Door naar content

Rum & Whisky bij Biercafé De Bonte Koe in Purmerend

30 maart 2021

Op zaterdag 27 maart 2021 organiseerde Biercafé De Bonte Koe in samenwerking met Slijterij Arthur & Co een online rum- en whiskyproeverij. In Purmerend genoot men van 4 verschillende rumsoorten uit het Caribisch gebied in combinatie met 4 whisky's uit Schotland.

Rum & Whisky proeverij

In totaal waren er ruim 60 proefpakketjes met daarin 4 reageerbuisjes rum en 4 reageerbuisjes whisky verkocht. De deelnemers ontvingen per e-mail een link voor de proeverij. Namens De Monnik Dranken voorzag Ronald Anneveldt de rum en whisky van deskundig commentaar.

Het werd een mooie avond, waarbij Slijterij Arthur & Co heeft aangegeven de opbrengst uit de verkochte proefpakketjes en naderhand verkochte flessen volledig aan Café De Bonte Koe te schenken. Het is mooi om te zien dat ondernemers elkaar op deze wijze ondersteunen in deze bijzondere tijden.

Zoom-uitzending vanuit Biercafé De Bonte Koe
Om 20.00 begon de zoom-uitzending vanuit Biercafé De Bonte Koe aan de voormalige veemarkt in Purmerend. Naast maar liefst 21 bieren op de tap, beschikt het café over een ruim assortiment gedistilleerde dranken, waaronder rum en whisky.

Tijdens deze proeverij werd steeds een rum met een whisky vergeleken. Op deze manier konden de proeverij deelnemers uit Purmerend en omstreken kennis maken met de verschillen én de overeenkomsten tussen rum en whisky. Het was voor Linda en Huub bovendien een mooie gelegenheid om de veelzijdigheid van rum onder de aandacht te brengen bij de gasten van De Bonte Koe

Wat werd er geproefd?

Verdeeld over 4 ronden kregen de deelnemers aan de proeverij een 8-tal zeer uiteenlopende soorten rum en whisky’s te proeven. Het is hierbij goed om te weten dat rum over het algemeen wordt onderverdeeld in 3 stijlen; Spaans, Engels en Frans.

Lees meer over de verschillende stijlen rum.

Ronde Rum Whisky
1 Dictador 12 Years Old Loch Lomond 12 Years Old
2 El Dorado 12 Years Old Glengoyne 12 Years Old
3 El Dorado 15 Years Old Tamdhu 15 Years Old
4 Transcontinental Rum Line Jamaica 2013 Smokehead Rum Rebel

Dictador 12 YO & Loch Lomond 12 YO

In de 1e ronde zaten twee 12 jaar oude spirits in het glas. Men begon met Dictador 12 YO uit het tropische Cartagena de Indias. Deze stad ligt aan de Caribische kust van Colombia en men maakt hier rum volgens de Spaanse stijl.

Dictador 12 Years Old is een medium styled rum met tonen van gedroogd fruit en een zeer kenmerkende geur van kruiden. Zeker als de rum wat langer in het glas zit komt de geur van maggi naar boven.

Na de rum uit Colombia volgde Loch Lomond 12 Years Old. Een Schotse single malt whisky uit de Highlands. Deze whisky heeft een fruitig karakter met lichte tonen van turf en rook. De Loch Lomond Distilllery beschikt over 4 verschillende vormen distilleerketels en is daardoor in staat om verschillende stijlen whisky te maken.

El Dorado 12 YO & Glengoyne 12 YO

In ronde 2 een rum van Demerara Distillers uit Guyana; El Dorado 12 YO. Waar men bij Loch Lomond verschillende stijlen whisky’s kan maken, geldt dit bij Demerara voor rum. Men beschikt hier ook over meerdere stills, waaronder een drietal unieke houten stills van Guyanees hardhout.

El Dorado behoort tot de Engelse stijl rum. Dit houdt o.a. in dat de op het etiket vermelde leeftijd, de leeftijd is van de jongste rum uit die batch. Net als bij whisky dus. Bij de Franse en Spaanse stijl is het juist andersom.

El Dorado 12 YO is een heerlijke zoete rum met rijke fruitige en kruidige smaken. Deze smaken zijn ook in de Glengoyne 12 YO terug te vinden.

De whisky's van Glengoyne hebben een kenmerkend karakter met zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen. Deze smaken komen voort uit het langdurige kopercontact. Bij Glengoyne verblijft de new-make spirit namelijk gemiddeld 3 keer zo lang in de stills dan bij andere Schotse distilleerderijen.

El Dorado 15 YO & Tamdhu 15 YO

In de 3e ronde werden twee 15 jaar oude spirits met elkaar vergeleken. El Dorado 15 YO rijpt op bourbon-vaten, terwijl Tamdhu 15 YO uitsluitend rijpt op sherry-vaten.
El Dorado 15 YO is het vlaggenschip van Demerara en is in totaal al 8 keer bekroond tot de beste rum van de wereld. De rum bevat aroma's van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout.

Tamdhu 15 YO is een echte Speyside whisky. De whisky bevat aroma's van appeltaart met smaken van sappige abrikozen, frambozen en amandelen. Deze aroma’s komen mede tot stand door de rijping op sherry-vaten. De Tamdhu distilleerderij ligt op een prachtige locatie aan de oevers van rivier de Spey.

Transcontinental Rum Line Jamaica 2013 & Smokehead Rum Rebel

De 4e en laatste ronde was het decor voor een rum uit Jamaica en een whisky van het magische eiland Islay.

De rum uit Jamaica maakt onderdeel uit van de Transcontinental Rum Line. Dit is een reeks small batch en single cask releases, waarbij de rum deels in Caribisch gebied en deels in Europa heeft gerijpt.

De TCL Jamaica 2013 is een navy-strenght rum die eerst 2 jaar op het kleurrijke eiland Jamaica heeft gerijpt en vervolgens nog eens 2 jaar in het milde klimaat van Frankrijk.

De avond werd afgesloten met de Smokehead Rum Rebel. Een meer dan geschikte afsluiter van deze rum- en whiskyproeverij! Deze Islay whisky heeft namelijk een finish ondergaan op rumvaten. Dit geeft de whisky – naast de kenmerkende tonen van turf, rook en specerijen – een fruitig karakter.

Bedankt

Langs deze weg willen wij Biercafé De Bonte Koe, Slijterij Arthur & Co en de deelnemers aan de proeverij hartelijk bedanken voor de mooie avond!

Rum

De Monnik Dranken heeft een uitgebreid rum assortiment

De Monnik Dranken heeft een mooi en uitgebreid rum assortiment. Bekijk onze merken en lees meer over één van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld op onze rum pagina.

Back to top