Door naar content

Over deze wijn

De goudgele kleur van deze karaktervolle wijn verraadt de perfecte rijping van de chenin-druif. Elegant in de neus, met aroma's van limoen, citroengras, abrikoos en perzik en frisse citrustonen die zo kenmerkend zijn voor het terroir in de Saumur. Een wijn met natuurlijke frisheid, rond en zacht met subtiele fruittonen die lang blijven hangen. 
De druiven voor deze wijn komen uit het heuvelachtige gebied dat uitkijkt over rivier de Loire, met een bodem van klei en kalksteen, "tuffeau" op z'n Frans

Château de Parnay  ligt in het gelijknamige plaatsje Parnay, iets ten oosten van Saumur, aan de rivier de Loire. De 35 hectares aan wijngaarden liggen in de appellaties Saumur Champigny en Saumur, waarvan de bodem bestaat uit klei en kalksteen. Drie van de vier percelen liggen in een gebied dat ook wel ‘La Côte’ genoemd wordt, vanwege de ligging op zo’n 200 meter van de rivier de Loire. Het vierde perceel ligt een stukje verderop in het hoger gelegen Dampierre-sur-Loire, het gebied wat bekend staat om zijn vroege rijping, en ‘butte de la folie’ als bijnaam heeft.

Antoine Cristal, geboren in 1837, kocht eind 19e eeuw het château en de wijngaarden. Hij heeft dan als zakenman zijn fortuin al verdiend en wil dan zijn levenslange droom achterna gaan om wijnmaker te worden, waar hij zijn bekendheid mee zou verdienen. Vanaf dat moment heeft hij zijn leven gewijd aan de wijngaarden: hij was altijd hard aan het werk, aan het experimenteren, innoveren en investeren om de kwaliteit van de wijngaarden en de wijnen te verbeteren.

Zeker de beginjaren waren niet gemakkelijk, aangezien Phylloxera de wijngaarden teisterde. Cristal was een van de eersten die de Amerikaanse wijnstokken met succes gebruikte om de Franse druivensoorten op te enten en hij heeft op die manier de wijngaarden weer opgebouwd. Ook was hij bijvoorbeeld een van de eersten die draden gebruikte om de wijnstokken op te geleiden en bouwde hij zijn eigen machines om de wijngaarden te bewerken. Al deze investeringen en inspanningen leverden hem na verloop van tijd grote faam, successen en vele prijzen op.

Een van de percelen, ‘le Clos d’Entre les Murs’, is door Cristal op een bijzondere manier opgezet. Niet alleen is de wijngaard ommuurd, door de gehele wijngaard staan elf muren van 2 meter hoog gebouwd. De muren lopen van oost naar west, waardoor de wortels van de wijnstokken aan de noordkant wortelen aan de schaduwkant van de muur, waar het lekker koel en vochtig is. De wijnstokken worden door de muren geleid naar de zonnige zuidkant van de muren, waardoor de Chenin-druiven heerlijk in de zon kunnen rijpen. Dit perceel is in 2011 als historisch monument geclassificeerd.

Nadat Antoine Cristal stierf in 1931, raakte het wijngoed langzamerhand wat in verval. In 2006 werd het gekocht door huidige eigenaar Régis Vincenot, tevens eigenaar van Château Princé en champagnehuis Vincenot en hij heeft zijn kennis en kunde gebruikt om Antoine Cristals werk in volle glorie te herstellen en maakt nu prachtige, biologisch gecertificeerde wijnen.

Land van herkomst Frankrijk Druiven Chenin Blanc Jaargang 2022 Serveertemperatuur 8 - 10°C Houtlagering 12 maanden Subgroep Witte wijn Kleur Wit
Wijnhuis Château de Parnay Appellation Saumur Alcohol 14.0 Groep Wijnen Gerechten

Schelp- en schaaldieren, wat stevigere vissoorten en harde kazen of geitenkaas.

Ervaar onze wijnen zelf

Festivals & Beurzen

Whisky in Leiden
01 juni 2024

Whisky in Leiden

Op zaterdag 1 juni 2024 zal Whisky in Leiden weer plaatsvinden. De Hooglandse kerk is voor de 3e keer de locatie voor dit whiskyevent.

Alle Festivals & Beurzen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact met ons op.
Onze adviseurs staan voor u klaar.

Back to top