Door naar content

The GlenAllachie 12 YO favoriet bij Schotse whisky proeverij in Hoofddorp

12 april 2022

Op donderdagavond 7 april 2022 organiseerde De Flessenzaak uit Hoofddorp een whiskyproeverij. Namens De Monnik Dranken was Ronald Anneveldt naar de Haarlemmermeer afgereisd met een 8-tal heerlijke Schotse whisky’s.

Dé Flessenzaak

Drankenspeciaalzaak Dé Flessenzaak opende in mei 2020 de deuren aan het Genderenplein in Winkelcentrum Floriande in Hoofddorp. De winkel heeft een uitgebreid assortiment wijn, bier en gedistilleerde dranken.

Eigenaar Stefan Wegbrands had Ronald al een keer eerder uitgenodigd. Dat was ongeveer een jaar geleden en destijds werd er een online whisky- en rumproeverij georganiseerd. Deze keer vond de whisky proeverij gewoon in de winkel plaats.

Ideale weersomstandigheden

De weersomstandigheden waren typisch Schots. Koud, veel regen en harde wind. Gelukkig was het binnen aangenaam warm voor de aanwezige whiskyliefhebbers.

Schotse whisky | Line-up bij De Flessenzaak uit Hoofddorp

Schotse whisky's

Schotse whisky | Line-up bij De Flessenzaak uit Hoofddorp

  1. Tomintoul 10 Years Old
  2. Speyburn 10 Years Old
  3. anCnoc 12 Years Old
  4. Glencadam 15 Years Old
  5. Old Pulteney 12 Years Old
  6. The GlenAllachie 12 Years Old
  7. The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked
  8. Old Ballantruan The Peated Malt
Favoriet van de avond

Er zaten een aantal whisky’s tussen die geen van de 25 proeverij deelnemers eerder had geproefd. Van deze whisky’s kon met name The GlenAllachie 12 YO de whiskyliefhebbers bekoren.

The GlenAllachie 12 YO | Speyside | Rondje Schotland

Speyside

The GlenAllachie 12 Years Old

In Hoofddorp was veel interesse voor de whiskymerken die men nog niet eerder had geproefd. Daarbij kon met name de GlenAllachie 12 YO rekenen op veel belangstelling.

Deze Speyside whisky bevat smaken van honing, marsepein en bananen in combinatie met tonen van butterscotch, rozijnen en een vleugje mokka.

95 punten op IWSC 2022

De whisky ontving 95 punten op de recent georganiseerde International Wines and Spirits Competition

Billy Walker

De distilleerderij en de bijbehorende voorraad whiskyvaten werd in 2017 overgenomen door whiskylegende Billy Walker.

Billy is een beroemdheid in de whiskyindustrie en zijn vakmanschap op het gebied van vaten-management is ongeëvenaard.

Award winning

Het harde werk van Billy Walker en zijn team is in de afgelopen jaren regelmatig beloond.

Zo ontving The GlenAllachie in 2019 de titel Scottish Whisky Distillery of the Year en werd Billy in 2020 door Icons of Whisky verkozen tot Master Distiller of the Year.

Daarnaast werd GlenAllachie Batch #4 tijdens de World Whisky Awards 2021 uitgeroepen tot 's werelds beste single malt whisky.

Speyburn Distillery | Rondje Schotland

Speyside

Speyburn 10 Years Old

Bij de 10 jaar oude Speyburn valt gelijk op dat deze zo zacht van smaak is.

Het is een typische Speyside whisky; toegankelijk, zacht met een fijne fruitige smaak en een wat droge afdronk.

Rothes

De distilleerderij ligt net buiten het dorpje Rothes in een smal, door dichtbeboste heuvels omgeven vallei.

Vanwege het gebrek aan ruimte telt de distilleerderij maar liefst drie verdiepingen met gelaagde droogvloeren voor het mouten van de gerst.

John Hopkins

De Speyburn distilleerderij stamt uit 1897 en werd opgericht door John Hopkins.

Hij koos voor deze locatie vanwege de Granty Burn. Het kraakheldere en pure water bleek uitermate geschikt voor het distilleren van whisky.

anCnoc 12 Years Old | Rondje Schotland

Highlands

anCnoc 12 Years Old

Bij de anCnoc 12 Years Old vallen de intense aroma's van honing en citroen op.

Eigenlijk is iedere slok bij deze whisky een verrassing. Het levenswater is licht en toch complex, soepel maar toch uitdagend.

Knockdhu

anCnoc Single Malt Whisky wordt gemaakt bij de Knockdhu distilleerderij in Knock. Dit is een klein gehucht gelegen tussen Huntly en Portsoy in Aberdeenshire.

125 jaar geschiedenis

Achter het moderne whiskymerk AnCnoc gaat een lange geschiedenis van meer dan 125 jaar schuil. Deze begint in 1892 wanneer John Morrison de Knock Farm koopt van de Duke of Fife.

Lees meer over dit whiskymerk; AnCnoc, a modern tradition.Glencadam | Rondje Schotland

East Highlands

Glencadam 15 Years Old

Ook Glencadam 15 Years Old viel in de prijzen op het IWSC 2022. De whisky ontving een gold outstanding award en werd beloond met 98 punten.

Over Glencadam

Glencadam ligt ongeveer 80 mijl ten zuiden van Knockdhu in de 'East Highlands' tussen de steden Aberdeen en Dundee. De naam "Glencadam" verwijst naar het gebied dat bekend staat als "The Tenements of Caldhame".

Frisse en fruitige East Highland whisky

Bij Glencadam produceert men op traditionele wijze een frisse en fruitige Highland whisky. Dit doet men met behulp van twee unieke distilleerketels.

Het kenmerkende aan deze ketels is dat de afvoerpijp van de ketel naar de condensator schuin omhoog loopt in plaats van naar beneden. Dit zorgt voor een zachte en delicate whisky.

Uniek waterrad in de distilleerderij

Toen Glencadam in 1825 gebouwd werd voorzag een intern waterrad de distilleerderij van energie. In 2021 is dat waterrad in ere hersteld en tegenwoordig is het rad het middelpunt van de distillery tours.

 

Old Pulteney | Rondje Schotland

Highlands

Old Pulteney 12 Years Old

De Old Pulteney Distillery is één van de meest noordelijke distilleerderijen van het Schotse vasteland.

In Hoofddorp kreeg men de 12 jaar oude Old Pulteney te proeven. Een heerlijke maritieme whisky. Ziltige en olieachtige tonen voeren de boventoon, maar ook honing, room, rijp fruit en verse kruiden zijn duidelijk waarneembaar.

Old Pulteney

In Wick worden sinds 1826 de iconische maritieme Old Pulteney whisky's gedistilleerd. Het leven in Wick draaide lange tijd om haring en whisky. De scholen met haring zijn al lang verdwenen, maar de pittoreske Old Pulteney distilleerderij is er nog steeds.

Invloeden van de zee

De traditionele pakhuizen liggen op slechts 300 meter van de Noordzeekust. Hierdoor worden de whiskyvaten blootgesteld aan de verkwikkende zeelucht van de Noordzee en dat proef je in elke druppel Old Pulteney terug.

Flessenzaak Hoofddorp

De Flessenzaak - Hoofddorp

Bedankt

Langs deze weg willen wij Stefan Wegbrands van Drankenspeciaalzaak Dé Flessenzaak en de aanwezige whiskyliefhebbers nogmaals hartelijk danken voor de geslaagde avond.

Schotse whisky's

Geïnteresseerd in Schotse whisky's? De Monnik Dranken importeert een aantal prachtige whiskymerken uit Schotland. 

Lees meer over onze Schotse whisky's

Back to top