Door naar content

Tamdhu Quercus Alba Distinction III en Cigar Malt III

11 januari 2024

Met de derde editie van zowel de Quercus Alba Distinction als de Cigar Malt biedt Tamdhu de Nederlandse whiskyliefhebbers weer wat moois aan. Beide whisky’s worden begin februari 2024 in ons magazijn verwacht en zijn wederom een ware ode aan de kunst van het rijpen op sherryvaten.

De wereld van Tamdhu

Bij Tamdhu streeft men naar perfectie; het maken van de beste single malt whisky ter wereld. Men hanteert daarbij al meer dan 125 jaar dezelfde stijl; 100% rijping op sherryvaten, van begin tot eind.

Door de 100% rijping op sherryvaten wil men bij Tamdhu de diepste, rijkste smaak en de mooiste kleur bereiken. De wereld van Tamdhu bestaat uit uitmuntendheid en daar zijn de Cigar Malt III en Quercus Alba Distinction III mooie voorbeelden van.

Tamdhu is het enige Schotse whiskymerk dat uitsluitend volledig rijpt op Amerikaanse en Europese eikenhouten Oloroso sherryvaten. De nieuwste bottelingen van de distilleerderij in Speyside hebben gerijpt op first-fill Amerikaans eiken sherryvaten (Distinction III) first fill Europees eiken sherryvaten (Cigar Malt III) .

Quercus Alba Distinction-serie

De Quercus Alba Distinction-serie heeft een lange reis door meerdere landen afgelegd. Het verhaal begint in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika waar prachtige eiken worden uitgekozen die geschikt zijn voor whiskyvaten.

Het hout van de Quercus Alba wordt naar Spanje geïmporteerd. In Spanje worden de Amerikaanse eikenhouten duigen aan de lucht gedroogd in de mediterrane zon. Hierna worden de vaten geassembleerd en gebrand door ervaren kuipers.

Voorafgaand aan de reis richting de Speyside worden de vaten meerdere jaren gevuld met Oloroso sherry, dit wordt ‘seasoning’ genoemd. Hierdoor vergaard de Tamdhu Quercus Alba Distinction zachte fruitige smaken en een natuurlijke amberachtige kleur.

Tamdhu Quercus Alba Distinction III

Tamdhu Quercus Alba Distinction III

Na twee ongelooflijk gewilde en bekroonde releases brengt Tamdhu nu de derde editie van de Quercus Alba Distinction uit.

Proefnotities

Neus

Luchtige aroma’s van zandkoekjes gedoopt in vanillecrème, met lichte tonen van citrusvruchten en pepermunt.

Smaak

Rijk en zachte, vol van pruimen, chocolade, limoen met de fruitigheid van het eikenhout.

Afdronk

Lang en fruitig zoet met decadente gedroogde kersen en een vleugje honingraat.

Cigar Malt-serie

De whisky’s uit de Cigar Malt serie rijpen op Europees eiken sherryvaten. Deze vaten dragen, net als elk blad in een sigaar, bij aan de kenmerkende natuurlijke kleur en robuuste smaak van de Cigar Malt. Op zijn beurt is deze whisky de perfecte aanvulling op het profiel van 's werelds beste sigaren.

Tamdhu Cigar Malt III

Tamdhu Cigar Malt III

De derde editie in de prestigieuze Cigar Malt-serie volgt op de uiterst succesvolle tweede release.

De Cigar Malt III is een single malt met 53,8% alcoholpercentage, zonder koudefiltratie en met een onmiskenbaar rijke smaak.

First-fill Europese eiken Oloroso sherryvaten

Tamdhu Cigar Malt III ondergaat een unieke rijpingsreis, waarbij het zijn complexe natuurlijke kleur en smaak ontwikkelt in de beste first-fill Europese eiken Oloroso sherryvaten.

Elke vat is zorgvuldig samengesteld en de houtrijping geeft de whisky een opvallend robuust karakter dat de weelde van een premium sigaar evenaart

De toewijding aan kwaliteit en vakmanschap zorgt voor een onvergetelijke ervaring, perfect voor whiskyliefhebbers die een metgezel zoeken voor hun meest gekoesterde sigaren of voor niet-rokers; het is een uitzonderlijke dram op zich.

Proefnotities

Neus

Peperkoek gedoopt in honing, met onmiskenbaar tonen van sherry en eikenhout.

Mond

Panna cotta met rozijnen gedoopt in sherry en moutkoekjes.

Afdronk

Een vleugje abrikozenjam, eindigend met rijke praliné.

Bestelinformatie

105709 TAMDHU Speyside Distinction III 0,70 ltr
105710 TAMDHU Speyside Cigar Malt III 0,70 ltr

Deze limited edition bottelingen zullen binnenkort voorradig zijn en vrij te bestellen. De verwachting is dat wij begin februari kunnen beginnen met uitleveren.

Tamdhu Speyside Single Malt Whisky

The World’s Most Admired Whiskies

Tamdhu

Tamdhu ligt in de Speyside in het noordoosten van Schotland. Deze regio is - vanwege zijn vruchtbare valleien en de rivier de Spey die er doorheen loopt - befaamd om zijn whiskyproductie.

Bij Tamdhu wordt de whisky uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dat doet men al sinds de oprichting van de distilleerderij in 1897.

The World’s Most Admired Whiskies

Als relatief kleine distilleerderij werd Tamdhu in 2022 genoemd in de top-50 van de meest gewaardeerde whisky's. Dit is een mooie beloning voor Tamdhu, dat vasthoud aan het volledig rijpen op sherryvaten. Dat blijft een grote uitdaging, want sherryvaten - en dan vooral die van goede kwaliteit - worden steeds duurder en schaarser.

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top