Door naar content

Loch Lomond en Glen Scotia vallen in de smaak in Warnsveld en Eerbeek

10 oktober 2023

Martin Velthoen is eigenaar van Mitra Warnsveld en Mitra Eerbeek en voor beide vestigingen organiseerde hij een whiskyproeverij met de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia.

Warnsveld

De proeverij van Mitra Warnsveld vond op woensdag 20 september 2023 plaats bij vlindertuin De Kaardebol in Zutphen.

Arjan vertelde over de beide distilleerderijen en de kuiperij (die bij Loch Lomond hoort). Men had veel belangstelling voor deze kuiperij en er kwam gelijk een leuke interactie op gang met veel interessante vragen over de productie van vaten.

De line-up

Maar liefst 44 whiskyliefhebbers waren op deze whiskyproeverij afgekomen en zij genoten van de volgende whisky’s:

 • Spearhead Single Grain Scotch Whisky
 • Loch Lomond Original Single Malt
 • Loch Lomond Inchmurrin 12YO
 • Loch Lomond 12YO Single Malt Scotch
 • Loch Lomond 18YO Single Malt
 • Glen Scotia Double Cask Single Malt
 • Glen Scotia 15 YO Single Malt
 • Loch Lomond Inchmoan Smoky 12YO

Spearhead Single Grain Whisky

De proeverij begon met de Spearhead Single Grain. Dit is een bijzondere whisky, die wordt gemaakt bij de Loch Lomond. Deze distilleerderij aan de oevers van het meer Loch Lomond produceert al meer dan 200 jaar op innovatieve whisky.

Spearhead Single Grain Whisky wordt gemaakt bij Loch Lomond. Deze distilleerderij aan de oevers van het meer Loch Lomond produceert al meer dan 200 jaar op innovatieve whisky.

Spearhead Single Grain Whisky
100% gemoute gerst

Spearhead is onderscheidend door het gebruik van 100% gemoute gerst die wordt gedistilleerd in een Coffey Still.

Unieke eigenschappen

Met unieke karaktereigenschappen, zoals een lang fermentatieproces en rijping in vaten van de bourbon industrie, biedt Spearhead een zoeter en lichter karakter dat ideaal is voor cocktails.

Bier en cocktails

Of het nu gaat om het mixen met ambachtelijk bier of het creëren van een Rusty Spear, deze whisky is een waar genot voor de liefhebbers van goede cocktails.

Lees meer over Spearhead Single Grain Whisky

Loch lomond 18 YO en Glen Scotia 15 YO

De avond in Warnsveld kende twee favorieten; de 18 jaar oude Loch Lomond uit de Highlands en de 15 jaar oude Glen Scotia uit Campbeltown.

In Warnsveld keek men al een tijdje uit naar de Loch Lomond 18 YO, een enkeling had er ook al stiekem van genipt. En dat is niet heel gek, want het is een fantastische whisky.

Loch Lomond 18 Years Old

Loch Lomond 18 Years Old

Geheel in Loch Lomond-stijl bevat de whisky smaakvolle tonen van gebakken appel en rijke toffee en een subtiele houtrook in de afdronk.

Amerikaans eiken

De whisky rijpt op drie verschillende Amerikaans eikenhouten vaten. Tijd en natuur hebben er gedurende de 18 jaar voor gezorgd dat er een sublieme, uitgebalanceerde whisky is ontstaan.

Zoals de natuur het heeft bedoeld

Loch Lomond 18 Years Old is niet koud gefilterd om zo de whisky te houden zoals de natuur het heeft bedoeld (en dat is een mooie overeenkomst met de tuinen van de Kaardebol).

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

Scotch Whisky

Glen Scotia 15 Years Old Single Malt Whisky

De Glen Scotia 15 Years Old is een uitzonderlijke single malt. De whisky rijpt op speciaal geselecteerde vaten en vertegenwoordigt het ware karakter van Campbeltown.

De whisky heeft een kenmerkende geur van vanille, verweven met subtiele tonen van uit zee opstijgende nevel en kruidige aromatische vruchten.

Lees meer over Glen Scotia 15 Years Old

Eerbeek

Op woensdag 27 september 2023 vond de proeverij bij Mitra Eerbeek plaats. Deze werd gehouden in de kelder van Stuyv Inn en ruim 22 whiskyliefhebbers genoten van de whisky’s van Loch Lomond en Glen Scotia. Arjan had een iets andere line-up meegenomen in vergelijking met de proeverij bij Mitra Warnsveld.

Line-up
 • Loch Lomond Single Grain Mizunara Finish
 • Loch Lomond 12 YO Single Malt Whisky
 • Loch Lomond 14 YO Single Malt Whisky
 • Loch Lomond 150th Open Special Edition 2022
 • Glen Scotia 10 YO Single Malt Whisky
 • Glen Scotia Double Cask Rum Finish
 • Glen Scotia 15 YO Single Malt Whisky
 • Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated

In Eerbeek vielen de Mizunara Single Grain van Loch Lomond en de Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated op bij de whiskyliefhebbers. Deze whisky’s lichten we hieronder wat verder uit.

Loch Lomond Cooper's Collection Mizunara Cask Finish

Single Grain Cooper’s Collection Mizunara Cask Finish

De Loch Lomond Single Grain Cooper’s Collection Mizunara Cask Finish – zoals de whisky voluit geschreven heet – werd goed ontvangen door de whiskyliefhebbers in de kelder van Stuyv Inn.

Eerste in een reeks

De Mizunara Cask Finish is de eerste uitgave van een reeks limited grain editions. Er zijn wereldwijd slechts 3.000 flessen beschikbaar en deze uitgave is één van de meest zeldzame single grain whisky’s die Loch Lomond op de markt heeft gebracht.

 

 

 

Master Blender Michel Henry

Michel Henry heeft bij het creëren van deze whisky nauw samengewerkt met de vakmensen van de kuiperij van Loch Lomond. De whisky is gedistilleerd - met uitsluitend 100% gemoute gerst - in de innovatieve Coffey-still en heeft vervolgens gerijpt op first en second fill Amerikaanse eiken bourbonvaten.

Mizunara-finish

Daarna heeft de whisky gedurende zes maanden gerijpt op de beste handgemaakte vaten van Japans Mizunara eikenhout. De rijping op dit zeldzame Japanse eikenhout tilt de smaken in de single grain whisky van Loch Lomond naar een hoger niveau.

Het resultaat is dan ook een karaktervolle whisky, soepel, elegant fruitig en bloemig, verrijkt met overvloedige geuren van kruidige specerijen van het Mizunara-hout.

Single Grain Cooper’s Collection

Door de grain whisky op verschillende vaten te laten rijpen wil Michel Henry laten zien welke invloed de houtrijping op de smaak van de grain whisky heeft.

Arjan Hartkamp: “De Mizunara Cask Finish is de eerste in deze serie en we zijn benieuwd wat de volgende release ons brengt.”

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

Glen Scotia Festival Edition Lightly Peated White Port Cask Finish

De jaarlijkse limited edition Festival bottelingen van Glen Scotia zijn intrigerend, gedurfd en aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een prachtige verrassing.

Na een rijping van 12 maanden in witte portvaten bevat deze 11 jaar oude, licht geturfde single malt kruidige tonen van fruit uit boomgaarden (zoals appels, peren en pruimen), verweven met de kenmerkende zachte rook en zeezout van Campbeltown.

De whisky is op vatsterkte van 54,7% in de fles gedaan. De whisky is non-chill filtered en is niet bijgekleurd.

Glen Scotia distilleerderij

Glen Scotia

Glen Scotia is één van de drie distilleerderijen die deelneemt aan het Campbeltown Malt Festival. De relatief kleine distilleerderij werd opgericht in 1832 en is daarmee één van de oudste distilleerderijen in Schotland.

Glen Scotia staat bekend om zijn unieke smaakprofiel, dat wordt bereikt door het gebruik van de beste ingrediënten en het zorgvuldig bewaken van het rijpingsproces van de whisky. De whisky's van Glen Scotia worden gerijpt in verschillende soorten vaten, waaronder bourbon-en sherryvaten. Dit resulteert in een breed scala aan smaken en aroma's, waarbij altijd het typische Campbeltown-karakter aanwezig is.

Lees meer over Glen Scotia

 

Bedankt

Langs deze weg willen wij Martin Velthoen, De Kaardebol, Stuyv Inn en alle bezoekers bedanken voor het mede mogelijk maken van deze twee smaakvolle whiskyavonden.

 

Loch Lomond

Loch Lomond

Door het gebruik van geturfde en ongeturfde gerst en verschillende gistsoorten in combinatie met de verschillende distilleerketels kan men bij Loch Lomond 8 verschillende stijlen whisky produceren.

Snelst groeiend single malt whiskymerk

Loch Lomond behoort al jaren tot de snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Het jaar 2021 voerde het veelzijdige whiskymerk de top-25 snelst groeiende single malt whiskymerken met ruime voorsprong aan.

Lees meer over Loch Lomond Whiskies

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top