Door naar content

Wijn, whisky en gerijpte jenever in Culemborg

08 november 2023

Op zondagmiddag 5 november 2023 organiseerde Drankenspecialist van Rooij uit Culemborg het jaarlijkse wijn en whiskyfestival. Er waren ongeveer 280 bezoekers naar het DS party- en eventcenter gekomen om een middag te genieten van wijn, whisky en ook gerijpte jenever.

Wijn, whisky en jenever

Het festival dat door de familie van Rooij wordt georganiseerd is een begrip in Culemborg en omstreken.

Ook dit keer konden de bezoekers genieten van heerlijke wijnen, whisky’s en andere verrassende dranken.

Favoriet

Namens De Monnik Dranken waren Ronald Anneveldt, Bas Groot Zevert en Vincent Tijink aanwezig. Zij hadden een mooie selectie wijnen, whisky’s en vatgerijpte jenevers meegenomen.

Het is altijd interessant om een ‘favoriete whisky of wijn van de dag’ aan te wijzen. Dat zijn er in Culemborg in totaal maar liefst drie geworden

Filliers Barrel Aged Genever 17 YO verrast in Culemborg bij festival Drankenspeciaalzaak van Rooij

Filliers

Bas Groot Zevert liet de bezoekers genieten van al het moois dat bij de Belgische stokerij Filliers wordt gemaakt. Dus niet alleen de vatgerijpte jenevers, maar ook bijvoorbeeld speculaaslikeur, pink gin, 10 jaar oude sherry gerijpte whisky en rye whisky.

Filliers Barrel Aged Genever

De gasten waren zeer geïnteresseerd in de vatgerijpte jenevers (Barrel Aged Genever).

Deze reeks werd in 2018 geïntroduceerd door Filliers en loopt op van 0 YO tot 21 YO.

De Barrel Aged Genever-serie biedt een verfrissende nieuwe kijk op jenever, waarbij de link met een goede single malt whisky meteen kan worden gelegd!

 

 

 

Filliers Barrel Aged Genever 17 YO

Daarbij viel met name de 17 jaar YO Barrel Aged Genever op. Dankzij de 17 jaar lange rijping op eikenhouten vaten neemt de jenever verschillende smaken uit het hout op.

Het zijdezachte distillaat heeft een glad en aangenaam mondgevoel. Karamel en crème achtige tonen vormen samen met de kruidigheid van eikenhout en een vleugje peper een complex smaakprofiel.

In Culemborg behoorde deze gelaagde en verfijnde vatgerijpte jenever tot de favorieten.

anCnoc 24 YO

anCnoc, a modern tradition

Ronald Anneveldt had een aantal Schotse whiskymerken op de proeftafel staan: GlenAllachie, anCnoc, Speyburn en Glencadam.

Van deze whiskymerken staat het GlenAllachie van Billy Walker de laatste tijd het meest in de aandacht, maar op het festival van Drankenspecialist van Rooij kwam anCnoc 24 YO als favoriet naar voren.

Deze whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu Distillery in Knock, grofweg gelegen tussen Elgin en Aberdeen. De capaciteit van deze distilleerderij is niet al te groot, maar er worden wel een aantal heerlijke whisky’s gemaakt. Waaronder dus de anCnoc 24 Years Old.

anCnoc 24 YO

Het is een intense en complexe whisky met geuren van Christmas pudding, vanille, toffee en citroensap.

De smaak ontwikkelt zich met kruidige accenten, gekonfijte sinaasappel, warme honing en versleten leer.

De afdronk is intens en lang, met subtiele kruiden en een vleugje karamelzoetheid.

Tahbilk Shiraz in Culemborg

Tahbilk

Ook op het gebied van wijn viel er genoeg te genieten in Culemborg. Vincent Tijink had deze middag de Australische wijnen van Tahbilk onder zijn hoede. De wijnliefhebbers genoten van de wijnen en vonden de Tahbilk Shiraz de favoriet van de dag.

Historisch wijnhuis

Tahbilk ligt in de Nagambie Lakes-regio van Victoria in Australië. Het is een historisch wijnhuis, met een erfgoed dat teruggaat tot 1860.

Het wijnhuis staat bekend om zijn toewijding aan duurzame wijnbouw en het behoud van oude wijnstokken, waaronder de grootste plantage van pre-phylloxera marsanne ter wereld.

 

 

 

Tahbilk Shiraz

De Tahbilk Shiraz, een prominente variëteit van het wijnhuis, belichaamt de kenmerkende stijl van de regio. Met diep paarse tinten biedt deze wijn intense aroma's van rijpe pruimen, zwarte bessen en subtiele kruiden.

Het gehemelte wordt verwend met volle smaken van donker fruit, peperige tonen en goed geïntegreerde tannines, wat resulteert in een evenwichtige en aanhoudende afdronk.

Wijn-spijs combinaties

De Tahbilk Shiraz, met zijn complexiteit en diepte, biedt een mooie aanvulling op een scala aan gerechten, van gegrild vlees tot hartige stoofschotels en zelfs rijke desserts.

Hieronder een aantal combinaties met Tahbilk Shiraz

1. Gegrild lamsvlees met rozemarijn.
2. Geroosterde eend met kersencompote.
3. Pittige barbecueribbetjes.
4. Gekruide lamskebabs met yoghurtsaus.
5. Rijke, romige kazen zoals blauwe kaas.
6. Osso buco met gremolata.
7. Wildstoofpot met kruiden.
8. Gegrilde portobello-paddenstoelen met knoflook.
9. Kruidige Indiase lamscurry.
10. Chocoladetaart met rode bessen.

Bedankt

Langs deze weg willen wij de familie van Rooij bedanken voor de voortreffelijke organisatie van dit geslaagde proeffestijn.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Bij De Monnik Dranken hebben we een uitgebreid assortiment gedistilleerde dranken. Deze importmerken komen vanuit alle delen van de wereld.

We hebben de afgelopen jaren niet alleen onze positie als whiskyimporteur kunnen verbeteren, maar ook rum, gin, cognac en brandy behoren tot ons portfolio.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top