Door naar content

Educatie: Whisky proeverij voor horeca personeel in Dongen, Zaandam, Leeuwarden, Groningen en Goor

14 maart 2022

Een tekort aan gekwalificeerd horeca personeel is één van de grootste problemen waar horeca ondernemers mee kampen. Investeren in trainingen en opleidingen is één van de mogelijkheden om personeel te binden.

Training horeca personeel

De Monnik Dranken biedt de Nederlandse horeca zaken de gelegenheid om trainingen op het gebied van whisky, rum, gin en andere spirits te geven aan het personeel. Het personeel doet op deze manier kennis op, waarmee een horecazaak zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

De afgelopen maand bezocht Ronald Anneveldt diverse horecazaken door heel Nederland. Hij gaf het personeel een basistraining op het gebied van whisky.

Gasterij De Hamse Bok & Café De Salamander | Dongen

Horeca training in Dongen

Gasterij De Hamse Bok & Café De Salamander

Op maandag 14 februari 2022 kregen de medewerkers van Gasterij De Hamse Bok en Café De Salamander een training om hun kennis op het gebied van whisky te vergroten.

Wat werd er in Dongen geproefd?

• Buffelo Trace een Kentucky Straigth Bourbon Whiskey,
• Paddy Irish Whiskey, uit het zuidoosten van Ierland
• Mars Kasei een Blended Whisky uit Japan
• 5 Blended Malt Whisky’s van Douglas Laing uit de 5 verschillende regio’s uit Schotland.

Alle aspecten van het productieproces, de houtlagering, het verschil tussen whisky en whiskey en wat uiteindelijk de smaak van de whisky c.q. whiskey bepaald werden behandeld.

Ook het thema foodpairring kwam aan bod; welke whisky bij welk gerecht of fingerfood. Kortom een educatieve avond, waarbij alle informatie enthousiast werd ontvangen.

In de praktijk brengen

De medewerkers van Gasterij De Hamse Bok & Café De Salamander staan te popelen om hun gasten van de juiste informatie te voorzien en perfect te adviseren.

Horeca training in Zaandam bij Café de Juffer en Café Swart

Horeca training in Zaandam

Café de Juffer & Café Swart

Café De Juffer en Café Swart uit Zaandam willen graag dat hun gasten zo goed mogelijk worden geadviseerd. Productkennis staat hierbij aan de basis. Vandaar dat zij regelmatig hun personeel aan een training onderwerpen.

Op woensdag 16 februari 2022 stond er een educatieve avond op het gebied van whisky op het programma. Het vooral jonge personeel - zeker in vergelijking met de presentator - had eigenlijk nog nooit whisky gedronken.

Men stond echter open om een nieuwe wereld te ontdekken. Er werden veel vragen gesteld, wat een goed teken is. Ook werd het thema whisky & foodpairing besproken.

Welke whisky’s kwamen in Zaandam aan bod?

Horeca training in Zaandam

Welke whisky’s kwamen in Zaandam aan bod?

• Buffelo Trace een Kentucky Straigth Bourbon Whiskey
• Paddy Irish Whiskey
• Kavalan Concertmaster Port Cask Finish
• Spearhead Single Grain Whisky
• Remarkable Regional Malts

Buffalo Trace, populair in de horeca

Horeca training in Zaandam

Buffalo Trace, populair in de horeca

Buffalo Trace blijft een enorm populaire sterke drank in de horecawereld. In Zaandam werd de bourbon zowel puur, als in een verfrissende longdrink met ginger ale geproefd.

Buffalo Trace staat al jaren in de bovenste regionen bij het 'Annual Brands Report' van Drinks International.

Een uitgebreid verhaal over de geschiedenis en ontwikkeling van de Buffalo Trace Distillery lees je hier.

Kavalan Taiwanese Single Malt Whisky

Horeca training in Zaandam

Kavalan Taiwanese Single Malt Whisky

Ook het Taiwanese whiskymerk Kavalan staat sinds jaar en dag hoog in het ‘Annual Brands Report’ van Drinks International. Kavalan houdt zich in de categorie ‘World Whiskies’ staande tussen de bekende Japanse whisky’s.

Tropisch

De Taiwanese whisky staat bekend om zijn rijke geur van tropische, fruitige en zoete karakters zoals bijvoorbeeld mango. Maar ook appel en orchideeën zijn herkenbaar in de Kavalan whisky's.

Zaanse Schans - smaakverschillen whisky's tijdens training

Whisky kent een uitgebreid palet aan smaken

Smaakverschillen

Aan het eind van de training zei één van de deelnemers dat ze nooit had gedacht dat whisky zo’n uitgebreid palet aan smaken kent.

Het personeel van De Juffer en Café Swart gaan zeer gemotiveerd aan de slag met de deze avond opgedane kennis!

Eetcafé Spinoza & Cocktailbar Dr. Watson | Leeuwarden

Horeca training in Leeuwarden

Eetcafé Spinoza & Cocktailbar Dr. Watson

De medewerkers van Eetcafé Spinoza en Cocktailbar Dr. Watson kregen op maandag 28 februari 2022 een personeelstraining over whisky.

Eetcafé Spinoza ligt in het hart van de historische binnenstad van Leeuwarden. In dit bijzondere pand zit ook Dr. Watson gevestigd. Dit is een ietwat geheimzinnige cocktailbar, die doet denken aan de verborgen cafés in de tijd van de drooglegging in de VS. Bij het deels onder de straat gevestigde Dr. Watson worden fantastische cocktails geserveerd!

Om het kennisniveau van de medewerkers bij te spijkeren kwam Ronald Anneveldt langs voor een training op het gebied van whisky.

Buffalo Trace

In Leeuwarden begon men met het vergelijken van Buffalo Trace (een Kentucky Straight Bourbon Whiskey) in combinatie met Paddy Irish Whiskey. De schijfwijze van het woord whiskey is hierbij hetzelfde, maar dat geldt zeker niet voor de smaak.

Spearhead Single Grain Whisky

De perfecte whisky om cocktails mee te maken

Spearhead Single Grain Whisky

Vervolgens kreeg men de ‘gloednieuwe’ Spearhead Single Grain Whisky te proeven. Het is unieke whisky, in de zin dat je single grain whisky niet vaak tegenkomt (het merendeel verdwijnt in de blend, waar single grain whisky nu éénmaal de basis voor is).

Deze whisky past uitstekend op het schap in iedere horecagelegenheid. Spearhead is (vanwege het zoete en lichte karakter) de perfecte whisky om cocktails mee te maken of om naast een craft biertje te drinken.

Glengoyne 12 Years Old

Schotse Single Malt Whisky

Glengoyne 12 Years Old

De categorie Single Malt Whisky werd vertegenwoordigd door de Glengoyne 12 YO. De whisky's van Glengoyne staan bekend om de heerlijke zachte en fruitige smaak. Dit komt mede door het trage distillatieproces, het langzaamste van Schotland.

Dankzij het langdurige kopercontact krijgen de whisky’s van Glengoyne de kenmerkende zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen. De rijping op de beste bourbon- en sherryvaten zorgt ervoor dat elke whisky uit de Glengoyne Collection een uniek smaakprofiel heeft.

Big Peat Islay Whisky

Islay whisky

Big Peat

De training werd in het Engels gegeven omdat er een paar buitenlandse studenten meededen. En dan is het altijd leuk om hen wat Nederlandse woorden te leren. Bijvoorbeeld dat ‘peat’ in het Nederlands turf of veen betekent. En dat er veel Nederlandse steden zijn met veen in hun naam.

Natuurlijk kwam vervolgens Big Peat ter sprake. Deze whisky is afkomstig van het eiland Islay en ontleent zijn rokerigheid aan het drogen van de gerst boven een turfvuur.

Eén van de bartenders begon gelijk een aantal cocktails te bedenken waarin hij deze Big Peat kan verwerken. En daarbij kwam er een eind aan een zeer geslaagde training. Langs deze weg willen wij het personeel Eetcafé Spinoza en Dr. Watson nogmaals hartelijk danken voor de geslaagde avond.

The Dog’s Bollocks in Groningen

Whisky training binnenstad Groningen

The Dog’s Bollocks in Groningen

Groningen is een gezellige studentenstad met veel mooie uitgaansgelegenheden. The Dog’s Bollocks is er daar één van. De pub is gevestigd in een fraai pand aan de Oude Boteringestraat vlakbij de Rijksuniversiteit en niet ver van de Grote Markt. Een toplocatie!

Eénmaal binnen krijg je gelijk een huiselijk gevoel en de drankenkaart is zeer uitgebreid met uiteenlopende producten.

Scallywag Speyside Blended Whisky in Groningen

The Dog’s Bollocks in Groningen

Whisky training horeca

Om de gasten nog beter van informatie te kunnen voorzien kreeg het personeel van The Dog’s Bollocks een training op het gebied van whisky.

Grote verschillen

Er werd tijdens deze training uitgebreid ingegaan op de verschillen tussen bourbon, Ierse whiskey en diverse typen (Schotse) whisky zoals single grain, blended whisky, single malt en blended malt.

Ook de bruikbaarheid van whisky in longdrinks en cocktails kwam aan bod.

Foodpairing met whisky

Ook de combinatie van whisky met gerechten kwam aan bod. Dat kan fingerfood zijn, zoals pure chocolade met Scallywag. Of het injecteren van whisky (Big Peat) in een hamburger. Er zijn talloze mogelijkheden en al deze informatie werd als een spons geabsorbeerd door het aanwezige horecapersoneel.

Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor

Whisky training in Goor

Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor

Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor

Op maandag 7 maart 2022 gaf Ronald Anneveldt een training aan het personeel van Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor.

Daarbij kwamen de whiskey’s uit Amerika en Ierland aan bod. Ook werden de diverse typen whisky’s uit Schotland besproken. Naast de theorie werd er uiteraard ook veel geproefd.

Buffalo Trace Straight Bourbon

Aan de Grotestraat in Goor begonnen de medewerkers van d’Olde Smidse met Buffalo Trace, een Kentucky Straight Bourbon. Er zijn mensen die beweren dat bourbon geen whisky is, maar dat is het wel degelijk.

Men was gelijk enthousiast over deze bourbon die erg lekker is in de marinade voor Spareribs of in de mix met Ginger Ale.

Verschillende soorten whisky

Het verschil tussen bourbon en Ierse whiskey

Verschillende soorten whisky

Paddy Irish Whiskey

Paddy is een typische Ierse whiskey; lekker zacht en soepel. Veel minder zoet dan de eerder geproefde bourbon. Dat komt omdat bourbon voornamelijk van mais wordt gemaakt en Ierse whiskey van gerst. Deze gerst is minder zoet dan mais.

Schotse whisky’s

Uit Schotland werden whisky’s uit de diverse regio’s geproefd. Hierdoor kreeg men een heel duidelijk beeld van wat Schotland aan smaken te bieden heeft.

Goed advies op het gebied van whisky

d’Olde Smidse in Goor

Goed advies op het gebied van whisky

Adviseren

Aan het eind van de training gaf het personeel van d’Olde Smidse aan dat ze de gasten – op het gebied van whisky – nu een stuk beter kunnen adviseren. Ook gaat de chef volop experimenteren met whisky in combinatie met diverse gerechten.

Bedankt

Langs deze weg willen wij het personeel van ‘d Olde Smidse nogmaals hartelijk danken voor de getoonde interesse.

Horeca groothandel De Monnik Dranken

Horeca groothandel

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De Monnik Dranken is een landelijk opererende horeca groothandel. Ons assortiment wijn, gedistilleerd, bier en aanverwante artikelen behoort met +9.600 producten tot het grootste van Nederland.

Onderscheidend vermogen

Daarnaast beschikt De Monnik Dranken op het gebied van wijn, spirits en club & partydrinks over een prachtig assortiment aan 'eigen merken'. Daarmee kunt u zich als horecazaak onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze Horeca Accountmanagers.

Back to top