich op het prachtige Landgoed de Reehorst. Ruim 250 whiskyliefhebbers waren naar deze groene oase in Midden-Nederland gekomen om te genieten van een zeer divers aanbod whisky’s.

Mooie selectie whisky’s

Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt aanwezig. Hij liet de zeer geïnteresseerde bezoekers een mooie selectie uit het ruime whiskyassortiment van De Monnik Dranken proeven.

Amrut en Kavalan

Voor veel bezoekers waren whisky’s uit India en Taiwan nog onbekend terrein. Maar na het proeven van Amrut en Kavalan was men erg enthousiast. De bezoekers vonden het leuk om ook whisky uit niet-traditionele whiskylanden te ontdekken en beide whiskymerken hebben er een schare fans uit Driebergen en omstreken bij!

Indiase single malt whisky van Amrut

Indian single malt whisky

Amrut

De interesse voor en de vraag naar whisky’s uit India neemt wereldwijd steeds verder toe.

India als whiskyland

In India werd – als voormalig kolonie van Groot-Brittannië - altijd al veel whisky gedronken, maar de kwaliteit van Indiase whisky hield tot aan het begin van deze eeuw niet over.

Allereerste Indiase single malt whisky

Dat veranderde toen Rakshit Jagdale op 24 augustus 2004 in het Indiase restaurant Café India in Glasgow de allereerste Indiase single malt whisky presenteerde aan het Schotse whiskypubliek.

Amrut Fusion

De belangstelling voor Indiase whisky groeide vervolgens gestaag en in 2010 werd de Amrut Fusion uitgeroepen tot op twee na beste whisky ter wereld.

Hierna volgden nog vele prijzen en werden de whisky’s van Amrut omarmt door whiskyliefhebbers wereldwijd.

Lees meer over Amrut Indian Single Malt Whisky

Kavalan - whisky uit Taiwan

Whisky uit Taiwan

Kavalan

Het succesverhaal van Kavalan vertoont opvallend veel gelijkenissen met dat van Amrut. Aan het begin van deze eeuw werd Mr. Tien-Tsai Lee – eigenaar van King Car Group – voor gek verklaard toen hij aangaf te dromen van een whiskydistilleerderij in Taiwan.

Tropisch

Hoewel Taiwan geen enkele traditie had met het maken van whisky, werd er in 2005 begonnen met de bouw van een distilleerderij. Deze werd gebouwd in Yilan, in het noordoosten van het tropische eiland voor de kust van China.

Whiskylegende dr. Jim Swan

In het begin kregen masterblender Ian Chang en zijn team hulp van whiskylegende dr. Jim Swan.

Samen ontwikkelden Chang en Swan een onderscheidende stijl waar de whisky’s van Kavalan vandaag de dag zo bekend om staan.

De whisky's zijn soepel, zacht en romig. Met daarbij een rijke geur van tropische, fruitige en zoete karakters. In het bijzonder appel en mango. Maar ook orchideeën, waar er honderden van zijn in de regio Yilan.

Lees meer over Kavalan Taiwanese Single Malt Whisky

Schotse whisky's op Whisky Festival Driebergen

Schotse whisky’s

Natuurlijk kon men in Driebergen ook voor Schotse whisky’s bij Ronald terecht.

Met GlenAllachie, Loch Lomond, Glen Scotia, Smokehead en Big Peat stonden er whisky’s op de proeftafel uit de Speyside, Highlands, Campbeltown en Islay.

Rokerige whisky’s

Traditiegetrouw is er richting het einde van een festival veel aandacht voor de rokerige whisky’s.

Ronald liet de bezoekers een rokerige single grain van de – in de Highlands gelegen – Loch Lomond distilleerderij proeven en twee geturfde krachtpatsers van het magische whiskyeiland Islay; Smokehead en Big Peat.

Ierse whisky van Waterford

Ierse whisky van Waterford

Ierse whisky? Dat schijf je toch met een ‘e’? Dat klopt, maar niet bij Waterford Whisky uit het zuidoosten van Ierland.

Onder leiding van Mark Reynier richt men zich op de invloed van terroir in de whisky en niet op toevallig getrokken landsgrenzen.

In Driebergen kon met de Wilkinstown 1.1 Single Farm slechts één whisky van Waterford geproefd worden, maar men was wel zeer geïnteresseerd in het verhaal dat Ronald te vertellen had.

Ronald heeft vorig jaar een week meegelopen op de distilleerderij van Waterford en geeft met enige regelmaat proeverijen met de whisky’s van Waterford.

Lees meer over Waterford Whisky

Bedankt

Langs deze weg willen wij Rogier Mol en het team van Drankenspecialist De Mol hartelijk bedanken voor het organiseren van dit zeer geslaagde whiskyfestival.

Back to top