Door naar content

Old Particular Tamdhu 15YO en meer op ‘outstore tasting‘ Slijterij Frans Muthert

12 september 2023

Op zaterdag 2 september 2023 vond op het buitenterrein van Slijterij Frans Muthert een zeer geslaagde proeverij plaats met de whisky’s van Douglas Laing. Namens de Monnik Dranken reisde Valentijn Klop - brand ambassador voor Douglas Laing - af naar Musselkanaal af om deze proeverij te begeleiden. Hij nam onder andere de bijzondere Old Particular Tamdhu 15 YO mee naar het noorden van Nederland.

Een heerlijk zonnige dag

Het was een heerlijke zonnige dag. Rond 13.00 uur verzamelden een kleine 40 genodigden zich bij de containerbar op het privé terrein van Slijterij Frans Muthert. Daar genoten zij van een aantal heerlijke whisky’s van Douglas Laing en ondertussen werden vele vragen gesteld over de whisky’s, maar ook over het Schotse familiebedrijf Douglas Laing.

Informele sfeer

In plaats van een vaste setting waarin de line-up “klassikaal” wordt geproefd, had deze proeverij een meer informele sfeer; de gasten konden zelf bepalen welke whisky ze wilden proeven. Valentijn vertelde vervolgens het verhaal achter de whisky, waarna men heerlijk in het zonnetje konden genieten van hun glaasje.

Een aantal bijzondere whisky’s

Valentijn had een bijzondere en veelzijdige selectie whisky’s meegenomen naar Musselkanaal. Op deze manier konden de klanten van Slijterij Frans Muthert kennis maken met het brede en diverse assortiment van Douglas Lang.

Wat viel er dan zoal te proeven in Groningen?

Remarkable Regional Malts

Valentijn had onder andere een drietal varianten van de Remarkable Regional Malts meegenomen:

  • Scallywag
  • Timorous Beastie
  • Rock Island
Special editions

Naast de 10 jaar oude varianten van Timorous Beastie, Scallywag en Rock Island kon men ook een aantal special editions proeven, waaronder de Timorous Beastie The Cheese Cellar Collection” Port Finish.

Timorous Beastie Port Finished Limited Edition met Stilton kaas

Timorous Beastie Port Finished Limited Edition

De roemruchte muis van Douglas Laing heeft alle uithoeken van de wereld afgezocht op zoek naar het ultieme smaakprofiel. Voor deze editie heeft de klassieke Highland Malt enkele maanden een finish ondergegaan in de meeste verfijnde portvaten.

Kaas

Zoals een echte Timorous Beastie betaamt, is het een waar genot om deze whisky te drinken in combinatie met een stukje kaas. De scherpe, zoute smaak van de kaas vormt een prachtige tegenhanger voor de complexe smaken van deze whisky.

Lees meer over Timorous Beastie Port Finished Limited Edition

 

Stilton

In Musselkanaal kreeg men ook een stukje Stilton te proeven bij de whisky en daar genoten de whiskyliefhebbers zichtbaar van.

Scallywag

Van Scallywag kreeg men drie varianten te proeven. De Scallywag 10 YO, met daarnaast twee limited editions; Scallywag 13 YO en Scallywag Animal Day Edition. Deze laatste whisky is exclusief voor de Nederlandse markt gebotteld

Pure chocolade

Uiteraard kon men de whisky’s van Scallywag combineren met pure chocolade.

Rock Islands

De Rock Island 14YO Sherry Cask Finish stond in Musselkanaal naast de reguliere 10YO. Het is interessant om te ervaren wat een langere rijping – en een cask finish op sherryvaten – bijdraagt aan (extra) smaak in een whisky.

Garnaaltjes

Ook hier was een lekker hapje bij, namelijk garnaaltjes. De lichte body en zachte complexe tonen van Rock Island combineren namelijk erg goed met zeevruchten.

Provenance met Coastal Collection

Provenance & Old Particular

Naast deze fraaie blended malt whisky’s uit de Remarkable Regional Malts-serie, bleven ook de Exceptional Single Cask whisky’s van Provenance en Old Particular niet onbesproken.

Provenance

Er waren een drietal uitvoeringen van Provenance te proeven: Ben Nevis 10YO, een zeer fraaie Highland single cask single malt. Daarnaast uit de Coastal Collection; Arran 8YO en Caol Ila 8YO

Coastal Collection

De Coastal Collection is een bijzondere uitgave binnen Provenance-serie. Cara Laing gaat voor deze serie namelijk expliciet op zoek naar vaten whisky met een hoog maritiem karakter. Denk aan frisse tonen van citrus, zilte zeelucht en een lichte rokerigheid.

 

 

 

Old Particular Tamdhu 15 YO

Misschien wel de meest bijzondere whisky van de middag. Waarom? Whisky uit de Tamdhu-distilleerderij wordt door Tamdhu zelf namelijk altijd volledig op sherryvaten opgevoed.

Voor deze botteling van Old Particular heeft Douglas Laing er echter voor gekozen om deze whisky niet in een sherryvat te laten rijpen, maar in een Virgin French Oak Cask.

Een nieuw vat van Frans Eiken, waar nog nooit eerder iets in heeft gerijpt. Zo’n nieuw vat geeft tonen van vanille en honing mee aan de whisky en zorgt ervoor dat deze Tamdhu een volledig eigen karakter heeft dat je nergens anders tegenkomt!

Bedankt

Het was een heerlijke middag, waarbij de gasten en Valentijn zelf zichtbaar hebben genoten! Langs deze weg willen wij Tom-Roderick en het team van Slijterij Frans Muthert bedanken voor het organiseren van deze smaakvolle middag. Daarnaast willen wij de bezoekers bedanken voor de komst.

Voor degene die deze proeverij gemist hebben, niet getreurd! Valentijn komt op woensdag 14 februari 2024 terug naar Slijterij Frans Muthert om een Douglas Laing Masterclass te verzorgen!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top