Door naar content

topSlijters op bezoek in Deinze en Filliers Advokaat voor Pasen

26 maart 2024

Op maandag 18 maart 2024 brachten 32 Nederlandse topSlijters een bezoek aan de Filliers Distillery in het Belgische Deinze. Zij kregen een rondleiding door de veelzijdige distilleerderij, konden uitgebreid de verschillende dranken proeven en zagen hoe pallets vol met advokaat klaar stond om ingeladen te worden.

Van Soesterberg en Breda naar Deinze

De eerste topSlijters stonden op maandagochtend om 7:15 uur al klaar om in Soesterberg in de touringcar van Brookhuis te stappen. In Breda stapte de rest van de groep aan boord en samen gingen zij op weg naar Deinze.

Rond half 11 reed de bus – onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje - het terrein van de distilleerderij op. Daar werden de topSlijters ontvangen door François Pirson en konden zij genieten van een heerlijk kopje koffie.

Rondleiding

De groep werd vervolgens opgesplitst. De ene helft werd rondgeleid door François en de andere helft door Master Distiller Pedro Saes Del Burgo.

De rondleiding begon met een stukje over de geschiedenis van de familie Filliers, waar inmiddels de zesde generatie klaar wordt gestoomd om het stokje over te nemen. Daarna was het tijd om het proces van maischen te laten zien.

Pedro vertelde uitgebreid welke granen er worden gebruikt bij Filliers en hoe het fermentatieproces eruitziet.

Drie verschillende stokerijen

Toen was het tijd om te zien wat Filliers zo uniek maakt want Filliers beschikt namelijk over drie verschillende stokerijen; één voor gin, één voor genever en één voor whisky.

De topSlijters kregen uitleg over de verschillende productieprocessen, het geheime gin-recept van Firmin Filliers en de invloed van de verschillende vormen koperen ketels op de smaak van het distillaat.

Filliers Advokaat, een populaire likeur tijdens de paasdagen

Filliers Advokaat

Wat opviel tijdens de rondleiding was de enorme hoeveelheid Filliers Advokaat die klaar stond voor transport.

Pasen

Met het naderen van het paasweekend stijgt de populariteit van de eierlikeur tot grote hoogten.

Traditionele drank

Terwijl deze traditionele drank ooit een beetje in de vergetelheid was geraakt, is er de laatste jaren sprake van een opmerkelijke comeback.

Populair

Maar waarom is advocaat tegenwoordig weer zo populair?

De populariteit van advokaat

Bram Klaassen, Junior Brand Manager van De Monnik Dranken over de populariteit van advokaat: “Één van de redenen voor de hernieuwde populariteit van advokaat is de trend van het herontdekken van traditionele gerechten en drankjes.

Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in authentieke en nostalgische smaken die hen terugvoeren naar een tijd van eenvoud en gezelligheid. Advokaat past perfect in dit plaatje, omdat het een drankje is dat al generaties lang wordt gekoesterd en geassocieerd wordt met warme familiebijeenkomsten, vooral tijdens de feestdagen zoals Pasen.

Filliers Advokaat in muffins voor Pasen

Bovendien heeft de opkomst van ambachtelijke en huisgemaakte producten bijgedragen aan de populariteit van advokaat. Steeds meer mensen willen weten wat er in hun voedsel en drank zit en zijn op zoek naar hoogwaardige, handgemaakte producten. Advokaat, met zijn eenvoudige ingrediënten van eieren, suiker, melk en alcohol, past perfect in deze trend van ambachtelijkheid en transparantie.

Daarnaast heeft de veelzijdigheid van advokaat bijgedragen aan zijn populariteit. Hoewel het traditioneel wordt gedronken als digestief, wordt advocaat nu ook steeds vaker gebruikt als ingrediënt in cocktails en desserts.

Van de klassieke advokaatcocktail tot decadente advokaatgebakjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze veelzijdigheid spreekt een breed publiek aan en maakt advokaat een onmisbaar ingrediënt in de moderne keuken en bar.”

Lees meer over Filliers Advokaat

Tijd voor een smakelijke lunch

Na de rondleiding nuttigde het gezelschap een smakelijk lunch met diverse belegde broodjes en uiteraard werd daar ook wat lekkers bij gedronken.

Nadat de honger was gestild werd het tijd voor het laatste gedeelte van het bezoek aan Filliers; de rondleiding door de warehouses van Filliers met het proeven uit de verschillende vaten.

Diverse vaten werden opgemaakt om verschillen te kunnen proeven tussen bijvoorbeeld de Barrel Aged Genever en verschillende soorten single malt whisky’s. Zo werden er onder andere een Barrel Aged Genever uit 1998 geproefd en whisky’s gerijpt op een PX-sherryvat of een Oloroso-sherryvat.

Toen de rondleiding voorbij was kregen de topSlijters de mogelijkheid om het uitgebreide en veelzijdige assortiment van Filliers te proeven in de bar die op het terrein van Filliers te vinden is.
Daarna was het tijd om weer in de bus te stappen en keerde het gezelschap – een mooie ervaring rijker - huiswaarts.

Bedankt

Namens Bas Groot Zevert en Bram Klaassen willen wij alle topSlijters hartelijk bedanken voor het deelnemen aan het bezoek van de Filliers Distillery. Ook willen we François Pirson en de rest van het team van Filliers bedanken voor de hartelijke ontvangst.

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Back to top