Door naar content

Bijzonder proeffestijn Gall & Gall Beuningen met whisky’s Douglas Laing

29 maart 2024

Op donderdagavond 21 maart 2024 vond er bij Gall & Gall Beuningen een smaakvolle whiskyproeverij plaats met de whisky’s van Douglas Laing & Co. Valentijn Klop liet de bezoekers enkele zeer bijzondere en exclusieve whisky’s proeven.

Ruim 25 whiskyliefhebbers verzamelden zich deze donderdagavond in de winkel van Gall & Gall franchiseondernemer Rolf van Lin. Daar werden zij verwelkomt met een heerlijke frisse, maar ook pittige, Horse’s Neck. Deze cocktail is gemaakt met The Epicurean Lowland Blended Malt, Franklin & Sons Brewed Ginger Ale, bitters en citroen.

Douglas Laing & Co.

De cocktail viel goed in de smaak en nadat iedereen zijn of haar plekje had gevonden nam Valentijn Klop, Brand Ambassador van Douglas Laing het woord. Hij introduceerde het Schotse familiebedrijf, de familie Laing en de wijze waarop deze onafhankelijke bottelaar te werk gaat. Vervolgens was het de hoogste tijd om met de eerste whisky te beginnen; The Epicurean 12 YO.

Remarkable Regional Malts

Tijdens deze whiskyproeverij was er veel aandacht voor de Remarkable Regional Malts. Dit is een serie van blended malt whisky’s, afkomstig uit alle Schotse whiskyregio’s.
Na The Epicurean (uit de Lowlands) volgde Timorous Beastie. Deze Highland whisky is samengesteld uit vaten afkomstig van onder andere Glengoyne, Dalmore, Glen Garioch en Blair Athol.

Proeffestijn Gall & Gall Beuningen met whisky’s Douglas Laing
Limited editions

Douglas Laing staat erom bekend regelmatig limited editions op de markt te brengen en deze mochten tijdens deze proeverij natuurlijk niet ontbreken.

Men kreeg de allernieuwste Scallywag The Chocolate Edition te proeven, deze whisky werd één van de favorieten van de avond. Ook The Gauldrons Sherry Cask Edition en Rock Island Year of The Dragon werden goed ontvangen.

Pure luxe

Rolf wilde graag dat er iets uitzonderlijks te proeven was tijdens de masterclass en daarvoor had hij een wel heel speciale botteling uit de single cask-range geselecteerd; de XOP Jura The Netherlands.

Een waanzinnig mooie whisky, die speciaal voor de jubilea van zowel Douglas Laing (75 jaar) als De Monnik Dranken (105 jaar) gebotteld is.

Exclusief voor Gall & Gall

De masterclass werd afgesloten met twee fraaie whisky’s die exclusief voor Gall & Gall zijn gebotteld.

Big Peat Gall & Gall

De Big Peat Gall & Gall 2nd Edition, dit is een unieke blend van onder andere Ardbeg, Bowmore en Coal Ila whisky’s. Doordat de samenstelling en het alcoholpercentage net even anders is dan bij de 'gewone' Big Peat heeft deze botteling naast overeenkomsten met de gewone Big Peat, toch ook echt zijn eigen smaak!

Old Particular Bowmore 9 YO Cask Strenght

De 2e exclusieve Gall & Gall botteling was ook gelijk de laatste whisky van de avond. En wat voor een whisky! Ondanks dat de Old Particular Bowmore 9 YO Cask Strenght ‘maar’ 9 jaar op vat heeft gerijpt is het een échte smaakbom!

Rijke maritieme tonen, ziltigheid, gebakken bacon, vee; rokerige tonen en citrus hebben de overhand in deze whisky. Op vatsterkte gebotteld, en natuurlijk zoals we gewend zijn van Douglas Laing, zonder koude filtering, en zonder bijkleuring.

Bedankt

Het was een mooie en zeer smakelijke avond die de gasten nog lang zullen heugen! Valentijn Klop en De Monnik Dranken willen Rolf van Lin en Team Gall & Gall Beuningen bedanken voor de prettige samenwerking!

Remarkable Regional Malts

Remarkable Regional Malts

Elke whisky in de serie is een mix van single malts uit verschillende distilleerderijen die typerend zijn voor een specifieke regio in Schotland, zoals Islay, Speyside, Highland en Lowland.

De whisky's zijn non-chill filtered en hebben een natuurlijke kleur, waardoor de smaken en aroma's van de malts goed tot uiting komen.

De Remarkable Regional Malts-serie is een eerbetoon aan de verschillende Schotse regio's en biedt liefhebbers de mogelijkheid om de kenmerkende smaken en stijlen van elke regio te ontdekken in één fles.

Lees meer over de Remarkable Regional Malts

Exceptional Single Casks van Douglas Laing

Exceptional Single Casks

De Old Particular serie van Douglas Laing is een verzameling van bijzondere single cask bottelingen van Schotse single malt whisky's. De serie staat bekend om zijn hoge kwaliteit en exclusiviteit. Elke botteling wordt gepresenteerd in een individuele doos en voorzien van gedetailleerde informatie over het vat en de whisky zelf.

Old Particular serie

De Old Particular serie is een belangrijk onderdeel van de Exceptional Single Casks van Douglas Laing en wordt gewaardeerd door whiskyverzamelaars en -liefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over de Exceptional Single Casks van Douglas Laing.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top