Door naar content

Genieten op Whisky Weekend Twente & More

08 september 2021

“We mogen weer!”, jubelden Joël, Ronald en Olivier. Met het Whisky Weekend Twente vond er op zaterdag 4 september 2021 eindelijk weer een whiskyfestival plaats.

In het knusse en gezellige voetbalstadion van Heracles konden ruim 500 liefhebbers – verdeeld over 2 sessies – genieten van een grote diversiteit whisky’s en andere gedistilleerde dranken. Daarnaast waren er heerlijke bijpassende hapjes en gerechten verkrijgbaar.

Namens De Monnik Dranken waren Joël de Kock, Ronald Anneveldt en Olivier Ensink naar Almelo afgereisd. Zij hadden een mooie selectie uit ons uitgebreide whiskyassortiment meegenomen.

Glengoyne, Tamdhu & Smokehead

Joël de Kock liet de bezoekers genieten van Glengoyne, Tamdhu en Smokehead. Drie interessante whiskymerken uit Schotland.

Glengoyne

Glengoyne wordt vaak genoemd als mooiste distilleerderij van Schotland. Hier aan de beroemde West Highland Way wandelroute staat het begrip ‘tijd’ centraal.

Dankzij het langzame distillatieproces heeft de ‘new make spirit’ langdurig kopercontact. Hierdoor krijgen de whisky’s uit de Glengoyne Collection de kenmerkende zoete en fruitige tonen van appels, peren en bananen. De rijping op de beste bourbon- en sherryvaten zorgt ervoor dat elke whisky een uniek smaakprofiel heeft.

Tamdhu

Bij Tamdhu heeft men de rijping op sherryvaten tot kunst verheven. Met uiterste precisie selecteert men de beste Oloroso sherryvaten uit Spanje.

Vroeger was dit standaard in de whiskyindustrie, maar tegenwoordig zijn er nog slechts een paar distilleerderijen die de whisky op uitsluitend sherryvaten laten rijpen.

Smokehead

Voor een echte ‘Islay-ervaring’ is Smokehead de aangewezen whisky! Deze krachtige combinatie van gebrande turf, rook en BBQ zorgt voor een intense smaakbeleving.

Deze rokerige krachtpatser was zeer geliefd onder de Twentse whiskyliefhebbers.


Schots, Iers en nieuwe wereld whisky’s

Whiskyambassadeur Ronald Anneveldt had in Almelo met GlenAllachie, Tomintoul en Loch Lomond drie Schotse whiskymerken onder zijn hoede. Daarnaast voorzag hij het publiek op enthousiaste wijze van informatie over Waterford Whisky uit Ierland, Amrut uit India en Mars Whisky uit Japan.

Tomintoul

De Tomintoul distilleerderij ligt in de prestigieuze Speyside regio, centraal in het prachtige Speyside gebied en vlak bij het dorpje Tomintoul. De whisky’s worden alom geprezen om het milde en vriendelijke karakter; zij worden ook wel The Gentle Dram genoemd.

GlenAllachie

Deze distilleerderij ligt zo'n 15 mijl van het hiervoor genoemde Tomintoul. De distilleerderij staat onder leiding van Billy Walker en zijn ‘cask management’ is ongeëvenaard.

Naast de core-range van GlenAllachie en MacNair’s worden er ook met enige regelmaat mooie ‘limited edition’-reeksen uitgebracht. In mei van dit jaar kwamen bijvoorbeeld de Wine Cask Finish Series op de markt.

Loch Lomond

Loch Lomond beschikt namelijk over een groot aantal verschillende distilleerketels. Hierdoor is men in staat maar liefst acht verschillende stijlen whisky te maken en dat maakt de Loch Lomond Distillery uniek in Schotland. Tot 2014 verdwenen deze whisky's meestal in de blend, maar sindsdien ligt het accent voornamelijk op de productie van single malt whisky. Dit heeft geresulteerd in een sterke groei. Loch Lomond behoort tot de vijf snelst groeiende single malt whiskymerken ter wereld.

Waterford Whisky

Bij het bijzondere whiskyproject van Waterford draait alles om terroir. Daarvoor werkt men nauw samen met 86 verschillende lokale Ierse boeren.

De grote man achter Waterford is Mark Reynier. Hij heeft 20 jaar ervaring in de wijnwereld én 20 jaar ervaring in de spiritswereld, o.a. als directeur van Bruichladdich.

Deze kennis en ervaring heeft hij samengevoegd en zo zag in 2014 de Waterford Distillery het levenslicht. Waterford is een onderscheidend whiskymerk en richt zich op ervaren whiskydrinkers die klaar zijn voor nieuwe ontwikkelingen op whiskygebied.

Amrut

Sinds vorig jaar behoort Amrut Indian Single Malt Whisky tot ons portfolio. Amrut was in 2004 de eerste distilleerderij uit India die een single malt whisky op de markt bracht. Het whiskymerk beleefde zijn doorbraak in 2010. Toen werd Amrut Fusion genoemd als op twee na beste whisky ter wereld. De whisky ontving 97 van de 100 punten!

Mars

Ook ons Japanse whiskymerk Mars is een graag geziene gast op proeverijen en festivals. Mars wordt gezien als “The Rising Star of Japanese Whisky”. Met de distilleerderijen Shinshu en Tsunuki en een extra rijpingslocatie op het tropische eiland Yakushima is men bij Mars Whisky in staat om op een unieke manier whisky te blenden. Bekijk onze Mars Whisky merkenpagina voor meer informatie over dit interessante Japanse whiskymerk.

Remarkable Regional Malts met Scallywag Animal Day Edition

Olivier Ensink had een mooie line-up met de whisky’s van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing op zijn proeftafel staan. Dit zijn blended malt whisky’s van single malts uit een bepaalde regio, zoals bijvoorbeeld de Lowlands, Speyside of Islay.

Naast de Remarkable Regional Malts had Olivier ook single cask bottelingen van Provenance en Old Particular meegenomen.

Scallywag Animal Day Edition

Met de Scallywag Animal Day Edition had Whisky Festival Twente ook een kleine (blaffende) primeur. Deze blended malt uit de Speyside heeft volledig op ex-sherry vaten gerijpt en is op 53,2% gebotteld. Deze limited edition met de bekende Douglas Laing Fox Terrier op het etiket is speciaal voor dierendag gebotteld.

Bedankt

Langs deze weg willen wij de organisatie – o.a. Knol Dranken uit Almelo, Slijterij de Barrique uit Borne en Slijterij Berendsen uit Enschede – hartelijk bedanken voor deze zeer geslaagde en veilig verlopen editie van Whisky Weekend Twente!

Back to top