Door naar content
Corazón Tequila

Het 130 jaar oude familiebedrijf Casa San Matias ligt midden in de hooglanden van Jalisco. Deze streek kent een rijke geschiedenis en onder andere tequila, de sombrero en mariachis vinden hier hun oorsprong. Hier wordt Corazón Tequila gemaakt.

Carmen Villareal - Casa San Matias

Tegenwoordig staat Carmen Villareal aan het roer van de stokerij. Zij houdt toezicht op het team en de productie van alle Corazón Tequila's.

Bij Casa San Matias hebben ze het gehele proces in eigen hand, van het oogsten van de agave tot het bottelen van de spirit. Men blijft trouw aan het originele familierecept en de ambacht die komt kijken bij het maken van tequila.

Daarnaast heeft men oog voor innovaties, waarbij het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk centraal staat.

Corazón

Het woord Corazón betekent ‘hart’ in het Spaans. Het verwijst naar de piña (of het hart) van elke agaveplant welke gekweekt en geoogst wordt in de Hooglanden en gebruikt wordt om Corazón te creëren. Het verwijst ook naar het hart en de passie van de mannen en vrouwen die aan een nieuwe missie zijn begonnen om tequila te maken zoals nog nooit eerder is gedaan.

Het productieproces

Alle Corazón Tequila wordt gemaakt van de blauwe Weber agave, welke wordt verbouwd en geoogst in de velden van de Jalisco Hooglanden, rijk aan ijzer en andere mineralen. Agave kan hier onder de ideale omstandigheden worden gekweekt, wat tot een superieure smaak leidt. Kleine agaveboeren worden ondersteunt, waarbij er altijd toezicht wordt gehouden om ervoor te zorgen dat de agaves in optimale omstandigheden worden geteeld. Geduldig wordt er maar liefst 7 tot 10 jaar gewacht voordat de agave tot in perfectie rijpt.

Vervolgens oogst de agaveboer, ofwel de jimador, de plant vanaf de wortel, zeeft hij de aarde weg en trekt hij de bladeren er vanaf om de piña van de agave te bereiken.
Nadat de agave geoogst is, wordt deze naar de distilleerderij gebracht. Hier wordt de agave gebakken in klei-ovens, ofwel hornos. Het perfect bakken van de agave is fundamenteel in het proces, en de temperatuur en tijd worden telkens weer gevolgd met grote precisie: 48 uur op 90 graden Celsius.

De gekookte agaves worden vervolgens naar de maalruimte gebracht, waar ze worden geplet om de sappen van de vezels te scheiden. Het sap wordt gemengd met natuurlijk bronwater afkomstig van de distilleerderij. Het sap van de agave gaat hierna in fermentatie tanken, waar het ongeveer 72 uur zal blijven tot het fermenteert tot alcohol. Voor het fermentatieproces wordt een gepatenteerde gist gebruikt, welke helpt om Corazón een uniek profiel te geven, rijk aan smaken en aroma’s. Daarnaast worden ook inheemse gisten uit de regio gebruikt, welke van nature in de lucht voorkomen. Het fermentatieproces zorgt voor een zoete, alcoholarme vloeistof die bekend staat als mosto.

Het gefermenteerde sap wordt naar de stills gebracht, waar het twee fases van distillatie doorstaat: langzaam en op een erg lage temperatuur. Daarna wordt er zuurstof toegevoegd om de smaak en het aroma op natuurlijke wijze te versterken. Hierna wacht alleen nog het rijpen, de tequila wordt naar hun eigen Hacienda (boerderij) gebracht, waar het in de mooiste Amerikaans eiken vaten rijpt.

Aandacht voor het milieu

Casa San Matias was de eerste tequila distilleerderij welke deelnam aan het ‘Carbon Footprint’ programma van de Verenigde Naties. Bij Corazón Tequila zijn ze toegewijd aan het zoeken naar innovatieve manieren om het traditionele proces te verbeteren met milieuvriendelijke aanpassingen. Neem bijvoorbeeld hun biodigester, welke organisch afval dat ter plaatste ontstaat tijdens het distillatieproces, afbreekt en om zet in een bron van hernieuwbare energie en kunstmest!

 

 

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top