Door naar content

Whisky in het Fort met Strathearn en een primeur uit The Red Wine Cask Collection

18 juni 2024

Fort Sabina was op zaterdag 15 juni 2024 het toneel van de 2e editie van Whisky in het Fort. Dit uitverkochte whiskyfestival wordt georganiseerd door Whiskyjongens. In het oude verdedigingsbolwerk viel een wereld aan whisky’s te proeven en er waren een aantal interessante primeurs.

De soms onstuimige weersomstandigheden op deze zaterdagmiddag hielden de ruim 400 bezoekers niet tegen. Zij genoten van het brede aanbod whisky’s en de sfeer die deze bijzondere locatie met zich meebrengt.

Douglas Laing

Namens De Monnik Dranken was Valentijn Klop naar het voormalig fort bij Willemstad en Helwijk afgereisd. Hij had een aantal mooie whisky’s van Douglas Laing meegenomen naar het uiterste noordwesten van de Sabina-Henricapolder, waaronder de Inaugural Release van de Strathearn Distillery.

Strathearn

Strathearn

Sinds 2019 is onafhankelijk bottelaar Douglas Laing de trotse eigenaar van de Strathearn Distillery. Deze kleine craft distillery ligt in de Highlands tussen Crieff en Perth.

De distilleerderij werd in 2013 opgericht en produceerde op zeer kleine schaal single malt whisky. Het team van de Strathearn-distilleerderij produceert een vat drank per shift, wat neerkomt op een vat per dag.

Strathearn onderscheidt zich door het gebruik van de krachtige gerstsoort Maris Otter, wat zorgt voor een romige en moutige new-make spirit.

Dankzij de buitengewoon lange fermentatie – van 144 uur - krijgen de Strathearn whisky’s een kenmerkend en onderscheidend fruitig karakter.

Strathearn Inaugural Release

Onlangs bracht Douglas Laing de eerste officiële botteling onder eigen vlag uit: Strathearn Highland Single Malt 2024 Inaugural Release. Deze eerste uitgave markeert vrij vertaald een nieuw begin.

De whisky is samengesteld uit 32 verschillende vaten. Ongeveer een derde van deze vaten is 3 tot 4 jaar geleden gedistilleerd door Douglas Laing, aangevuld met oudere vaten uit de nalatenschap van de vorige eigenaar, wat de whisky meer volwassenheid geeft. De gebruikte vattypes zijn nieuw eiken, ex-bourbon en ex-sherry vaten.

Valentijn: “Zoals gebruikelijk bij Douglas Laing, is de whisky van natuurlijke kleur, niet koud gefiltreerd en gebotteld op een hoog alcoholpercentage van 50%. De interesse in deze whisky was groot en hij viel bijzonder in de smaak bij de vele bezoekers!”

Old Particular Tormore 13YO Tempranillo Cask Finish

Festival Primeur!

Voor het eerst te proeven op een festival was de kersverse Old Particular Tormore 13 YO Tempranillo Cask Finish, onderdeel van de gloednieuwe serie The Red Wine Cask Collection.

Voor deze serie gaat Cara Laing, Managing Director en Director of Whisky bij Douglas Laing, op zoek naar het perfecte rode wijnvat om een door haar uitgekozen single cask single malt whisky in te laten narijpen.

Het doel is dat deze extra rijping het profiel van de whisky complimenteert en verrijkt.

Bij deze Tormore resulteerde dit in een zeer fraaie en delicate whisky, licht en tongstrelend zacht, met tonen van rood zomerfruit, zachte tannines en aardse accenten.

Exclusief

Naast het brede assortiment aan Remarkable Regional Malts en single cask whisky’s uit de Provenance- en Old Particular-reeks, had Valentijn één wel heel exclusieve botteling meegenomen die de favoriet bleek van iedereen die zichzelf trakteerde op een glaasje: de XOP Jura 24YO 'Exclusive Netherlands'.

Deze uitzonderlijke botteling is tot stand gekomen ter ere van het jubileum van beide familiebedrijven De Monnik Dranken en Douglas Laing. Het mooie, subtiele maritieme karakter van deze 24 jaar gerijpte Jura viel bijzonder goed in de smaak en kreeg van sommigen zelfs 90 tot 91 punten op een schaal van 100!

Bedankt

Langs deze weg willen wij Whiskyjongens, collega-standhouders en natuurlijk de bezoekers hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van deze mooie dag. Het was er één voor in de boeken!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Strathearn Single Malt Scotch Whisky 2024 doorverwijspagina

Meer over Strathearn

From small acorns, great oaks grow…

Strathearn Highland Single Malt Whisky, afkomstig van één van Schotlands kleinste distilleerderijen, belichaamt puur ambacht.

Er ontstaat een krachtige romige en moutige whisky dankzij het gebruik van Maris Otter mout en de lange fermentatie geeft kenmerkende fruitige tonen aan de whisky’s die rijpen op premium vaten.

Het eikelsymbool symboliseert groei en potentieel en benadrukt Strathearn's grootsheid als kleine distilleerderij.

Lees meer over Strathearn Highland Single Malt Whisky

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top