Door naar content

Tropisch fris en sappig wit uit Zuid-Afrika

10 juli 2024

“Altijd betrouwbaar, kenmerkend én lekker”, zo omschrijft Hubrecht Duijker de Alvi’s Drift Chenin Blanc 2023 in zijn maandmagazine voor de maand juli 2024. Een mooi compliment voor deze tropisch frisse en sappige witte wijn uit Zuid-Afrika.

Alvi’s Drift Chenin Blanc 2023

Deze Chenin Blanc heeft een briljante, licht strogele kleur en een complexe, fruitige neus met aroma's van rijpe witte perzik en een vleugje bloesemhoning die zich voortzetten in de smaak. Het zijdezachte en romige mondgevoel biedt verfrissende zuren, met een lange, aanhoudende afdronk van fruit en verse citroen.

Met de hand geplukt

De druiven worden met de hand geplukt in de vroege ochtenduren om de optimale kwaliteit en smaak te garanderen. De wijn is een blend van vatgerijpte en in roestvrijstalen tanks gefermenteerde chenin blanc, waarbij ongeveer 25% van de wijn met wilde gist is gefermenteerd en gerijpt in oudere Franse eiken vaten voor extra complexiteit en diepgang.

Over Alvi's Drift

Alvi's Drift is gevestigd in de Breede River Valley in de Worcester-regio van Zuid-Afrika. Dit gebied dat bekendstaat om zijn ideale wijnbouwomstandigheden met een mediterraan microklimaat en diverse bodemsoorten.

Het landgoed is genoemd naar een brug over de Breede River, gebouwd in 1928 door de oprichter Albertus Viljoen “Alvi” van der Merwe. Alvi was niet alleen een wijnmaker maar ook een beroemde rugbyspeler die de eerste try tegen de All Blacks scoorde op Afrikaanse bodem.

Albertus Viljoen van der Merwe is de 221e Springbok-speler en de naam “221” van deze Chenin Blanc verwijst naar zijn historische prestatie in de sportwereld.

Duurzaamheid en maatschappelijke ontwikkeling bij het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Alvi's Drift

Duurzaamheid en maatschappelijke ontwikkeling

Het familiebedrijf, dat nu wordt geleid door Alvi's kleinzoon, heeft een sterke focus op duurzaamheid en ontwikkeling van de lokale gemeenschap.

De wijngaarden worden bemest met natuurlijke compost en er wordt zorgvuldig omgegaan met waterbeheer om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Alvi's Drift produceert wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en waarde, en heeft internationale erkenning gekregen voor hun unieke en karaktervolle wijnen.

Hubrecht Duijker over de Alvi's Drift 221 Chenin Blanc 2023

Hubrecht Duijker over de Alvi's Drift 221 Chenin Blanc 2023

"Eigenlijk altijd betrouwbaar, kenmerkend én lekker, zo heb ik al jaren de wijnen van Alvi’s Drift ervaren, een immens Kaaps landgoed van 7000 hectare waarvan ongeveer 420 beplant met druiven.

Vandaar ook dat in de gezaghebbende Platter’s South African Wine Guide alle vermelde wijnen vrijwel consequent met vier of de maximale vijf sterren worden bekroond.

Wat mij betreft zou ik zéker vijf sterren geven aan Chenin Blanc 2023, omdat het zo’n smakelijke, heel typerende wijn is, fris en sappig, vol fruitig (witte vruchten, citrus) en discreet gekruid."

Wijn & Spijscombinaties

Hieronder volgen enkele aanbevelingen voor perfecte wijn- en spijscombinaties die de smaken van deze bijzondere wijn benadrukken en aanvullen.

Gegrilde vis met citroen-botersaus

De frisse zuren en citrusnoten van de Chenin Blanc passen perfect bij gegrilde vis, zoals zeebaars of dorade, met een lichte citroen-botersaus. De zuren in de wijn snijden door de rijkdom van de botersaus, waardoor een mooie balans ontstaat.

Zachte kazen

Probeer de Chenin Blanc met zachte kazen zoals Chèvre, Brie of Camembert. De fruitige tonen en de lichte honingnuances in de wijn completeren de romige textuur en milde smaken van deze kazen.

Gegrilde kip

Een eenvoudige gegrilde kip met kruiden zoals tijm en rozemarijn is een uitstekende match. De kruidige tonen van de wijn combineren goed met de gegrilde smaken van de kip, terwijl de verfrissende zuren helpen om het gerecht lichter te maken.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top