Door naar content

450 jaar Dopff au Moulin gevierd in Nederland en de Elzas

21 juni 2024

Dopff au Moulin bestaat dit jaar maar liefst 450 jaar! Deze fantastische mijlpaal wordt groots gevierd door het Elzasser wijnhuis, waar met Etienne-Arnaud Dopff de 13e generatie aan het roer staat. Etienne-Arnaud bezocht Nederland en nodigde Joke Holster en Robert Handjes uit voor de grote jubileumviering in Riquewihr.

450 jaar Dopff

Toen Dopff au Moulin in 1574 werd opgericht beleefde Europa op politiek en religieus gebied roerige tijden. De Elzas behoorde in die tijd tot het (Duitse) Heilige Roomse Rijk en in Frankrijk leidden de Hugenotenoorlogen tussen de katholieken en protestanten tot grote instabiliteit en verwoesting in grote delen van Frankrijk.

In deze tumultueuze tijd, te midden van religieuze conflicten en politieke veranderingen, legde de familie Dopff de basis voor hun wijnhuis in de Elzas, een regio die bekend zou worden om haar uitzonderlijke wijnen.

Crémant d'Alsace

Crémant d'Alsace

Dopff au Moulin wordt vaak genoemd als het eerste wijnhuis dat Crémant d'Alsace produceerde.

Deze mousserende wijn werd in 1900 gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Parijs en kreeg al snel erkenning voor zijn kwaliteit.

Julien Dopff

Het was een jonge Julien Dopff die aan het eind van de 19e eeuw besloot om zich te specialiseren in mousserende wijnen.

Na zijn opleiding in de Champagne-regio, waar hij de geheimen van de mousserende wijnproductie leerde, keerde hij terug naar de Elzas.

Methode Traditionnelle

Hij paste de methode traditionnelle toe, dezelfde techniek die wordt gebruikt om Champagne te maken, waarbij de tweede gisting op de fles plaatsvindt. Dit proces creëert de fijne bubbels en complexiteit die kenmerkend zijn voor hoogwaardige mousserende wijnen.

De inspanningen van de familie Dopff leidden tot de officiële erkenning van Crémant d'Alsace als een aparte wijncategorie in 1976. Deze erkenning hielp bij het vestigen van de reputatie van de Elzas als een belangrijke producent van mousserende wijnen.

Grootste wijngoed in het hart van de Elzas

Grootste wijngoed in het hart van de Elzas

Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectaren en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie.

Pierre-Etienne en Etienne-Arnaud Dopff

Momenteel staat de 13e generatie Dopff aan het hoofd van het bedrijf in de persoon van Etienne-Arnaud Dopff. Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.

Viering 450-jarig jubileum

Ter ere van het 450-jarig bestaan van Dopff vond op 7 juni 2024 een feest plaats. Dit evenement werd georganiseerd door Dopff ‘au Moulin’ te Riquewihr en vond plaats op en rond het Domaine Dopff in Riquewihr, Alsace, Frankrijk.

Het evenement trok circa 120 bezoekers, waaronder familie, goede vrienden uit de Elzasser wijnwereld, en een keur aan internationale gasten die een langdurige band met het huis Dopff en de familie hebben opgebouwd.

Namens De Monnik Dranken waren Joke Holster en de inmiddels gepensioneerde Robert Handjes (met echtgenote) aanwezig. Robert heeft al ruim 33 jaar een nauwe relatie met de familie Dopff, een relatie die drie (en inmiddels vier) generaties Dopff omspant.

Deze nauwe band werd tijdens het diner nog eens benadrukt door Etienne-Arnaud Dopff, toen hij Robert Handjes als enige internationale gast uitnodigde om als gastspreker op te treden.

een aperitief geserveerd in de wijngaard van de Grand Cru Schoenenbourg

Rijke geschiedenis

Het programma van de dag was zorgvuldig samengesteld om de rijke geschiedenis en de bijzondere banden van Dopff au Moulin te vieren.

Cuvée Bartholomé

Het begon met een ontvangst in de Crémantkelder, waar de speciale jubileum-Crémant, Cuvée Bartholomé, werd gelanceerd.

Etienne-Arnaud Dopff hield een toespraak in de rol van Julien Dopff, de grote pionier van het wijnhuis.

Vervolgens werd er een aperitief geserveerd in de wijngaard van de Grand Cru Schoenenbourg, met een schitterend uitzicht over Riquewihr en omgeving.

Het aperitief werd voortgezet in de boomgaard bij de oude oogstschuur, waar verse, ter plekke bereide Tartes Flambées (Flammkuchen) en een keur aan amuses werden geserveerd.

Het feestelijke diner vond plaats in de oude oogstschuur, waar de intieme en ontspannen sfeer van het evenement duidelijk voelbaar was. De dresscode voor de gasten was ‘1900’, ter ere van Julien Dopff.

Hoogtepunten en bijzondere momenten

Eén van de hoogtepunten van de avond was de Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2010, die de show stal. Gelukkig was er volop wijn om deze prachtige wijn bij te schenken, wat zorgde voor veel enthousiasme onder de gasten.

Het evenement werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk, wat een feestelijke afsluiting vormde van een onvergetelijke dag.

De hele sfeer van het evenement was ontspannen, intiem en betrokken, en volkomen passend bij de familie Dopff, die zich kenmerkt door een bijzondere mengeling van dynamiek en bescheidenheid. Of zoals het motto luidt: “Forts de nos racines, fiers de nos vins” (“Met sterke wortels, trots op onze wijnen”).

Etienne-Arnaud Dopff in Nederland

Etienne-Arnaud Dopff in Nederland

Dat men bij Dopff trots is op hun wijnen bleek ook tijdens het bezoek van Etienne-Arnaud Dopff aan Nederland in mei van dit jaar.

Etienne-Arnaud bezocht samen met Mike Overvliet, Jeroen Kimenai en Vincent Tijink diverse slijterijen en wijnhandelaren. Ter ere van het 450-jarig jubileum werd de Dopff au Moulin Cuvée Bartholomé Crémant d'Alsace Brut Nature extra in de schijnwerpers gezet.

Daarnaast verzorgde hij enkele masterclasses waarin een bijzondere selectie wijnen uit het Dopff-assortiment werd gepresenteerd. Wijnliefhebbers genoten volop van de wijnen en zagen, bijvoorbeeld bij Slijterij De Dom in Olst, de Riesling 2009 Schoenenbourg Grand Cru als de grote favoriet.

Bedankt

Langs deze weg willen wij de familie Dopff hartelijk bedanken voor de gastvrije ontvangst tijdens de viering van het 450-jarig bestaan in Riquewihr. Ook willen wij Etienne-Arnaud Dopff hartelijk bedanken voor zijn bezoek aan Nederland.

We zijn trots op de sterke en duurzame band tussen Dopff au Moulin en importeur De Monnik Dranken en zijn ervan overtuigd dat deze in de komende jaren alleen maar verder zal groeien.

Wijnen De Monnik Dranken

Bekijk ons assortiment wijnen

Wijn assortiment De Monnik Dranken

Als wijnimporteur c.q. wijngroothandel hebben wij de laatste jaren een veelomvattend portfolio kunnen opbouwen.

Mede dankzij de expertise van ons Brand Management team beschikt De Monnik Dranken over een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen voor horeca, slijterij & wijnhandel.

 

Lees meer over ons aanbod wijnen

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top