Door naar content

Ninkasi Chardonnay geproefd op wereld whiskyproeverij in Geldrop

03 oktober 2023

Op zaterdag 23 september 2023 vond er bij Slijterij Druif & Graan uit Geldrop een interessante whiskyproeverij plaats. Ronald Anneveldt was naar Limburg afgereisd en hij had whisky’s uit alle delen van de wereld meegenomen.

Whisky’s of the World

Gedurende de avond nam Ronald Anneveldt de Limburgse whiskyliefhebbers mee op een inspirerende wereldreis langs verschillende distilleerderijen. Van Japan, via Tasmanië naar Frankrijk en India, langs Ierland, Taiwan en België om vervolgens te eindigen in Schotland.

De line-up
 • Mars Cosmo Whisky uit Japan
 • Hellyers Road Twin Oak Whisky uit Tasmanië
 • Ninkasi Single Malt Whisky uit Frankrijk
 • Rampur Double Cask Whisky uit India
 • Waterford The Cuvee Whisky uit Ierland
 • Kavalan Triple Sherry Cask Whisky uit Taiwan
 • Filliers 10YO Single Malt Whisky uit België
 • Loch Lomond Inchmoan Smoky Whisky uit Schotland

Ninkasi Single Malt Whisky

Tijdens zijn zomerse rondreis door Zuid-Europa bracht Ronald Anneveldt onder andere een bezoek aan Lyon en Ninkasi. Daarom lichten we in dit nieuwsbericht de whisky van Ninkasi wat verder uit.

Frankrijk en whisky

Frankrijk mag dan misschien een wijnland bij uitstek zijn, de Fransen zijn ook gek op whisky. Tot voor kort was Frankrijk zelfs de grootste importeur van Schotse whisky (het land is van de troon gestoten door India) en de Fransen beheersen de kunst van het distilleren natuurlijk zelf ook al eeuwenlang.

Het land staat bekend om het distilleren van cognac, armagnac en calvados, maar de afgelopen 25 jaar wordt er ook serieus whisky gedistilleerd. En de Fransen zijn laaiend enthousiast over deze whisky’s.

Frankrijk telt tegenwoordig ongeveer rond de 80 whiskydistilleerderijen. Dat waren er in 2000 nog 7 en 20 in 2010. Daarna schoten de – veelal kleine distilleerderijen – als paddenstoelen uit de lucht.

Van Bretagne tot aan Corsica en de Beaujolais: in Frankrijk worden tegenwoordig meerdere prestigieuze en prijswinnende single malts gemaakt.

Ninkasi is één van deze distilleerderijen.

Over Ninkasi

Het maken van bier en whisky lijkt erg op elkaar. In feite zijn de grondstoffen voor de twee dranken identiek: gemoute gerst, gist en water. Daarom was het voor Ninkasi (bierbrouwers sinds 1997) vanzelfsprekend om naast het brouwen van bier, ook whisky te gaan distilleren.

Tarare

De distilleerderij bevindt zich in Tarare, niet ver van Lyon. Het is een prachtige locatie en ideaal gelegen tussen Parijs, Marseille en de Franse Alpen, aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône, en – niet onbelangrijk – vlak bij de wijnstreek Beaujolais.

De distilleerderij heeft direct toegang tot de bron van Turdine. Dit water is van uitstekende kwaliteit en staat bekend als zuiver en zacht.

Op en top Frans

De new-make spirit - van 100% Franse gerstemout – die voortkomt uit een dubbele distillatie in twee Charentais-type koperen ketels rijpt vervolgens op zorgvuldig geselecteerde Franse eikenhoutenvaten.

Het gehele proces staat onder leiding Alban Perret.

Over Alban Perret

Master Distiller Ninkasi Whisky

Over Alban Perret

Brouwer, wijnmaker en distilleerder, Alban Perret is een echte expert.

Wijnmaker van oorsprong

Perret is van oorsprong wijnmaker en reist graag door de meest opmerkelijke Franse wijngebieden om de vaten te selecteren. Alban genoot zijn opleiding aan het Institute of Brewing & Distilling in Edinburgh.

Franse craft whisky

Door zijn imposante carrière en zijn inspanningen voor Ninkasi whisky vormt hij samen met Ninkasi een mooi voorbeeld van de opmars van Franse craft whisky.

Ninkasi Single Malt Whisky Chardonnay

In Geldrop kreeg men de Ninkasi Chardonnay te proeven. De langzame distillatie in de Charentais-ketels en de rijping op Franse eikenhouten vaten zorgt voor een aromatisch bouquet.

Proefnotities
 • Neus: fruitig, expressief met tonen van boomgaardvruchten en een vleugje van abrikoos met honing.
 • Smaak: boterachtig, gebak en tonen van perzik en abrikoos. Daarna zoete kruiden zoals vanille en tonkaboon met een licht zoutgehalte.
 • Afdronk: zacht en honingzoet, gekonfijt fruit en abrikozenpit met tonen van vanille en toffeekaramel.

De overige whisky’s uit het ‘rondje wereldwhisky’s’ van Ronald Anneveldt komen op een ander moment aan bod.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij Druif & Graan en de enthousiaste bezoekers bedanken voor het mede mogelijk maken van deze zeer geslaagde proeverij.

Spirits De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment spirits

Spirits assortiment De Monnik Dranken

Bij De Monnik Dranken hebben we een uitgebreid assortiment gedistilleerde dranken. Deze importmerken komen vanuit alle delen van de wereld.

We hebben de afgelopen jaren niet alleen onze positie als whiskyimporteur kunnen verbeteren, maar ook rum, gin, cognac en brandy behoren tot ons portfolio.

 

Lees meer over ons aanbod spirits

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top