Door naar content

Renegade Rum in line-up bij rum proeverij Slijterij De Bodega in Capelle

21 april 2022

Op woensdag 13 april 2022 vond er bij Slijterij De Bodega alweer de 4e proeverij in korte tijd plaats. Dit keer hadden Leen en Erwin van Wijk gekozen voor een rum proeverij. Daarbij konden de 32 deelnemers o.a. kennismaken met 2 soorten uit de Dunfermline-serie van Renegade Rum.

Renegade Rum

Op het kleine Caribische eiland Grenada wordt gewerkt aan een bijzonder en ambitieus project. Men wil ’s werelds meest diepgaande rum creëren door smaken uit de individuele suikerrietvelden van Grenada te halen.

Dunfermline is één van de 12 boerderijen die aan dit project meedoen. De suikerrietvelden liggen in de bergen aan de noordoostkust van het eiland.

De boerderij beschikt over 4 verschillende terroirs met 4 verschillende soorten suikerriet. In totaal staat hier 26 hectare suikerriet aangeplant.

Dunfermline Farm - Mango Lande terroir

Column-still & Pot-still

Mango Lande terroir

In Capelle kreeg men 2 soorten rum van het Mango Lande terroir te proeven. Allebei gemaakt van de sucroserijke suikerriet soort Lacalome Red.

Beide soorten rum komen van hetzelfde terroir, maar zijn gedistilleerd met verschillende stills. Het is interessant om de verschillen tussen beide soorten rum te proeven.

Column-still

De distillatie met de column still geeft een wat lichtere stijl rum met zachte tropische tonen, zoals banaan en ananas.

Pot-still

De distillatie middels de pot still geeft een wat zwaardere rum, met een zoete ondertoon van vijg, gedroogde pruimen, dadels en rozijnen.

Lees meer over het Renegade Rum project

Transcontinental Rum Line in Capelle

Small batch en single cask releases

Transcontinental Rum Line

De 3e en 4e rum van de avond waren afkomstig van de Transcontinental Rum Line. Dit is een reeks small batch en single cask releases.

De rum rijpt deels in het Caribische gebied (of sinds kort Australië) en deels in Europa. Bij dit rummerk komen de verschillende rumstijlen mooi naar voren.

Transcontinental Rum Australia 2015

Australië is één van de nieuwste bestemmingen van de ‘TCRL-collectie’. De rum is gemaakt van gefermenteerde melasse.

Op de Beenleigh Distillery distilleert men de rum in een pot still. De exotische ‘full-bodied’ rum rijpt eerst 2 jaar in Australië en daarna nog 2 jaar in Europa.

Transcontinental Rum Panama Batch III

De Panama Rum Batch III is een Spaanse stijl rum die wordt gedistilleerd in een column still en rijpt volgens het sherry solera-systeem.

El Dorado Rum

3 historische houten stills

El Dorado Rum

Eigenlijk kun je met gemak een proeverij organiseren met alleen maar rum van El Dorado. Bij de Demarara Distillery – waar El Dorado Rum wordt gemaakt – kan men verschillende soorten rum produceren met grote verschillen qua smaak.

Dit komt doordat men beschikt over verschillende distilleerketels, waaronder een aantal unieke stills die elk van origine afkomstig zijn van verschillende suikerrietplantages in Guyana.

Historische houten stills

En alsof dat nog niet genoeg is staan er ook nog 3 historische houten stills:

• Enmore – Wooden Continuous Coffey Still
• Port Mourant – Wooden Double Pot Still
• Versailles – Wooden Single Pot Still

El Dorado 15 Years Old

El Dorado 15 Years Old

Engelse stijl rum

El Dorado behoort tot de Engelse stijl rum. Dit houdt o.a. in dat de op het etiket vermelde leeftijd, de leeftijd is van de jongste rum uit die batch. Net als bij whisky dus. Bij de Franse en Spaanse stijl is het juist andersom.

Internationale bartender scene

In de Internationale bartender scène is El Dorado een begrip. Het rum merk is al jaren vertegenwoordigd in de Drinks International top-10 best-selling brands en top-trending brands.

El Dorado 15 Years Old

In Capelle moesten de bezoekers het doen met ‘slechts’ één rum uit Guyana. Niet de minste overigens. Deze 15 jaar oude rum bevat heerlijke aroma’s van amandelen, donkere chocolade en vanille, met smaken van gegrild tropisch fruit en tonen van hout in terug te vinden.

Clairin Rhum

500 en 600 micro-distilleerderijen in Haïti

Clairin Rhum

De Communal van Clairin stond als één na laatste rum op de proefmat bij Slijterij De Bodega.

Uniek samenwerkingsverband

Clairin is een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende micro-distilleerderijen op het kleine eiland Haïti in de Caraïbische Zee. Daarmee neemt Haïti een unieke plaats in binnen de wereld van rum.

Waar in het gehele Caribische gebied ‘slechts’ 50 werkende distilleerderijen te vinden zijn, daar telt Haïti tussen de 500 en 600 micro-distilleerderijen.

Elke regio heeft zijn eigen tradities en verschillende soorten suikerriet, waardoor de verschillende Clairins allen hun eigen kenmerkende aromatische karakter hebben.

Clairin Communal

Clairin Communal is hierbij het resultaat van een blend van vier verschillende spirits uit vier verschillende dorpjes (Saint Michel de l'Attalaye, Cavaillon, Barraderes en Pignon).

Hampden Estate Rum

één van de oudste suikerplantages van Jamaica

Hampden Estate Overproof Rum

De proeverij werd afgesloten met Hampden Estate Overproof Rum uit Jamaica.

Hampden Estate is één van de oudste suikerplantages van Jamaica. De distilleerderij stamt uit 1753 en staat in de rum wereld bekend om zijn volle intense en zware pot still rum.

Hampden Estate Overproof Rum

De Overproof is zo’n krachtpatser van Hampden. De rum is gebotteld op 60,4% alc.

Een heerlijk gekruide rum, waarbij smaken van ananas en banaan de boventoon voeren. Een meer dan waardige afsluiter van een uiterst smaakvolle avond!

Slijterij De Bodega - Capelle

Slijterij De Bodega - Capelle

Bedankt

Langs deze weg willen wij Leen en Erwin van Wijk van Slijterij De Bodega en de aanwezige gasten nogmaals hartelijk danken voor de geslaagde avond.

Rum

Geïnteresseerd in rum? De Monnik Dranken importeert een aantal prachtige rum merken uit diverse landen.

Lees meer over onze rum

 

Back to top